Теми статей
Обрати теми

Щодо сплати єдиного внеску за іноземних громадян, які працюють в іноземних представництвах

Редакція БТ
Лист від 18.02.2011 р. № 3117/03-20

ЄВС ІЗ ЗАРПЛАТИ ІНОЗЕМЦІВ,

які працюють в іноземних представництвах, не справляється

 

Лист Пенсійного фонду України від 18.02.11 р. № 3117/03-20

«Щодо сплати єдиного внеску за іноземних громадян, які працюють в іноземних представництвах»

 

У

листі, що коментується, Пенсійний фонд України (далі — ПФУ), аналізуючи норми Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI (далі — Закон про ЄВС), доходить висновку, що єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — ЄВС) із зарплати іноземців, які працюють в іноземних представництвах, не справляється.

ПФУ вказує, що

Закон про ЄВС діє саме у сфері відносин, що виникають при здійсненні діяльності, пов'язаної зі збором та веденням обліку ЄВС. Платників ЄВС визначено в ч. 1 ст. 4 Закону про ЄВС. Згідно з ч. 1 ст. 4 Закону про ЄВС платниками ЄВС є дипломатичні представництва та консульські установи іноземних держав, філії, представництва та інші відокремлені підрозділи іноземних підприємств, установ та організацій (у тому числі міжнародні), розташовані на території України (абзац шостий п. 1) і громадяни України та особи без громадянства, які працюють у дипломатичних представництвах та консульських установах іноземних держав, філіях, представництвах, інших відокремлених підрозділах іноземних підприємств, установ та організацій (зокрема, міжнародних), розташованих на території України (абзац другий п. 6). Зауважимо, що перші стосовно других є їх роботодавцями.

Як справедливо зауважив ПФУ,

іноземні громадяни, які працюють у представництвах іноземних підприємств, розташованих на території України, не віднесені Законом про ЄВС до платників ЄВС (їх не названо в абзаці другому п. 6 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄВС) та не підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню. Тому ЄВС на зарплату зазначених вище осіб представництвом не нараховується та не сплачується.

Від себе додамо. Якщо іноземець працює за трудовим договором на підприємствах України, ЄВС із виплат, що йому нараховуються, справляється в загальному порядку, оскільки в такому разі він є платником ЄВС відповідно до

п. 2 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄВС (додатково див. Тему тижня «Нараховуємо та сплачуємо єдиний внесок» // «БТ», 2011, № 1-2, с. 10).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі