Теми статей
Обрати теми

Від’ємний фінансовий результат від операцій з цінними паперами, що склався станом на 01.04.11 р., переноситься на наступні періоди

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Від’ємний фінансовий результат від операцій з цінними паперами,
що склався станом на 01.04.11 р., переноситься на наступні періоди

 

Як у 2011 році відображається від'ємний фінансовий результат від операцій з цінними паперами та деривативами, що склався станом на 01.04.11 р.?

 

Оподаткування операцій з цінними паперами до 01.04.11 р. здійснювалося відповідно до

п. 7.6 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток), який передбачав, що платник податку повинен був вести окремий податковий облік фінансових результатів операцій з цінними паперами (у тому числі іпотечними сертифікатами участі, іпотечними сертифікатами з фіксованою дохідністю та сертифікатами фондів операцій з нерухомістю) і деривативами у розрізі окремих видів цінних паперів, а також фондових та товарних деривативів.

Якщо протягом звітного періоду витрати на придбання кожного з окремих видів цінних паперів, а також деривативів, що були понесені (нараховані) платником податку, перевищували доходи, отримані (нараховані) від продажу (відчуження) цінних паперів або деривативів такого ж виду протягом такого звітного періоду, від'ємний фінансовий результат мав переноситися на зменшення фінансових результатів від операцій з цінними паперами або деривативами такого ж виду майбутніх звітних періодів у порядку, визначеному

ст. 6 цього Закону.

Тобто сума збитків від операцій з цінними паперами кожного виду не відображалася в загальному податковому обліку, а переносилася на зменшення фінансового результату щодо такого ж виду цінних паперів майбутніх звітних періодів, не зменшуючи при цьому прибутку, отриманого за іншими видами цінних паперів.

Порядок ведення відокремленого обліку фінансових результатів операцій з цінними паперами і деривативами починаючи з 01.04.11 р. здійснюється згідно з

п. 153.8 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), яким також передбачено перенесення від'ємного фінансового результату на зменшення фінансових результатів від операцій з цінними паперами, деривативами або іншими, ніж цінні папери, корпоративними правами цього ж виду наступних звітних періодів у порядку, визначеному ст. 150 ПКУ.

Отже

, оскільки перенесення від'ємного фінансового результату від операцій з цінними паперами та деривативами в окремому фінансовому обліку передбачено як нормами Закону про податок на прибуток, так і нормами ПКУ, то від'ємний фінансовий результат від операцій з цінними паперами та деривативами, що склався станом на 01.04.11 р., враховується при визначенні фінансових результатів від операцій з цінними паперами після 01.04.11 р. та відображається у відповідних рядках додатка ЦП «Розрахунок фінансових результатів від операцій з торгівлі цінними паперами, деривативами та іншими, ніж цінні папери, корпоративними правами» до Податкової декларації з податку на прибуток підприємства, форма якої встановлена наказом ДПАУ від 28.02.11 р. № 114.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань,
 розміщеної на офіційному сайті ДПСУ:
www.sta.gov.ua (розд. 110.19)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі