Теми статей
Обрати теми

Про страховий стаж

Редакція БТ
Лист від 04.05.2011 р. № 04-29-1068

СТРАХОВИЙ СТАЖ ДЛЯ ФТВП:

з 2011 року не включається час відпустки
 для догляду за дитиною до 3 років

 

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 04.05.11 р. № 04-29-1068

«Про страховий стаж»

 

У

листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФТВП) роз'яснив, що з 2011 року після зміни Закону № 2240* час перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (далі — відпустка до 3 років) не включається до страхового стажу для страхування від непрацездатності.

* Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленим народженням та похованням» від 18.01.01 р. № 2240-III.

Це випливає зі зміненого визначення страхового стажу, наведеного в оновленій

ч. 1 ст. 7 Закону № 2240:

Як бачимо, з 2011 року час перебування у відпустці до 3 років «випадає» зі страхового стажу для ФТВП, оскільки за цей період не сплачуються страхові внески до ФТВП у сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок, а сам період не включається, оскільки допомога не належить до виплат, які передбачені соцстрахуванням.

 

Визначення страхового стажу для ФТВП у ч. 1 ст. 7 Закону № 2240

у редакції, що діяла до 2011 року

у редакції після 01.01.11 р.

Страховий стаж — це період (сума періодів), протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, і сплачує або за неї сплачуються страхові внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в порядку, встановленому законодавством. До страхового стажу зараховуються періоди тимчасової втрати працездатності, перебування у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами та час перебування застрахованої особи у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також періоди одержання виплат за окремими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування, крім пенсій усіх видів

Страховий стаж — це період (строк), протягом якого особа підлягала загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, та за який щомісяця сплачено нею та роботодавцем або нею страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок, крім випадків, передбачених абзацом другим цієї частини.
Період отримання виплат за окремими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування, крім пенсій усіх видів (за винятком пенсії по інвалідності), включається до страхового стажу як період, за який сплачено страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску

 

Ось таку несправедливість передбачили законодавці для матерів після запровадження єдиного внеску.

Варте уваги, що до страхового стажу для страхування на випадок безробіття час перебування у відпустці до 3 років уключається згідно з

ч. 1 ст. 21 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 р. № 1533-III.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі