Теми статей
Обрати теми

Про затвердження форми Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями

Редакція БТ
Наказ від 16.05.2011 р. № 285

ДЕРЖДИВIДЕНДИ:

затверджено нову форму Розрахунку

 

Наказ Державної податкової адміністрації України від 16.05.11 р. № 285

«Про затвердження форми Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями»

 

Наказом

, що коментується, ДПАУ нарешті затвердила нову форму Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями (далі — Розрахунок).

У зв’язку з цим звітувати стосовно держдивідендів за 2011 рік унітарні державні та комунальні підприємства зможуть за допомогою призначеної для цього форми, а не як робили до цього (за I квартал), використовуючи пристосовану для цього торішню форму*. I хоча попередня форма

Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету за результатами щоквартальної фінансово-господарської діяльності у 2010 році, затвердженого наказом ДПАУ від 21.05.09 р. № 259**, ще не втратила чинність вважаємо, ще це лише справа часу і невдовзі це упущення буде виправлене.

* Див. калейдоскоп документів «Подання Розрахунку частини чистого прибутку (доходу) держпідприємствами за I квартал 2011 року» // «БТ», 2011, № 18-19, с. 12.

** Див. ком. «Держдивiденди: ДПАУ затвердила нову форму Розрахунку» // «БТ», 2011, № 3, с. 6.

У цілому ж новий

Розрахунок схожий на останню редакцію старого Розрахунку за винятком того, що:

1) назва

Розрахунку відтепер не містить даних про рік, за результатами фінансово-господарської діяльності якого відбувається нарахування держдивідендів. На наш погляд, виключення згадки у назві Розрахунку про рік зроблено для того, щоб щороку не вносити зміни до форми такого Розрахунку;

2) у графі 7 шапки

Розрахунку відтепер потрібно поставити відмітку про те, до якої категорії відноситься держпідприємство відповідно до п. 1 Порядку відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями, затвердженого постановою КМУ від 23.02.11 р. № 138 (далі — Порядок № 138)***: державні підприємства-монополісти, державні підприємства з обсягом чистого прибутку понад 50 млн грн. та інші державні унітарні підприємства. Раніше в аналогічній графі розподіл підприємств відбувався згідно зі ст. 58 Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік»;

3) із шапки та табличної частини

Розрахунку виключено графи, у яких відображалися дані щодо уточнення та виправлення даних у раніше поданих Розрахунках. Зокрема, у шапці Розрахунку відтепер немає граф, які б розмежовували його на звітний Розрахунок, новий звітний та уточнюючий, а із табличної частини Розрахунку виключено рядки 10 — 12, в яких безпосередньо вказувалися дані щодо виправлених сум нарахованих держдивідендів та розміру штрафу, нарахованого за заниження зобов’язань.

*** Див. ком. «Держдивіденди: порядок сплати у 2011 році» // «БТ», 2011, № 11, с. 4.

Виключення із

Розрахунку таких показників говорить про те, що податківці не визнають такий Розрахунок податковою декларацією в розумінні п. 46.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ). А тому виправляти допущені помилки у Розрахунку держпідприємства за «податковими правилами», передбаченими у ст. 50. ПКУ, як це було раніше, не зможуть.

Наказ, що коментується, набирає чинності з дня його офіційного опублікування (на момент підготовки номера не опублікований).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі