Теми статей
Обрати теми

Установлення індивідуальних нормативів витрат бензину

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Установлення індивідуальних нормативів витрат бензину

 

Підприємство придбало легковий автомобіль ВАЗ-21703. За якими нормами варто списувати бензин для роботи такого автомобіля?

(м. Чернівці)

 

Нагадаємо, що на сьогодні в Україні для списання палива, використаного при роботі легкового автомобіля, застосовуються

Норми витрат палива і мастильних матеріалів на автомобільному транспорті, затверджені наказом Мінтрансзв’язку від 10.01.98 р. № 43 (далі — Норми витрат палива). Для автомобіля ВАЗ-21703 норм витрати палива у вищезгаданому нормативно-правовому акті не передбачено.

Звернемося до

п.п. 2.1.5 Норм витрат палива , де сказано, що для нових моделей (модифікацій) автомобілів та автомобілів оригінальної конструкції, що не ввійшли до цього документа, установлюються тимчасові індивідуальні базові лінійні норми витрат палива, які розробляються головним інститутом Мінтрансзв’язку ДержавтотрансНДІпроектом* за заявками заводів-виробників чи підприємств — власників автомобілів на договірних засадах. Розробка таких індивідуальних норм є платною послугою.

* Державне підприємство «Державний автотранспортний науково-дослідний та проектний інститут» (http://www.insat.org.ua/)

Це і є ваш випадок. Щоб отримати

тимчасові індивідуальні базові лінійні норми витрат палива, підприємство має подати до ДержавтотрансНДІпроекту:

1) заявку на ім’я директора ДП «ДержавтотрансНДІпроект» за формою, наведеною у

додатку Е до Норм витрат палива, яку має підписати керівник підприємства;

2) заповнені

ідентифікаційні анкети (один примірник на кожну модель автомобіля, для якої потрібно розробити норми). Анкета завіряється підписом керівника підприємства та печаткою.

Звернемо увагу, що анкета має містити

достовірні дані згідно з документацією заводу-виробника або дані з інших джерел інформації (з їх обов'язковим зазначенням). Достовірність таких даних підтверджується шляхом подання разом з анкетою копій джерел інформації (титульний лист та розділ «Технічні характеристики» будь-якою мовою з інструкції по експлуатації автомобіля заводу-виробника або, за її відсутності, копію з іншого джерела), на основі яких вона заповнювалася, та копію свідоцтва про реєстрацію дорожнього транспортного засобу.

Подаються оригінали заявки та анкет до ДержавтотрансНДІпроекту поштою або особисто представником підприємства.

Після подачі всіх необхідних документів ДержавтотрансНДІпроект оформлює висновок (окремо на кожну модель автомобіля), де вказує технічні встановлені тимчасові індивідуальні базові норми витрат палива та нормативи витрат мастильних матеріалів, а також іншу необхідну інформацію. Такий висновок підписується фахівцями робочої групи та затверджується керівником ДержавтотрансНДІпроекту або виконуючим його обов'язки та надсилається поштою або передається особисто представникові підприємства-замовника.

Зауважимо, що

тимчасові індивідуальні базові, лінійні норми витрат палива визначені ДержавтотрансНДІпроектом, розробляються для кожного окремого автомобіля, тому їх варто застосовувати тільки при роботі цього автомобіля.

Розпочинають застосовувати встановлені нормативи для конкретних автомобілів тільки після їх реєстрації на підприємстві та затвердження у відповідному наказі керівника. Припиняється застосування таких тимчасових базових нормативів витрат палива тільки при введенні в дію постійних норм витрат на відповідну модель автомобіля.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі