Теми статей
Обрати теми

Заповнення пенсійного додатка 6 підприємцем, який добровільно доплатив пенсійні внески за січень — червень 2010 року

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Заповнення пенсійного додатка 6 підприємцем, який добровільно
доплатив пенсійні внески за січень — червень 2010 року

 

Підкажіть, як заповнити звітність до Пенсійного фонду підприємцю-єдиноподатнику, який у першому півріччі 2010 року добровільно доплачував до мінімального страхового внеску?

(м. Полтава)

 

Підприємець, який сплачує єдиний податок, за 2010 рік «за себе» обов’язково має подати звітність до Пенсійного фонду (далі — ПФУ) за формою

додатка 5 до Порядку № 26-1 (таблиця 2). Порядок заповнення такого звіту ми докладно описали у статті «Звіт підприємця до Пенсійного фонду за 2010 рік» // «БТ», 2011, № 11, с. 15.

Ті підприємці-спрощенці (єдиноподатники та фікспатентники), які в першому півріччі 2010 року добровільно доплачували внески до ПФУ (з липня 2010 року запроваджено обов’язкову сплату в розмірі не менше мінімального внеску), зобов’язані, крім

додатка 5, подати ще й додаток 6 до Порядку № 26-1*.

* Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованих внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування органам Пенсійного фонду України, затверджений постановою правління ПФУ від 05.11.09 р. № 26-1.

Додаток 6

до Порядку № 26-1 є звітом, що складається з титульної сторінки та однієї таблиці. У цьому звіті слід зазначити суму внесків, яку добровільно доплатили за січень — червень 2010 року. Наведемо порядок заповнення деяких реквізитів таблиці 1 додатка 6:

1)

«Сума, з якої сплачено страхові внески і яка використовується для обчислення пенсії за звітний місяць» — зазначаємо значення, розраховане за такою формулою:

Сд = Д х 100 % : Т

,

де

Сд — сума доходу, розрахована виходячи з доплати, грн.;

Д

— сума доплати, грн.;

Т

— розмір страхового внеску у відповідному місяці, % (33,2%);

2)

«Сума добровільних внесків або сума доплати» — вписуємо суму внесків, перерахованих підприємцем безпосередньо до ПФУ у вигляді доплати, тобто різницю між мінімальним розміром страхового пенсійного внеску (чи більшого розміру) та сумою, що автоматично надходить до ПФ як частина єдиного чи фіксованого податку (42 % від єдиного податку або 10 % від фіксподатку). При доплаті до мінімального розміру можна використовувати такі формули:

Д = 33,2 % х ЗПмін - 42 % х ЄП — для єдиноподатників;

Д = 33,2 % х ЗПмін - 10 % х ФП — для фікспатентників

,

де

Д — сума доплати, грн.;

ЗПмін

— мінімальна зарплата відповідного місяця, грн.;

ЄП

та ФП — ставка єдиного податку або фіксованого податку відповідно, що сплачується підприємцем «за себе» (без урахування 50-відсоткової доплати за найманих працівників), грн.

Заповнення інших реквізитів

додатка 6 покажемо на прикладі.

Приклад

. Протягом усього 2010 року підприємець Лузанов Олександр Сергійович (ІПН — 2222222222, реєстраційний номер у ПФ: 02-18-6-12290) працював на єдиному податку зі ставкою 200 грн. на місяць.

У 2010 році в нього значилися двоє найманих працівників, за кожного з яких він щомісяця доплачував по 100 грн. єдиного податку.

За липень — грудень 2010 року підприємець доплачував внески до ПФУ до мінімального розміру і, крім того, уносив добровільну доплату за січень — червень 2010 року.

Місце прописки підприємця — м. Харків, вул. Слинька, буд. 3/2, кв. 11, телефон 752-65-24. Члени сім’ї в його підприємницькій діяльності участі не брали.

Пояснення до заповнення

. Підприємець за 2010 рік «за себе» має заповнити додаток 5. Порядок його складання див. на с. 23 у статті «Звіт підприємця до Пенсійного фонду за 2010 рік» // «БТ», 2011, № 11. При цьому на заповнення додатка 5 ніяк не впливає те, чи доплачував підприємець внески до ПФУ добровільно.

А ось

додаток 6 подається лише за наявності добровільних доплат. Його зразок наведено на с. 45 (заповнені поля виділено напівжирним курсивом).

Зверніть увагу

: факт участі найманих працівників у господарській діяльності підприємця ніяк не відображається в додатку 6.

 

Віталіна МІРОШНИЧЕНКО

Вікторія ЗМІЄНКО

 

img 1

 

img 2

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі