Теми статей
Обрати теми

Приз переможцю-непрацівнику — ЄВС не нараховуємо

Редакція БТ
Лист від 26.07.2011 р. № 15280/03-20

Приз переможцю-непрацівнику — ЄВС не нараховуємо

 

У

листі, що коментується, ПФУ роз'яснив: на вартість подарунка (призу), переданого переможцю, який не перебуває у трудових відносинах із підприємством, ЄВС не нараховується. Це пояснюється тим, що в такому разі підприємство (або підприємець), який надає подарунок (приз), стосовно одержувача призу не є роботодавцем. А у свою чергу, згідно з ч. 1 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI (далі — Закон про ЄВС) платниками ЄВС є роботодавці — підприємства та підприємці, які використовують найману працю.

ПФУ також роз'яснив

порядок справляння ЄВС із сум матеріальної допомоги, що залежить від її виду:

— матеріальна допомога

разового характеру ЄВС не справляють. Підстава — ця виплата, зазначена в п. 14 розділу I Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою правління ПФУ від 22.12.10 р. № 1170. Зауважимо також, що вона не включається до фонду оплати праці згідно з п. 3.31 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5 (далі — Інструкція № 5), а тому не є базою для справляння ЄВС відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄВС;

матеріальна допомога, що має систематичний характер, названа в п.п. 2.3.3 Інструкції № 5, ЄВС справляють. Підстава — вона належить до заробітної плати як інші заохочувальні та компенсаційні виплати.

(

Лист ПФУ від 26.07.11 р. № 15280/03-20)
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі