Теми статей
Обрати теми

РРО: аналізуємо оновлений порядок реєстрації, опломбування та застосування при продажу товарів (послуг)

Редакція БТ
Стаття

РРО: АНАЛІЗУЄМО ОНОВЛЕНИЙ ПОРЯДОК

реєстрації, опломбування та застосування
при продажу товарів (послуг)

 

ДПАУ наказом № 185 виклала в новій редакції Порядок застосування РРО та форму щомісячного звіту, пов'язаного із застосуванням РРО.

У сьогоднішній статті проаналізуємо нововведення.

Вікторія ЗМІЄНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Нововведення наказу № 185

Що змінилося?

Наказом № 185 викладено в новій редакції:

1)

Порядок застосування РРО;

2) форму № ЗВР-1

«Звіт про використання реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок)».

Наказ № 185

, а разом з ним оновлений Порядок № 185 та оновлена форма № ЗВР-1, наберуть чинності через 10 днів після офіційного опублікування — з 1 липня 2011 року (опубліковано у бюлетені «Офіційний вісник України» від 20.06.11 р. № 44).

Відразу зауважимо, що зміни

Порядку застосування РРО пов'язані із запровадженням згідно із Законом про РРО можливості формувати в електронній формі контрольну стрічку, розрахункові документи і фіскальні звітні чеки та обов’язку передачі їх каналами зв'язку до ДПС з 2012 року. Можливість створення контрольних стрічок в електронній формі на сьогодні передбачено п. 10 ст. 3 Закону про РРО (після змін, унесених Законом України від 02.12.10 р. № 2756-VI). При цьому частиною п'ятою ст. 13 Закону про РРО передбачено обов'язок ДПАУ розробити вимоги щодо створення контрольної стрічки в електронній формі в РРО та модемах для передачі даних.

У зв'язку з цим у

Порядку № 185 з'явилися такі нові терміни, як:

— «автор електронного документа»;

— «модем», «вбудований модем», «зовнішній модем»;

— «електронний звіт»;

— «захищений процесор (процесори) реєстратора»;

— «канали передачі інформації»;

— «контрольна стрічка в електронній формі»;

— «копія надрукованого розрахункового документа та фіскального звітного чека»;

— «носій електронних документів»;

— «обов'язковий реквізит електронного документа»;

— «пристрій накопичення та захисту інформації»;

— «сервер обробки інформації»;

— «службова інформація».

З їх значенням ви можете ознайомитися в тексті

Порядку № 185, розміщеному в додатку «Документи» на с. 23 цього номера.

Щодо

застосування РРО з формуванням контрольної стрічки, розрахункових документів і фіскального чека не в електронній формі, а у звичній всім паперовій формі, то тут змін не відбулося. У цій частині Порядок № 185 продублював норми Порядку застосування РРО.

Розглянемо зміни в розділах

Порядку № 185 порівняно з попередньою редакцією Порядку.

Зміни в порядку реєстрації РРО

. Отже, оновлений розділ II, що регламентує порядок реєстрації РРО в ДПС, передбачає такі зміни й нововведення.

По-перше

, підкориговано список документів, які СГ подає для реєстрації РРО до органу ДПС:

— замість свідоцтва про держреєстрацію подається виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб (це пов'язане зі скасуванням свідоцтва про держреєстрацію відповідно до

Закону України від 07.04.11 р. № 3205-VI // «БТ», 2011, № 20, с. 4);

— серед документів відсутній дозвіл місцевого органу виконавчої влади на розміщення господарської одиниці. СГ слід подати лише документи, що підтверджують право власності (оренди) на приміщення.

По-друге

, абзацом третім п. 2.5 для РРО, що створюють контрольні стрічки в електронній формі, або модемів для передачі даних у поєднанні з РРО додатково під час присвоєння фіскального номера* передбачили необхідність створювати дані підпису й дані верифікації підпису СГ. При цьому дані верифікації підпису має бути роздруковано для засвідчення їх чинності СГ. Надруковані РРО дані верифікації підпису заносяться (наклеюються) до довідки про опломбування РРО (додаток 5 до Порядку № 185) і потім засвідчуються СГ та центром сервісного обслуговування. Після цього вони подаються до органу ДПС (абзац четвертий п. 2.5).

* Докладніше про введення в дію РРО див. у Темі тижня «РРО для початківців» // «БТ», 2010, № 47, с. 37.

При заміні захищеного процесора або пристрою накопичення та захисту інформації в РРО або в модемі СГ має створити нові дані електронного цифрового підпису і дані верифікації підпису, роздрукувати їх і занести (наклеїти) до довідки про опломбування РРО (

п. 4.11).

Зміни в порядку опломбування.

Зміни в порядку опломбування РРО пов'язані з можливістю приєднання модему до РРО. Тепер, крім опломбування самого РРО, необхідно також опломбувати і поєднаний з ним модем.

При цьому згідно зі

ст. 2 Закону про РРО модем — це пристрій, призначений для передачі копії сформованих РРО розрахункових документів та фіскальних звітних чеків в електронній формі по дротових або бездротових каналах зв'язку.

У зв'язку з цим у

розділі III Порядку № 185 описано порядок опломбування РРО та модемів, поєднаних з такими реєстраторами. Модем опломбовується за тією самою процедурою, що й сам РРО, одночасно з опломбуванням РРО, з яким він поєднаний.

А ось порядок опломбування РРО у

Порядку № 185 порівняно з Порядком використання РРО не змінено.

Оновлення форми № ЗВР-1

. Зміни форми № ЗВР-1 малозначні. Тепер цей звіт підписує уповноважена особа СГ (раніше був потрібен підпис директора). Що стосується періоду, за який уперше слід подавати цю форму, то її, найімовірніше, доведеться подавати вже за червень 2011 року. При цьому, на наш погляд, норма п. 46.6 ПКУ про набуття чинності новим звітом з наступного періоду після періоду його оприлюднення в цьому випадку не застосовується, оскільки звіт за формою № ЗВР-1 не є ні декларацією, ні розрахунком.

 

Зміни в застосуванні РРО при формуванні документів в електронній формі

Нововведення при формуванні розрахункових документів в електронній формі

. Можливість створення контрольних стрічок в електронній формі передбачено п. 10 ст. 3 Закону про РРО. При цьому згідно зі ст. 2 Закону про РРО контрольна стрічка, створена в електронній формі РРО, містить копії надрукованих цим РРО розрахункових документів та додатково фіскальних звітних чеків.

Частиною другою ст. 12 Закону про РРО

передбачено вимогу до РРО, що створює контрольну стрічку в електронній формі, — він має забезпечувати неможливість перекручення або знищення даних про здійснені розрахункові операції, копії розрахункових документів, що містяться на стрічці, можливість ідентифікації такого РРО на такій стрічці.

Відповідальність, пов'язана зі створенням контрольної стрічки

в електронному вигляді, передбачена п. 5 ст. 17 Закону про РРО. Так, штраф у розмірі 170 грн. накладається в разі, якщо:

— контрольна стрічка не надрукована або не створена в електронній формі на РРО;

— не збережена контрольна стрічка протягом трьох років;

— виявлено спотворення даних про здійснені розрахункові операції, інформація про які міститься на контрольній стрічці, створеній в електронній формі.

Первинна реєстрація РРО, що створюють контрольну стрічку в електронній формі,

п. 8 розділу II «Прикінцеві положення» Закону про РРО дозволяється з 1 грудня 2011 року після підтвердження їх відповідності за результатами перевірки щодо створення контрольної стрічки в електронній формі, проведеної згідно з вимогами ст. 13 Закону про РРО. Така відповідність якраз і перевірятиметься згідно з нормами Порядку № 185 і, зокрема, розділу V «Вимоги щодо створення контрольної стрічки в електронній формі в реєстраторах розрахункових операцій до модемів для передачі даних».

Вимоги до створення контрольної стрічки в електронному вигляді

. Норми розділу V Порядку № 185 зацікавлять переважно розробників РРО з модемами, оскільки якщо вони не відповідатимуть цим вимогам, то їх не зареєструють і, відповідно, не купуватимуть. Для СГ, які застосовують РРО з модемами, також не буде зайвим з ними ознайомитися.

РРО, що формують контрольну стрічку в електронній формі, має відповідати вимогам

розділу V Порядку № 185, а також Вимогам № 199.

Функції РРО, що формують контрольну стрічку в електронній формі, передбачено

п. 5.7, а випадки блокування можливості проведення розрахункових операцій через нього — у п. 5.9.

Надруковані розрахункові документи і фіскальні звітні чеки, уключаючи їх копії в електронному вигляді, повинні мати наскрізну порядкову нумерацію (

п. 5.8).

Обов'язковим реквізитом електронного документа є

електронний цифровий підпис. Він накладається в автоматичному режимі РРО або модемом, поєднаним з реєстратором (для РРО, що створюють контрольну стрічку в паперовому вигляді), на кожен розрахунковий документ, X-звіт і Z-звіт.

Накладений електронний цифровий підпис при роздрукуванні розрахункового документа друкується перед рядком «ФІСКАЛЬНИЙ ЧЕК» у такій послідовності (

п. 5.12):

— електронний цифровий підпис, накладений на загальну вартість придбаних товарів (отриманих послуг) за чеком;

— літерне позначення ставки ПДВ;

— ставка ПДВ у відсотках;

— сума ПДВ;

— наскрізний порядковий номер;

— номер чека;

— дата, час проведення розрахунку;

— фіскальний та заводський номери РРО, що створює контрольну стрічку в електронній формі, або модему, поєднаного з РРО.

Для РРО можуть застосовуватися модеми (

п. 5.14):

— загального призначення;

— вбудований модем (модем, розташований під кожухом РРО як окремий пристрій чи блок);

— зовнішній модем (модем, що підключається до зовнішнього порту РРО).

Складові частини модему мають розміщуватися в єдиному корпусі. Він повинен мати засоби контролю справності й засоби тестування каналів зв'язку із сервером обробки інформації. У модемі має бути передбачено індикацію справного та несправного стану модему і каналів передачі інформації.

Передача електронної контрольної стрічки до ДПС.

З 1 січня 2012 року новим абзацом другим п. 7 ст. 3 Закону про РРО* буде передбачено обов'язок подавати органам ДПС дротовими чи бездротовими каналами зв'язку копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків, що містяться:

— для РРО, що створює контрольну стрічку в електронній формі, — на контрольній стрічці в пам'яті;

— для РРО, що створює контрольну стрічку в друкованому вигляді, — у його пам'яті або в пам'яті модему, який до нього приєднано.

* Зміни внесено Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Податкового кодексу України» від 02.12.10 р. № 2756-VI.

Не зобов'язані подавати

копії контрольних стрічок в електронному вигляді через Інтернет лише підприємці, в яких три або менше РРО в одному пункті продажу товарів (послуг).

Порядок передачі такої інформації дротовими чи бездротовими каналами зв'язку регламентується

розділом VI Порядку № 185 . Згідно з п. 6.3 Порядку № 185 копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків передаються автоматично і на запит сервера обробки інформації дротовими чи бездротовими каналами зв'язку із завчасно запрограмованою періодичністю на сервер обробки інформації, у тому числі з можливістю передачі інформації про кожен надрукований розрахунковий документ у єдиному циклі з друкуванням.

Програмне забезпечення для такої передачі має розробити ДПАУ (

п. 6.4).

Як бачимо, з 2012 року контроль за розрахунками в роздробі посилюється, і практично всі роздрібні торговці з 2012 року повинні будуть обладнати свої РРО додатково модемами, щоб виконати вимоги нового абзацу другого п. 7 ст. 3 Закону про РРО про передачу звітності дротовими чи бездротовими каналами зв'язку.

 

Документи і скорочення статті

ПКУ

— Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.

Закон про РРО

— Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у редакції від 01.06.2000 р. № 1776-III.

Вимоги № 199

— Вимоги до реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування, затверджені постановою КМУ від 18.02.02 р. № 199.

Наказ № 185

— наказ ДПАУ «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів ДПА України» від 31.03.11 р. № 185.

Порядок № 185

— Порядок реєстрації, опломбування та застосування реєстраторів розрахункових операцій за товари (послуги) у редакції наказу ДПАУ від 31.03.11 р. № 185 (наведено в додатку «Документи», с. 23).

Порядок застосування РРО

— Порядок реєстрації, опломбування та застосування реєстраторів розрахункових операцій за товари (послуги) в редакції наказу ДПАУ від 01.12.2000 р. № 614.

РРО

— реєстратор розрахункових операцій.

СГ

— суб'єкт господарювання.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі