Теми статей
Обрати теми

Про порядок проведення перевірок

Редакція БТ
Лист від 06.06.2011 р. № 204-06-3

ПЕРЕВІРКИ ФНВ

стану охорони праці та порядку використання
страхових коштів: різні перевірки — різні підходи

 

Лист Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 06.06.11 р. № 204-06-3

Лист Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 10.05.11 р. № 244-07-2

«Про порядок проведення перевірок»

 

У листах, що коментуються, Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (далі — ФНВ) роз'яснив порядок проведення перевірок суб'єктів господарювання.

У листі від 10.05.11 р. № 244-07-2 ФНВ, що коментується, роз'яснив: перевірки у сфері соцстрахування від нещасних випадків ФНВ здійснює за двома напрямами:

1.

Перевірки стану профілактичної роботи і охорони праці на підприємствах, участь у розслідуванні нещасних випадків на виробництві, а також професійних захворювань згідно з п. 3 ст. 22 Закону № 1105**. Такі перевірки проводять страхові експерти з охорони праці (ст. 23 Закону № 1105).

** Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

2. Перевірки

згідно зі ст. 241 Закону № 1105:

— дотримання всіма підприємствами

порядку використання страхових коштів, перерахованих ФНВ на фінансування заходів, передбачених Законом № 1105;

— достовірності поданих страхувальниками

відомостей про види економічної діяльності (у тому числі основний) всіх підприємств, вид діяльності для віднесення страхувальника до класу професійного ризику виробництва з урахуванням виду його економічної діяльності. Порядок проведення регламентується Порядком віднесення страхувальників до класу професійного ризику виробництва з урахуванням виду їх економічної діяльності та проведення перевірок достовірності поданих страхувальниками відомостей про види економічної діяльності (у тому числі основний), затвердженим постановою правління ФНВ від 30.11.10 р. № 30 .

ФНВ указує, що перевірки, які проводяться страховими агентами (

перевірки стану профілактичної роботи і охорони праці), не належать до заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності та здебільшого мають консультативно-дорадчий характер. Із цього можна зробити висновок, що на такі перевірки не поширюються норми Закону № 877* та Критеріїв № 540** . Проте зауважимо, що згідно зі ст. 23 Закону № 1105 страхові експерти для проведення перевірок можуть приходити на підприємства в будь-який час, отримувати від роботодавців необхідні пояснення. Але при цьому самі вони не штрафують , а лише вносять роботодавцям обов'язкові для виконання подання про порушення законодавства про охорону праці, а органам виконавчої влади з нагляду за охороною праці — подання про застосування адміністративних стягнень або притягнення до відповідальності посадових осіб, які допустили ці порушення, а також про заборону подальшої експлуатації робочих місць, дільниць та цехів, робота на яких загрожує здоров'ю або життю працівників.

* Закон України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.07 р. № 877-V.

** Критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність проведення планових заходів, пов'язаних з державним наглядом (контролем) у сфері загальнообов'язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, затверджені постановою КМУ від 03.06.09 р. № 540.

При цьому на сьогодні немає жодного спеціального акта, що регламентує проведення ними перевірок. Водночас порядок їх роботи регулюється

Положенням про службу страхових експертів з охорони праці, профілактики нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, затвердженим постановою правління ФНВ від 15.08.01 р. № 24.

Слід зауважити, що й

відповідальність за результатами цих перевірок є різною. При перевірках стану охорони праці за виявлені порушення роботодавця можуть притягти до відповідальності на підставі частини другої ст. 41 Кодексу про адміністративні правопорушення (далі — КУпАП) — адмінштраф на працівників від 34 до 85 грн. і на посадових осіб підприємств та підприємців — від 85 до 170 грн. (ще раз звертаємо увагу — штраф накладають не страхові експерти ФНВ, а інші уповноважені органи). Порушення ж, пов'язані з використанням страхових коштів ФНВ, установленням виду економічної діяльності, караються згідно зі ст. 1654 КУпАП — адмінштраф на посадових осіб та підприємців від 136 до 255 грн. (при повторному порушенні протягом року — від 170 до 340 грн.)***.

*** Докладніше про відповідальність читайте в Темі тижня «Перевірки соцфондів з 2011 року» // «БТ», 2011, № 16, с. 33.

У листі від 06.06.11 р. № 204-06-3, що коментується, ФНВ докладніше розповів про проведення другого виду перевірок — перевірок порядку використання страхових коштів та відомостей про види економічної діяльності. ФНВ нагадав про те, що на такі перевірки поширюються норми Критеріїв № 540, а також про відповідальність, до якої ФНВ може притягти страхувальника під час таких перевірок (адмінвідповідальність за ст. 1654 КУпАП). Також ФНВ нагадав, що норми скасованої Інструкції № 36**** поширюються на правовідносини щодо стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків до ФНВ, сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених до 01.01.11 р., у тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 01.01.11 р. не настав. Це передбачено п. 2.1 постанови правління ФНВ від 30.11.10 р. № 31 (ком. у «БТ», 2011, № 4, с. 6).

**** Інструкція про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затверджена постановою правління ФНВ від 12.07.07 р. № 36.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі