Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Змін до деяких положень (стандартів) бухгалтерського обліку

Редакція БТ
Наказ від 18.03.2011 р. № 372

Міністерство фінансів України

Про затвердження Змін до деяких положень (стандартів) бухгалтерського обліку

Наказ від 18 березня 2011 року № 372

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 5 квітня 2011 року за № 452/19190

 

Відповідно до статті 6 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» наказую:

1. Затвердити

Зміни до деяких положень (стандартів) бухгалтерського обліку, схвалені Методологічною радою з бухгалтерського обліку при Міністерстві фінансів України, що додаються.

<…>

3. Цей

наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

<…>

 

Міністр Ф. ЯРОШЕНКО

 

 

Зміни до деяких положень (стандартів) бухгалтерського обліку

Затверджено наказом від 18 березня 2011 року № 372

 

1. У Положенні (стандарті) бухгалтерського обліку 2 «Баланс», затвердженому наказом Міністерства фінансів України від 31.03.99 № 87<…>:

1.1.

Пункт 15 викласти в такій редакції*:

* Нагадаємо нашу систему кодифікації:

нові положення виділено напівжирним курсивом, видалені норми надруковано [у квадратних дужках меншим шрифтом]. —
Прим. ред.

<…>

 

[Наводимо

п. 15 з урахуванням змін:

«[

15. У статті «Незавершене будівництво» відображається вартість незавершених капітальних інвестицій у будівництво, створення, виготовлення, реконструкцію, модернізацію, придбання необоротних активів (включаючи необоротні матеріальні активи, призначені для заміни діючих, і устаткування для монтажу), що здійснюються підприємством, а також авансові платежі для фінансування капітального будівництва.]

15.

У статті «Незавершені капітальні інвестиції» відображається вартість незавершених на дату балансу капітальних інвестицій в необоротні активи на будівництво, реконструкцію, модернізацію (інші поліпшення, що збільшують первісну (переоцінену) вартість), виготовлення, придбання об'єктів матеріальних необоротних активів (у тому числі необоротних матеріальних активів, призначених для заміни діючих, і устаткування для монтажу) .» — Прим. ред.]

 

1.2.

У додатку до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 2 «Баланс» назву рядка 020 викласти в такій редакції:

«

Незавершені капітальні інвестиції».

2. У

Положенні (стандарті) бухгалтерського обліку 3 «Звіт про фінансові результати», затвердженому наказом Міністерства фінансів України від 31.03.99 № 87 <…>:

2.1.

У третьому реченні пункту 16 слова «податку з реклами» виключити.

 

[Наводимо

п. 16 з урахуванням змін:

«

16. Підприємства, які сплачують інші збори або податки з обороту, показують їх суму у вільному рядку звіту про фінансові результати. Зокрема, у цьому рядку відображаються належні до сплати безпосередньо Пенсійному фонду України збори на обов'язкове державне пенсійне страхування з торгівлі ювелірними виробами із золота (крім обручок), платини і дорогоцінного каміння, надання послуг стільникового рухомого зв'язку. У цьому рядку підприємства — платники відповідного податку, збору (обов'язкового платежу) наводять належні до сплати суми [податку з реклами,] збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства, рентної плати за нафту, природний газ і газовий конденсат тощо.» — Прим. ред.]

 

2.2.

У пункті 19:

2.2.1.

Доповнити пункт новим абзацом такого змісту:

<…>

2.2.2.

Доповнити пункт підпунктом 19.1 такого змісту:

<…>

 

[Наводимо

п. 19 та п.п. 19.1 з урахуванням змін:

19. У статті «Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)» показується виробнича собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг) та/або собівартість реалізованих товарів. Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) визначається згідно з

положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку 9 «Запаси», 16 «Витрати», 30 «Біологічні активи». У цій статті організації, основною діяльністю яких є торгівля цінними паперами, відображають балансову вартість реалізованих цінних паперів. Підприємства, які відповідно до законодавства є страховиками, у цій статті наводять виплати страхових сум та страхових відшкодувань. Підприємства, які здійснюють діяльність з випуску та проведення лотерей, у цій статті наводять відрахування на створення (формування) за звітний період призового фонду, а також резерву, що покриває величину джек-поту, не забезпечену сплатою участі у лотереї.

Підприємства, які визначають собівартість згідно

з підпунктом 11.1 пункту 11 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», у цій статті показують собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) за прямими витратами.

19.1. У статті «Загальновиробничі витрати» відображаються загальновиробничі витрати, якщо у статті «Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)» наводиться собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) за прямими витратами згідно з підпунктом 11.1 пункту 11 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 16 «Витрати»

.».

 

2.3.

Доповнити додаток до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 3 після рядка 040 рядком 045 такого змісту:

«

Загальновиробничі витрати».

 

3.

У Положенні (стандарті) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затвердженому наказом Міністерства фінансів України від 27.04.2000 № 92 <…>:

3.1.

У пункті 4:

3.1.1.

Доповнити абзац одинадцятий після слова «Подібні» словом «(однорідні)».

3.1.2.

Абзац шістнадцятий викласти в такій редакції:

<…>

 

[Наводимо

абзац одинадцятий та абзац шістнадцятий п. 4 з урахуванням змін:

«4. Терміни, що наведені в положеннях (стандартах) бухгалтерського обліку, мають таке значення:

<…>

Подібні

(однорідні) об'єкти — об'єкти, які мають однакове функціональне призначення та однакову справедливу вартість.

<…>

[

Незавершені капітальні інвестиції в необоротні матеріальні активи — капітальні інвестиції у будівництво, виготовлення, реконструкцію, модернізацію, придбання об'єктів необоротних матеріальних активів, уведення яких в експлуатацію на дату балансу не відбулося, а також авансові платежі для фінансування будівництва.]

Капітальні інвестиції в необоротні матеріальні активи — витрати на будівництво, реконструкцію, модернізацію (інші поліпшення, що збільшують первісну (переоцінену) вартість), виготовлення, придбання об'єктів матеріальних необоротних активів (у тому числі необоротних матеріальних активів, призначених для заміни діючих, і устаткування для монтажу), що здійснюються підприємством.

». — Прим. ред.]

 

3.2.

У пункті 5:

3.2.1.

Підпункт 5.1.2 викласти в такій редакції:

<…>

3.2.2.

Підпункт 5.1.3 викласти в такій редакції:

<…>

 

[Наводимо

пп. 5.1.2 та 5.1.3 п. 5 з урахуванням змін:

«5. Для цілей бухгалтерського обліку основні засоби класифікуються за такими групами:

5.1. Основні засоби

<…>

[

5.1.2. Капітальні витрати на поліпшення земель.]

5.1.2. Капітальні витрати на поліпшення земель, не пов'язані з будівництвом.

[

5.1.3. Будинки, споруди та передавальні пристрої.]

5.1.3. Будівлі, споруди та передавальні пристрої.

<…>

». — Прим. ред.]

 

3.2.3.

Підпункт 5.3 виключити.

[Наводимо виключений

п. 5.3:

«[

5.3. Незавершені капітальні інвестиції]». — Прим. ред.]

 

3.3.

Доповнити пункт 14 новим реченням такого змісту:

<…>

 

[Наводимо

п. 14 з урахуванням змін:

«14. Первісна вартість основних засобів збільшується на суму витрат, пов'язаних з поліпшенням об'єкта (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо), що призводить до збільшення майбутніх економічних вигод, первісно очікуваних від використання об'єкта. Залишкова вартість основних засобів зменшується у зв'язку з частковою ліквідацією об'єкта основних засобів.

Первісна (переоцінена) вартість основних засобів може бути збільшена на суму витрат, пов'язаних з поліпшенням та ремонтом об'єкта, визначену у порядку, встановленому податковим законодавством.». — Прим. ред.].

 

3.4.

Доповнити пункт 16 новим абзацом такого змісту:

<…>

 

[Наводимо

п. 16 з урахуванням змін:

«16. Підприємство може переоцінювати об'єкт основних засобів, якщо залишкова вартість цього об'єкта суттєво відрізняється від його справедливої вартості на дату балансу. У разі переоцінки об'єкта основних засобів на ту саму дату здійснюється переоцінка всіх об'єктів групи основних засобів, до якої належить цей об'єкт.

Переоцінка основних засобів тієї групи, об'єкти якої вже зазнали переоцінки, надалі має проводитися з такою регулярністю, щоб їх залишкова вартість на дату балансу суттєво не відрізнялася від справедливої вартості.

Не підлягають переоцінці малоцінні необоротні матеріальні активи і бібліотечні фонди, якщо амортизація їх вартості здійснюється за методами, викладеними в другому реченні пункту 27 Положення (стандарту) 7.

Первісна (переоцінена) вартість об'єкта основних засобів може бути збільшена на суму індексації, проведеної у порядку, встановленому податковим законодавством, з відображенням у бухгалтерському обліку в порядку, передбаченому пунктами 19 — 21 Положення (стандарту) 7

.». — Прим. ред.]

 

3.5.

У пункті 22 слова «землі і незавершених» замінити словами «земельних ділянок, природних ресурсів і».

 

[Наводимо

п. 22 з урахуванням змін:

«22. Об'єктом амортизації є вартість, яка амортизується (окрім вартості

[землі і незавершених] земельних ділянок, природних ресурсів і капітальних інвестицій).». — Прим. ред.].

 

3.6.

Абзац сьомий пункту 26 викласти в такій редакції:

 

[Наводимо

п. 26 з урахуванням змін:

«26. <…>

[

Підприємство може застосовувати норми і методи нарахування амортизації основних засобів, передбачені податковим законодавством.] Нарахування амортизації може здійснюватися з урахуванням мінімально допустимих строків корисного використання основних засобів, встановлених податковим законодавством (крім випадку застосування виробничого методу).». — Прим. ред.]

 

3.7.

Доповнити абзац четвертий пункту 29 новим реченням такого змісту:

<…>

 

[Наводимо

п. 29 з урахуванням змін:

«29. Нарахування амортизації проводиться щомісячно.

Місячна сума амортизації при застосуванні прямолінійного методу визначається діленням річної суми амортизації на 12. Місячна сума амортизації при застосуванні методів зменшення залишкової вартості, прискореного зменшення залишкової вартості та кумулятивного визначається діленням суми амортизації за повний рік корисного використання на 12.

Нарахування амортизації починається з місяця, наступного за місяцем, у якому об'єкт основних засобів став придатним для корисного використання. Нарахування амортизації при застосуванні виробничого методу починається з дати, що настає за датою, на яку об'єкт основних засобів став придатним для корисного використання.

Нарахування амортизації припиняється, починаючи з місяця, наступного за місяцем вибуття об'єкта основних засобів, переведення його на реконструкцію, модернізацію, добудову, дообладнання, консервацію.

Нарахування амортизації при застосуванні виробничого методу амортизації припиняється з дати, що настає за датою вибуття об'єкта основних засобів.». — Прим. ред.]

 

4. У

Положенні (стандарті) бухгалтерського обліку 8 «Нематеріальні активи», затвердженому наказом Міністерства фінансів України від 18.10.99 № 242 <…>:

4.1.

У пункті 5:

4.1.1.

Доповнити абзаци четвертий — шостий словами «, крім тих, витрати на придбання яких визнаються роялті;».

4.1.2.

Абзац сьомий виключити.

 

[Наводимо

п. 5 з урахуванням змін:

«5. Бухгалтерський облік нематеріальних активів ведеться щодо кожного об'єкта за такими групами:

права користування природними ресурсами (право користування надрами, іншими ресурсами природного середовища, геологічною та іншою інформацією про природне середовище тощо);

права користування майном (право користування земельною ділянкою відповідно до земельного законодавства, право користування будівлею, право на оренду приміщень тощо);

права на комерційні позначення (права на торговельні марки (знаки для товарів і послуг), комерційні (фірмові) найменування тощо),

крім тих, витрати на придбання яких визнаються роялті;

права на об'єкти промислової власності (право на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, сорти рослин, породи тварин, компонування (топографії) інтегральних мікросхем, комерційні таємниці, у тому числі ноу-хау, захист від недобросовісної конкуренції тощо),

крім тих, витрати на придбання яких визнаються роялті;

авторське право та суміжні з ним права (право на літературні, художні, музичні твори, комп'ютерні програми, програми для електронно-обчислювальних машин, компіляції даних (бази даних), виконання, фонограми, відеограми, передачі (програми) організацій мовлення тощо),

крім тих, витрати на придбання яких визнаються роялті;

[

незавершені капітальні інвестиції в нематеріальні активи;]

інші нематеріальні активи (право на провадження діяльності, використання економічних та інших привілеїв тощо).». —

Прим. ред.]

 

 

4.2.

Доповнити пункт 26 новим абзацом такого змісту:

<…>

 

[Наводимо

пункт 26 з урахуванням змін:

«26. При визначенні строку корисного використання об'єкта нематеріальних активів слід ураховувати:

строки корисного використання подібних активів;

моральний знос, що передбачається;

правові або інші подібні обмеження щодо строків його використання;

очікуваний спосіб використання нематеріального активу підприємством;

залежність строку корисного використання нематеріального активу від строку корисного використання інших активів підприємства.

Для нарахування амортизації нематеріальних активів підприємство може застосовувати строки їх корисного використання, встановлені податковим законодавством.

». — Прим. ред.]

 

5.

Абзац третій пункту 4 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 15 «Дохід», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.11.99 № 290 <…> викласти в такій редакції:

<…>.

 

[Наводимо

п. 4 з урахуванням змін:

«4. Терміни, що наведені в положеннях (стандартах) бухгалтерського обліку, мають таке значення:

Проценти

— плата за використання грошових коштів, їх еквівалентів або сум, що заборговані підприємству.

[

Роялті — платежі за право користування об'єктами права інтелектуальної власності.]

Роялті — будь-який платіж, отриманий як винагорода за користування або за надання права на користування будь-яким авторським та суміжним правом на літературні твори, твори мистецтва або науки, включаючи комп'ютерні програми, інші записи на носіях інформації, відео- або аудіокасети, кінематографічні фільми або плівки для радіо- чи телевізійного мовлення, будь-яким патентом, зареєстрованим знаком на товари і послуги чи торговельною маркою, дизайном, секретним кресленням, моделлю, формулою, процесом, правом на інформацію щодо промислового, комерційного або наукового досвіду (ноу-хау).

Дивіденди

— частина чистого прибутку, розподілена між учасниками (власниками) відповідно до частки їх участі у власному капіталі підприємства.». — Прим. ред.]

 

6.

Доповнити пункт 11 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.99 № 318 <…> підпунктом 11.1 такого змісту:

«

11.1. Підприємство може визначати собівартість за прямими витратами, пов'язаними з виробництвом продукції, виконанням робіт, наданням послуг, а саме:

прямими матеріальними витратами;

прямими витратами на оплату праці;

амортизацією виробничих основних засобів та нематеріальних активів, безпосередньо пов'язаних з виробництвом продукції, виконанням робіт, наданням послуг;

вартістю придбаних послуг, прямо пов'язаних з виробництвом продукції (товарів), виконанням робіт, наданням послуг;

іншими прямими витратами, у тому числі витратами з придбання електричної енергії (включаючи реактивну).

При застосуванні такого підходу витрати до складу собівартості продукції (робіт, послуг) включаються з урахуванням вимог податкового законодавства, а інформація про суму загальновиробничих витрат розкривається у Звіті про фінансові результати окремою статтею.

».

 

7. У

Положенні (стандарті) бухгалтерського обліку 30 «Біологічні активи», затвердженому наказом Міністерства фінансів України від 18.11.2005 № 790 <…>:

7.1.

Доповнити перше речення пунктів 9, 12 після слова «продажу» словами та цифрами «або за виробничою собівартістю (чи собівартістю за прямими витратами) відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 16 «Витрати».

7.2.

Доповнити пункт 10 після слова «продажу» словами та цифрами «, крім випадків, передбачених пунктом 11 Положення (стандарту) 30».

7.3.

Пункт 11 викласти в такій редакції:

<…>.

 

[Наводимо

пункти 9, 10, 11, 12 з урахуванням змін:

«9. Додаткові біологічні активи при первісному визнанні оцінюються за справедливою вартістю, зменшеною на очікувані витрати на місці продажу

або за виробничою собівартістю (чи собівартістю за прямими витратами) відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 16 «Витрати». Первісне визнання додаткових біологічних активів відображається у тому звітному періоді, у якому вони відокремлені від біологічного активу.

10. Біологічні активи відображаються на дату проміжного і річного балансу за справедливою вартістю, зменшеною на очікувані витрати на місці продажу,

крім випадків, передбачених пунктом 11 Положення (стандарту) 30.

[

11. Довгострокові біологічні активи, справедливу вартість яких на дату балансу достовірно визначити неможливо, визнаються та відображаються за первісною вартістю з урахуванням суми їх зносу і втрат від зменшення корисності. Така оцінка застосовується до періоду, у якому стає можливим визначити справедливу вартість довгострокових біологічних активів. Оцінка та амортизація таких довгострокових біологічних активів здійснюється відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби» та 28 «Зменшення корисності активів».

Поточні біологічні активи, справедливу вартість яких на дату балансу достовірно визначити неможливо, визнаються та відображаються за первісною вартістю, крім поточних біологічних активів рослинництва, які визнаються і відображаються як незавершене виробництво. Такий підхід застосовується до періоду, у якому стає можливим визначити справедливу вартість поточних біологічних активів. Оцінка таких поточних біологічних активів здійснюється відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 9 «Запаси».

]

11. Довгострокові біологічні активи, справедливу вартість яких на дату балансу достовірно визначити неможливо або якщо підприємство є платником податку на прибуток, можуть визнаватися та відображатися за первісною вартістю з урахуванням суми їх зносу і втрат від зменшення корисності. Оцінка та амортизація таких довгострокових біологічних активів здійснюється відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби»

та 28 «Зменшення корисності активів».

Поточні біологічні активи та додаткові біологічні активи, справедливу вартість яких на дату балансу достовірно визначити неможливо або якщо підприємство є платником податку на прибуток, можуть визнаватися та відображатися за первісною вартістю, крім поточних біологічних активів рослинництва, які визнаються і відображаються як незавершене виробництво. Оцінка таких поточних біологічних активів здійснюється відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 9 «Запаси»

.

Біологічні активи, справедливу вартість яких на дату балансу достовірно визначити неможливо, оцінюються за первісною вартістю до періоду, у якому можливо визначити їх справедливу вартість.

12. Сільськогосподарська продукція при її первісному визнанні оцінюється за справедливою вартістю, зменшеною на очікувані витрати на місці продажу

або за виробничою собівартістю (чи собівартістю за прямими витратами) відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 16 «Витрати». Первісне визнання сільськогосподарської продукції відображається у тому звітному періоді, у якому вона відокремлена від біологічного активу.

Сільськогосподарську продукцію після її первісного визнання оцінюють та відображають відповідно до

Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 9 «Запаси».». — Прим. ред.]

 

7.4.

Абзаци другий — восьмий пункту 17 виключити.

 

[Наводимо

пункт 17 з урахуванням змін:

«17. Витрати, пов'язані з біологічними перетвореннями біологічних активів, визнаються витратами основної діяльності. Облік витрат ведеться за окремими об'єктами обліку витрат (окремі види біологічних активів та/або їх група) відповідно до

Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 16 «Витрати».

[

До складу витрат, пов'язаних з біологічними перетвореннями, належать:

прямі матеріальні витрати;

прямі витрати на оплату праці;

інші прямі витрати;

загальновиробничі витрати.

Прямі матеріальні витрати, прямі витрати на оплату праці та інші прямі витрати протягом звітного (календарного) року відображаються за статтями калькулювання, перелік і склад яких установлюється підприємством.

Загальновиробничі витрати рослинництва і тваринництва розподіляються на кожен об'єкт витрат з використанням бази розподілу, установленої підприємством.

]». — Прим. ред.]

 

7.5.

У підпункті 26.2 слова «справедливою вартістю (за вирахуванням очікуваних витрат на місці продажу)» замінити словом «вартістю».

 

[Наводимо

підпункт 26.2 з урахуванням змін:

«26. У примітках до фінансової звітності наводиться інформація про:

<…>

26.2. Обсяг виробництва сільськогосподарської продукції за звітний період у натуральних вимірниках та за [

справедливою вартістю (за вирахуванням очікуваних витрат на місці продажу)] вартістю, обчисленою при первісному визнанні.». — Прим. ред.]

 

Директор Департаменту податкової,
 митної політики, доходів, адміністрування платежів
 та методології бухгалтерського обліку
 М. ЧМЕРУК

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі