Теми статей
Обрати теми

Нумерація податкових накладних у Реєстрі

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Нумерація податкових накладних у Реєстрі

 

Чи необхідно починати нумерацію податкових накладних у Реєстрі отриманих і виданих податкових накладних з першого номера кожного звітного податкового періоду (щомісяця, щокварталу), чи наростаючим підсумком із початку року?

 

Відповідно до

п. 3 Порядку заповнення податкової накладної , затвердженого наказом ДПАУ від 21.12.10 р. № 969 (далі — Порядок № 969), номер податкової накладної присвоюється відповідно до її номера в Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних.

При складанні податкової накладної філією чи структурним підрозділом платника податку порядковий номер податкової накладної встановлюється з урахуванням присвоєного числового номера і визначається числовим значенням через дріб. У чисельнику порядкового номера податкової накладної проставляється порядковий номер, а в знаменнику — числовий номер філії чи структурного підрозділу.

Платники податку на додану вартість складають окремі податкові накладні за видами діяльності, що передбачають спеціальний режим оподаткування, та зазначають у порядковому номері накладної після дробу перед номером філії чи структурного підрозділу код відповідної діяльності, визначений

п. 3 Порядку № 969.

Відповідно до

п. 9.1 та п. 9.3 Порядку ведення реєстру виданих та отриманих податкових накладних, затвердженого наказом ДПАУ від 24.12.10 р. № 1002, у графі 1 записується порядковий номер податкової накладної (порядковий номер податкової накладної відповідає порядковому номеру запису в Реєстрі), розрахунку коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної та у графі 3 вказується порядковий номер податкової накладної, що відповідає номеру з графи 1, номер розрахунку коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної.

Тобто платник податку повинен при виписуванні податкової накладної присвоїти їй номер відповідно до порядкового номера запису в Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних, при цьому

нумерація записів у Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних здійснюється зручним для платника податку способом або з першого номера кожного звітного податкового періоду (помісячно, щоквартально), або наростаючим підсумком з початку року*.

* Раніше податківці наполягали на тому, що нумерацію записів у Реєстрі потрібно починати щомісяця з одиниці // «БТ», 2011, № 5, с. 62. Сьогоднішню консультацію податківців, на наш погляд, потрібно сприймати як своєрідну індульгенцію (звільнення від можливих штрафів) для тих платників ПДВ, які на початку цього року, як і раніше, почали вести наскрізну нумерацію податкових накладних з початку року.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань, розміщеної на офіційному сайті ДПАУ: www.sta.gov.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі