Теми статей
Обрати теми

Якщо єдиний внесок сплатили не на той рахунок…

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Якщо єдиний внесок сплатили не на той рахунок…

 

Підприємство помилково перерахувало всю суму ЄВС* із зарплати (37,6 % і 3,6 %) на один рахунок. У результаті ПФУ наполягає на тому, що в нас утворилися переплата в частині внеску в розмірі 3,6 % та недоїмка частини внеску в розмірі 37,6 %. Працівники ПФУ не заперечують проти того, щоб перекинути таку переплату на підставі листа, коли в Держказначействі будуть гроші, але при цьому нарахують штрафні санкції в розмірі 10 % від суми недоїмки та пеню.

Чи можемо ми оспорити цей штраф, оскільки фактично недоїмки не було і всі гроші вчасно потрапили до ПФУ?

(м. Харків)

 

*

Використані скорочення: ЄВС — єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування; ПФУ — Пенсійний фонд України.

 

Після запровадження ЄВС його сплата саме на окремі рахунки, відкриті Держказначейством для зарахування ЄВС за конкретними ставками, має принципове значення. Це пояснюється тим, що згідно зі

ст. 8 Закону про ЄВС** ЄВС за різними ставками в різній пропорції розподіляється між ПФУ та іншими соцфондами. Так, ЄВС, нарахований на зарплату (у нашому прикладі — 37,6 %), розподіляється між чотирма фондами у пропорціях, передбачених ч. 15 ст. ст. 8 Закону про ЄВС, а утриманий внесок (3,6 %) — тільки між трьома фондами. А от ЄВС, нарахований (33,2 %) та утриманий (2 %) із сум оплати тимчасової непрацездатності, повністю зараховується до ПФУ (відповідно абзац четвертий ч. 18 і ч. 24 ст. 8 Закону про ЄВС).

** Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI.

Порядок сплати ЄВС передбачено у

ч. 5 ст. 9 Закону про ЄВС (продубльовано в п.п. 4.2.1 Інструкції № 21-5***), згідно з якою сплата «здійснюється шляхом внесення відповідних сум єдиного внеску на рахунки територіальних органів Пенсійного фонду, відкриті в органах Державного казначейства України для його зарахування». У свою чергу, Держказначейство відкрило рахунки для кожної окремої ставки ЄВС (всього 88 рахунків).

*** Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління ПФУ від 27.09.10 р. № 21-5.

А от згадку про необхідність сплати саме на «відповідний» рахунок прописано тільки в одній нормі — у

п. 1 ч. 10 ст. 9 Закону про ЄВС (продубльовано в п.п. 4.2.3 Інструкції № 21-5), що визначає день сплати ЄВС: «у разі перерахування сум єдиного внеску з рахунку платника на відповідні рахунки Пенсійного фонду — день списання банком або Державним казначейством України суми платежу з рахунку платника незалежно від часу її зарахування на рахунок Пенсійного фонду».

Після надходження ЄВС

на централізовані рахунки ПФУ згідно з ч. 1 ст. 11 Закону про ЄВС він автоматично перераховується не пізніше наступного операційного дня після зарахування на централізовані рахунки соцфондів у передбачених ст. 8 Закону про ЄВС пропорціях.

Тому, на наш погляд, із

Закону про ЄВС можна зробити лише формальний висновок, що перерахування ЄВС, нарахованого за різними ставками, на один рахунок або не на рахунок, на який ПФУ приписує сплачувати ЄВС за відповідною ставкою, призводить до виникнення недоїмки за ставкою, за якою ЄВС сплачено не на той рахунок. Саме цей підхід використовує сьогодні ПФУ в подібних ситуаціях. Зважаючи на застосування чималих штрафів, вважаємо за можливе та потрібне його оспорювати , адже ЄВС фактично сплачено на рахунки ПФУ, що свідчить про те, що підприємство не мало наміру сплатити ЄВС не на той рахунок, оскільки не отримало вигоду від цього. Наведемо аргументи:

по-перше

, згідно з ч. 11 ст. 9 Закону про ЄВС фінсанкції буде застосовано, а адміністративна та кримінальна відповідальність посадових осіб настане тільки в разі несвоєчасної сплати ЄВС або сплати його не в повному обсязі. Причому ПФУ в цій ситуації нараховуватиме фінсанкції на підставі п. 2 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄВС (продубльовано в п.п. 7.2.2 Інструкції № 21-5), згідно з яким за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) ЄВС накладається штраф у розмірі 10 % своєчасно не сплачених сум. Як бачимо, ця норма також не містить жодного уточнення про сплату ЄВС саме на належний рахунок, що підводить до думки: головне — сплатити ЄВС у строк та в повній сумі.

У нашому випадку ЄВС сплачувався своєчасно, при цьому всю його суму перераховано на рахунок ПФУ. Нам здається, що навряд чи до

Закону про ЄВС закладалася норма про застосування фінсанкцій у разі, якщо платник сплатив внесок не на той рахунок, — навряд чи законодавець хотів поставити в один ряд тих, хто взагалі не сплатив ЄВС в потрібний термін, і тих, хто заплатив його в повній сумі, але не на той рахунок;

по-друге

, з визначень недоїмки* з ЄВС, наведених у п. 6 ч. 1 ст. 1 Закону про ЄВС та в абзаці першому п. 6.2 Інструкції № 21-5, також можна зробити висновок, що сплата ЄВС не на той рахунок не спричинить виникнення недоїмки з нього. А тому пеня на цю суму не повинна нараховуватися (ч. 10 ст. 25 Закону про ЄВС);

по-третє

,, у зв'язку із запровадженням з 2011 року ЄВС органи ПФУ офіційно не доводили страхувальникам нові реквізити рахунків і не надавали роз'яснень про необхідність сплачувати ЄВС саме на «відповідний» рахунок (наприклад, у формі листів, повідомлень). На практиці у січні 2011 року працівники ПФУ усно інформували страхувальників про нові рахунки, видаючи тільки роздруківки рахунків.

* Визначення ми наводили в Темі тижня «Перевірки соцфондів з 2011 року» // «БТ», 2011, № 16, с. 33.

Але враховуючи непоодинокі випадки накладення ПФУ фінсанкцій, здається, що всі ці аргументи підприємству стануть у пригоді хіба що при судовому оскарженні. І, на наш погляд, шанс переконати суди в розумності таких аргументів є. Адже існують приклади позитивних рішень в аналогічному питанні щодо сплати податків на неправильний рахунок (див., наприклад,

ухвалу АдСУ від 20.09.07 р. у справі № К-24401/06; ухвалу Харківського апеляційного адміністративного суду від 04.09.07 р. № 19/375; ухвалу Одеського апеляційного господарського суду від 27.07.06 р. у справі № 13/112-06-3637А).

Оскаржити

рішення про застосування фінсанкцій підприємство може в десятиденний строк або до ПФУ вищого рівня за процедурою, передбаченою Порядком № 22-7**, або в судовому порядку, подавши позов з вимогою визнати рішення про застосування штрафних санкцій протиправним до адміністративного суду. При цьому, щоб ПФУ не передав невиконане рішення до виконавчої служби, підприємство має письмово повідомити ПФУ про таке оскарження.

** Порядок розгляду органами Пенсійного фонду України скарг на рішення про накладення штрафу, нарахування пені та заяв платників при узгодженні ними вимоги про сплату недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою правління ПФУ від 08.10.10 р. № 22-7 (текст див. у додатку «Документи» в «БТ», 2011, № 16, с. 19). Про порядок такого оскарження читайте в Темі тижня «Перевірки соцфондів з 2011 року» // «БТ», 2011, № 16, с. 33.

Можливість повернення надміру або помилково сплачених сум ЄВС, акумульованих

на рахунках ПФУ, передбачено п. 2 ч. 2 ст. 11 Закону про ЄВС. А здійснюється таке повернення за процедурою, передбаченою Порядком № 21-1***. Причому ПФУ, мабуть, передбачаючи ситуації зі сплатою ЄВС на неналежний рахунок, передбачив у Порядку спеціальний п. 9, де встановлює можливість перерахування помилково сплачених сум ЄВС з неналежних рахунків на відповідні рахунки. Для цього підприємству слід написати заяву, і перекидання буде здійснено ПФУ вже на наступний робочий день. Якщо процедура перекидання сум так просто і швидко здійснюється ПФУ, навіщо ж тоді карати платників, адже фактично суми сплачено?!

*** Порядок зарахування в рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування або повернення помилково сплачених коштів, затверджений постановою правління ПФУ від 27.09.10 р. № 21-1.

На майбутнє бажаємо бути уважними при сплаті ЄВС, адже відповідальність за допущені похибки чималенька!

 

Вікторія ЗМІЄНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі