Теми статей
Обрати теми

Тема тижня. Виправлення помилок в додатку 4 з ЄВС

Редакція БТ
Стаття

ВИПРАВЛЕННЯ ПОМИЛОК В ДОДАТКУ 4 З ЄВС

 

Від помилок ніхто не застрахований. Але чинне законодавство дозволяє «самовиправлятися». При цьому суми штрафів мінімальні порівняно із ситуацією, коли ваші помилки виявлять під час проведення перевірок.

Не виняток і справляння єдиного внеску: якщо ви припустилися помилки при його обчисленні, то зможете її самостійно виправити. У такому разі дуже солідні штрафи, передбачені Законом про ЄВС, вам не загрожують (у всякому разі, не «на повну»).

Виправлення помилок, допущених в обчисленні єдиного внеску, нерозривно пов'язане із заповненням щомісячного пенсійного додатка 4.

У сьогоднішній Темі тижня ми докладно описали порядок самостійного виправлення помилок, допущених у П. І. Б. та номері працівника, у сумах обчисленого єдиного внеску. Також розглянули порядок самовиправлення щодо нарахованих до 2011 року пенсійних внесків та нагадали, як діяти при перерахунках розмірів нарахувань за минулі періоди.

Складена таблиця-шпаргалка допоможе вам легко визначити спосіб виправлення помилки, а практичні приклади із заповненими таблицями — безпомилково відобразити коригування у звіті.

Сьогодні ми поговоримо про те, як виправити помилки з ЕВС і при цьому заповнити додаток 4.

Вікторія ЗМІЄНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

ПОРЯДОК ВИПРАВЛЕННЯ ПОМИЛОК

 

Регламентуючі документи

Чималі штрафи, передбачені

ст. 25 Закону про ЄВС при порушенні порядку обчислення, сплати ЄВС та порядку заповнення звітності, «сприяють» самовиправленню допущених помилок, тим більше, що самою формою щомісячного додатка 4 «Звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до органів Пенсійного фонду України» для цієї мети передбачено спеціальні рядки.

Порядок виправлення помилок у

додатку 4 скупо описано в розд. V Порядку № 22-2. Переважно це стосується виправлення помилок, допущених у персональних даних. Щодо виправлення помилок, допущених у сумах обчисленого ЄВС, то Порядок № 22-2, як і його торішній аналог пенсійного звіту — Порядок № 26-1, із цього приводу небагатослівний: у п. 4.9 наведено описи КТН для графи 10 Таблиці 6, за допомогою яких виправляються помилки в сумах нарахованих у минулих періодах ЄВС та пенсійних внесків.

На жаль, цієї інформації недостатньо для виправлення всіляких помилок, які може бути допущено на практиці. До того ж на сьогодні ПФУ не видав жодних рекомендацій щодо порядку заповнення

додатка 4 і виправлення в ньому помилок. Хоча такий документ дуже потрібний, адже Порядок № 22-2 із цього приводу небагатослівний. Тому в сьогоднішній статті ми виходитимемо з логіки заповнення додатка 4, здорового глузду і усних консультацій працівників ПФУ на місцях.

Крім виправлення помилок з ЄВС, у

додатку 4 передбачено можливість також виправляти помилки, допущені при обчисленні пенсійних внесків у період до 01.01.11 р. Нагадаємо: при проведенні після 01.01.11 р. перевірок правильності нарахування і сплати пенсійних внесків* працівники ПФУ застосовуватимуть штрафні санкції, передбачені ст. 106 Закону № 1058. Це передбачено пп. 9.1 і 9.3 Інструкції № 21-1. Як виправитися, ми описали в розділі «Особливості виправлення помилок щодо пенсійних внесків (періоди до 2011 року)» на с. 44.

* Про перевірки читайте в Темі тижні «Перевірки соцфондів з 2011 року» // «БТ», 2011, № 16, с. 33.

Але спочатку розглянемо особливості виправлення помилок, допущених у період справляння ЄВС, тобто з 01.01.11 р.

 

Строки для виправлення помилок

ЄВС

. Згідно з ч. 16 ст. 25 Закону про ЄВС строки давності для нарахування, застосування і стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені з ЄВС не застосовуються. Тому самостійно виправляти помилки, допущені при обчисленні ЄВС, потрібно незалежно від моменту їх виявлення, тобто починаючи з 01.01.11 р..

Пенсійні внески

. Стосовно пенсійних внесків строки давності для стягнення недоїмки, пені та штрафів для помилок, допущених у звітності після 01.01.04 р., також не застосовуються (ч. 15 ст. 106 Закону № 1058). Виняток — фінсанкції (штраф, пеня) та адміністративні стягнення внесків для підприємців — спрощенців та фікспатентників: для них ч. 15 ст. 106 Закону № 1058 передбачено списання таких сум**.

** Ця норма з'явилася в ч. 15 ст. 106 Закону № 1058 завдяки Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України» від 07.07.11 р. № 3609-VI (див. Тему тижня у «БТ», 2011, № 33, с. 3).

Тому, щоб до страхувальника працівники ПФУ не застосували фінансові санкції при проведенні перевірок, у разі виявлення допущених помилок необхідно їх виправляти й після 2011 року.

А ось щодо помилок, допущених за періоди до 2004 року, то на сьогодні фінансові санкції за них уже не застосовуються, оскільки їх накладення регулював Закон № 2181 , а 1095-денний період для їх застосування минув ще в 2007 році (лист ПФУ від 03.10.05 р. № 12146/03-20). Тому виправляти такі помилки потрібно, але їх виявлення працівниками ПФУ до штрафних санкцій не призведе, але не виключене застосування адміністративного штрафу згідно зі ст. 1651 КУпАП.

 

Штрафні санкції за помилки при самовиправленнях

ЄВС

. Платники ЄВС серед інших обов'язків повинні своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати ЄВС (п. 1 ч. 2 ст. 6 Закону про ЄВС). У разі нсвоєчасної або не в повному обсязі сплати ЄВС до платника застосовуються фінансові санкції, передбачені ст. 25 Закону про ЄВС, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збирання та ведення обліку ЄВС, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом (ч. 11 ст. 9 Закону про ЄВС). Про відповідальність ми писали в Темі тижня «Перевірки соцфондів з 2011 року» («БТ», 2011, № 16, с. 33). Штрафи при цьому чималі й дуже схожі з тими, що застосовуються при обчисленні пенсійних внесків.

Однак у страхувальника, який припустився помилки, є шанс виправитися з мінімальними втратами. Так, згідно з

ч. 2 ст. 25 Закону про ЄВС у разі, якщо він виявить своєчасно не сплачені суми ЄВС, то має самостійно обчислити ЄВС і сплатити його з нарахуванням пені в розмірі 0,1 % суми недоплати за кожен день прострочення платежу (ч. 10 ст. 25 Закону про ЄВС). Формула для розрахунку пені міститься в п. 7.5 Інструкції № 21-5:

Y = S х K х 0,1 %

,

де

Y — сума пені, що нараховується на фактично сплачену суму недоїмки зі сплати ЄВС (округляється до другого знака після коми);

S

— фактично сплачена сума недоїмки зі сплати ЄВС;

K

— кількість днів прострочення платежу;

0,1 %

— ставка для нарахування пені згідно з ч. 10 ст. 25 Закону про ЄВС.

Крім того, зі штрафних санкцій, названих у

ч. 11 ст. 25 Закону про ЄВС, при донарахуванні своєчасно не нарахованого ЄВС накладається штраф у розмірі 5 % від донарахованої суми за кожен повний чи неповний базовий звітний період, за який донараховано таку суму, але не більше 50 % суми донарахованого ЄВС. Цей штраф передбачений п. 3 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄВС та нараховується як при виявленні ненарахування ЄВС працівниками ПФУ (наприклад, при перевірці), так і при донарахуванні ЄВС самим платником.

Аналогічні штрафи було передбачено для пенсійних внесків, що справлялися до 2011 року. Причому на практиці і пеню, і штраф розраховували працівники ПФУ після отримання звіту. Тому не виключено, що і в разі виправлення помилок з ЄВС розмір пені та штраф вам розрахують саме працівники ПФУ, після того як ви здасте їм звіт із виправленнями.

У

додаток 4 сума пені та штрафів потрапить лише в додатку до Таблиці 1 у складі заборгованості по субрахунку 651 (тобто якщо такі суми на кінець місяця не буде сплачено).

За порушення порядку нарахування ЄВС

ст. 1651 КУпАП передбачено накладення адміністративного штрафу на посадових осіб у розмірі від 340 до 510 грн. (при повторному порушенні — від 510 до 680 грн.). Нам здається, що при самостійному донарахуванні суми ЄВС адміністративний штраф накладатися не повинен. Нашу позицію в усних консультаціях підтверджують і працівники ПФУ.

Пенсійні внески

. При виправленні помилок щодо пенсійних внесків, на наш погляд, слід орієнтуватися на розміри санкцій при самовиправленнях, які було встановлено до запровадження ЄВС і до зміни у зв'язку з цим Закону № 1058. Такий висновок можна зробити з роз'яснення ПФУ, наведеного в листі від 11.08.11 р. № 16686/03-20 // «БТ», 2011, № 42, с. 10. У ньому, зокрема, ідеться про порядок самостійного виправлення помилок і щодо 5 % самоштрафу наводиться посилання на п. 4 ч. 9 ст. 106 Закону № 1058 в редакції, чинній до 01.01.11 р. (з 01.01.11 р. ч. 9 ст. 106 Закону № 1058 вилучено).

Варте уваги, що розмір санкцій при самовиправленні помилок, допущених при обчисленні пенсійних внесків, схожий з передбаченим для ЄВС з 2011 року — це 5 % штраф від донарахованих сум, пеня в розмірі 0,1 % за кожен день прострочення платежу та адмінштраф. Докладніше див.

Тему тижня «Виправлення помилок у пенсійному додатку 4» // «БТ», 2010, № 16, с. 30.

Що стосується адміністративного штрафу, то його може бути накладено на посадових осіб страхувальника на підставі

ст. 1651 КУпАП у редакції, чинній на момент його накладення. Сьогодні ст. 1651 передбачає відповідальність за порушення як порядку нарахування ЄВС, так і страхових внесків до ПФУ. У ситуації із самовиправленням допущеної помилки при донарахуванні пенсійних внесків вважаємо, що адмінштраф не повинен застосовуватися.

 

Способи виправлення помилок

Спосіб виправлення помилки насамперед залежить від строку виявлення та виправлення помилки.

Так, якщо ви виявили «свіжі» помилки, допущені в поданому

додатку 4 за звітний місяць, то незалежно від виду помилки (помилка в персональних даних або в сумах обчисленого ЄВС) ви можете до закінчення строку подання цього звіту повторно сформувати і подати до ПФУ правильно заповнений додаток 4. У такому разі діючим вважається останній електронний або паперовий звіт, поданий страхувальником до закінчення строків подання звітності, тобто не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним. Такий механізм передбачено п. 5.1 Порядку № 22-2. Аналогічний механізм застосовується при виправленні помилок, допущених у податкових звітах, але в податкових звітах для цієї мети зазвичай передбачено статус звіту — «Звітний новий». У додатку 4 такий статусу не передбачено — достатньо подати звіт повторно. Причому подавати звіт до закінчення граничного строку подання ви можете стільки разів, скільки визнаєте за потрібне. Останній з поданих звітів і вважатиметься діючим.

Наприклад, ви подали 10 жовтня до ПФУ

додаток 4 за вересень 2011 року. Але 12 жовтня виявили, що неправильно вказали базу для нарахування ЄВС у Таблиці 1. У такому разі, оскільки не настав граничний строк для подання звіту за вересень 2011 року (закінчується 20 жовтня), ви повинні по-новому правильно заповнити додаток 4 за вересень 2011 року і подати його знову, але не пізніше 20 жовтня. Діючим буде останній поданий вами звіт. А додаток 4, який ви подали раніше (10 жовтня), до уваги не братиметься.

Таким чином, вважаємо, що в разі повторного подання

додатка 4 за звітний місяць помилку виявлено та виправлено в місяці, в якому її й було допущено (у звітному місяці).

Але здебільшого допущені помилки виявляються та виправляються в наступні місяці, а то й роки. Для пізніших випадків самовиправлення механізм виправлення залежить уже від виду помилки.

Умовно всі помилки при нарахуванні виплат працівникам і справляння з них ЄВС можна поділити на помилки в даних працівника, зазначених у поданому

додатку 4, та помилки, пов'язані з неправильним обчисленням сум ЄВС (див. табл. 4 на с. 46). Для кожної — свій механізм виправлення:

1) помилки в персональних даних (не стосуються грошових показників раніше поданих звітів) виправляються шляхом подання звітних

Таблиць 5, 6 і 7 відповідного статусу («скасовуюча», «додаткова», «початкова») за місяць, в якому допущено такі помилки;

2) помилки, пов'язані з неправильним обчисленням сум ЄВС — завищення або заниження об'єкта оподаткування та сум ЄВС (впливають на грошові показники раніше поданого

додатка 4), виправляємо в додатку 4 за місяць, в якому виявлено та виправлено помилки, заповнивши передбачені для таких цілей рядки. Таблиці 5, 6 і 7 зі статусами «скасовуюча» і «додаткова» в цьому випадку не використовуються.

 

ПОМИЛКИ В ПЕРСОНАЛЬНИХ ДАНИХ

 

Загальні правила виправлення помилок у персональних даних

Помилки, допущені в персональних даних працівника і даних страхувальника, виправляються за допомогою

Таблиць 5, 6 і 7. Ці Таблиці мають декілька типів:

Таблиці 5 і 7 бувають трьох типів: «початкова», «скасовуюча» і «додаткова»;

Таблиця 6 буває двох типів: «початкова» і «скасовуюча».

У складі

додатка 4 за звітний період Таблиці 5, 6 і 7 завжди мають тип «початкова». Також Таблиці з відміткою в полі «початкова» подають, якщо доведеться виправляти помилку за раніше поданими даними, що виявилися неправильними (про це далі).

Таблиці з типом

«скасовуюча» є підставою для повного скасування інформації, яку перед цим було подано у складі додатка 4 за будь-який звітний період. Випадки подання Таблиць 5, 6 і 7 зі статусом «скасовуюча» названо в п. 5.5 Порядку № 22-2 (див. табл. 1 на с. 25).

 

Таблиця 1.

Випадки подання Таблиць 5, 6 і 7 зі статусом «скасовуюча»
(названі в п. 5.5 Порядку № 22-2)

Реквізит, в якому допущено помилку

Де міститься неправильна інформація

П. І. Б. застрахованої особи

Таблиця 5, графа 9

Таблиця 6, графа 12

Таблиця 7, графа 9

Зазначення громадянства

Таблиці 5, 6 і 7, графа 6

Код страхувальника

Реквізит 1 перед табличною частиною Таблиць 5, 6 і 7

Номер облікової картки застрахованої особи

Таблиці 5 і 6, графа 8;
Таблиця 7, графа 7

Серія та номер свідоцтва про загальнообов'язкове державне соціальне страхування

Паспортні дані

Серія та номер документа, що засвідчує особу, яка не є громадянином України, але працює на території України та не має реєстраційного номера облікової картки платника податків

Код категорії застрахованої особи (заповнюють із

додатка 2 до Порядку № 22-2)

Таблиця 6, графа 9

Код підстави для обчислення стажу окремим категоріям осіб відповідно до законодавства (спеціальний стаж)

Таблиця 7, графа 8

 

Тип

«додаткова» для Таблиць 5 і 7 з'явився після останнього оновлення Порядку № 22-2 (див. статтю «Оновлення звітності з ЄВС: аналізуємо зміни до Порядку № 22-2» // «БТ», 2011, № 34, с. 38).

Випадки подання такої

Таблиці зазначено в п. 5.6 Порядку № 22-2. Так, Таблицю 5 з типом «додаткова» має подавати страхувальник, якщо в додатку 4 за будь-який звітний період не було зазначено застраховану особу, з якою було укладено або розірвано трудовий договір за попередній період.

Таблицю 7

з типом «додаткова» страхувальник повинен буде подати в разі, коли забули зазначити дані про працівника, в якого були підстави для урахування спеціального стажу згідно із законодавством.

У загальному випадку, коли ви

самостійно виявите недостовірні відомості, подані після закінчення звітного періоду та/або накопичення в електронних базах даних персоніфікованого обліку, п. 5.2 Порядку № 22-2 приписує вам подати до ПФУ:

1) необхідні скасовуючі документи щодо таких виявлених недостовірних відомостей про застраховану особу —

Таблицю 5, 6 або 7 «скасовуюча»;

2) початкові документи із зазначеними правильними відомостями на таку застраховану особу —

Таблиці 5, 6 і 7 «початкова»;

3) пояснювальну записку щодо зміни відомостей.

Таблиці

зі скасовуючими даними та новими початковими даними слід супроводжувати титульним аркушем.

Важливо пам'ятати!

При виправленні помилок за допомогою Таблиць 5, 6 і 7 з типами «початкова», «скасовуюча» і «додаткова» не повинні здійснюватися зміни в сумах нарахованої заробітної плати або доходу і у зв'язку з цим нарахованих сумах ЄВС за звітний місяць (п. 5.9 Порядку № 22-2).

Якщо виправлення помилок зачіпає грошові показники раніше поданого

додатка 4, то порядок дій див. у розділі «Помилки в сумах нарахованого ЄВС» на с. 32.

Помилки в персональних даних можуть виявити і працівники ПФУ

. Про це ПФУ повідомить вас, а ви маєте відреагувати на зауваження ПФУ протягом наступних 10 робочих днів (п. 5.4 Порядку № 22-2). Для цього слід сформувати і подати необхідні скасовуючі документи щодо виявлених недостовірних даних про застраховану особу і водночас подати початкові документи, указавши в них правильні дані (Таблиці з типом «скасовуюча» і «початкова»).

І ще. Починаючи зі звіту за серпень 2011 року

Таблиці 5, 6 і 7 зазнали змін. Але виправляючи за їх допомогою помилки, допущені за період із січня по липень 2011 року, слід використовувати старі редакції цих Таблиць . Це випливає з програмного забезпечення, що використовується сьогодні для формування додатка 4 в електронному вигляді. На це вказують і працівники ПФУ в усних консультаціях.

 

Додаток 4 подано не за той звітний період

Якщо

додаток 4 подано помилково не за звітний період, а за один з попередніх періодів, для виправлення такої помилки п. 5.3 Порядку № 22-2 приписує подати два звіти:

1) звіт за попередній період;

2) звіт за поточний період.

Радимо до такого комплекту додати пояснювальну записку з докладним описом ситуації, що склалася.

На наш погляд, так само потрібно діяти і в разі, коли помилково подано звіт за майбутній період: слід подати один

додаток 4 за помилково зазначений майбутній період, а другий — за поточний період.

 

Забули вказати дані на працівника в Таблиці 5 або Таблиці 7

Таблиця 5

. Згідно з оновленим п. 4.8 Порядку № 22-2 Таблицю 5 роботодавець має подати в чотирьох випадках:

випадок 1

— було укладено або розірвано трудовий договір (ЦП-договір, крім ЦП-договору, укладеного з ФОП, якщо роботи, що виконуються (послуги, що надаються), зазначено у витягу з Єдиного держреєстру юридичних осіб та ФОП) із застрахованою особою;

випадок 2

— відбулися зміни у П.І.Б. або в номері застрахованої особи;

випадок 3

— особі надано відпустку для догляду за дитиною від 3 до 6 років;

випадок 4

— особі надано відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

Якщо таких випадків не було, то

Таблицю 5 у складі додатка 4 за звітний місяць не подають.

Оскільки ці випадки трапляються не так часто, не дивно, що при настанні наступної з озвучених вище подій при заповненні звіту ви забудете сформувати у складі звітного

додатка 4 Таблицю 5.

Рішення для виправлення допущеної помилки міститься в

п. 5.6 Порядку № 22-2: «У разі якщо в таблиці 5 додатка 4 до цього Порядку страхувальник не зазначив застраховану особу, з якою було укладено або розірвано трудовий договір за попередній період, він подає разом зі звітом за поточний звітний період звіт за попередній період, що містить: титульний аркуш (перелік таблиць звіту), дані на цю застраховану особу із зазначенням статусу таблиці 5 — додаткова». Сформулюємо порядок виправлення помилок поетапно (див. нижче).

Приклад 1

. У жовтні 2011 року виявили, що в Таблиці 5 за серпень 2011 року не вказали дані про надання відпустки по вагітності та пологах з 23 серпня працівниці Горбенко Інні Олегівні (номер облікової картки 1111111111).

Рішення:

1) заповнюємо

Таблицю 5 з типом «додаткова» на працівницю Горбенко Інну Олегівну за серпень 2011 року, проставивши у графі 10 дату виходу у відпустку — «23»;

2) складаємо супровідний титульний аркуш за серпень 2011 року;

3) подаємо звіт до ПФУ.

Заповнений

додаток 4 за серпень наведено на рис. 1 (с. 27).

 

Зміст помилки: забули включити дані щодо працівника до Таблиці 5

Умова для виправлення: має настати граничний строк для подання додатка 4 за місяць, помилка за який виправляється

Етап 1

. Заповнюємо Таблицю 5 з типом «додаткова» на застраховану особу, щодо якої забули подати необхідну інформацію. У реквізиті «Звіт за місяць, рік» указуємо період, у додатку 4 за який забули навести дані на такого працівника.

Етап 2

. Складаємо супровідний титульний аркуш (перелік Таблиць звіту). У реквізиті «Звіт за місяць, рік» указуємо період, у додатку 4 за який забули вказати дані на такого працівника.

Етап 3

. Подаємо сформований звіт до ПФУ разом зі звітом за поточний місяць. На наш погляд, подати такий звіт можна в будь-який момент, а не лише разом зі звітом за поточний місяць, як зазначено в п. 5.6 Порядку № 22-2.

Важливо пам'ятати!

Такий додаток 4 не містить Таблицю 1.

 

img 1

Рис. 1.

Фрагмент додатка 4 за серпень 2011 року до прикладу 1

 

Незважаючи на те що в

п. 5.6 Порядку № 22-2 йдеться лише про випадки подання Таблиці 5 з типом «додаткова» (прийняття на роботу і звільнення), нам здається, що подавати цю Таблицю 5 з типом «додаткова» потрібно і в інших випадках подання Таблиці 5, коли забули вказати дані про осіб (випадки 2, 3 і 4). Наприклад, забули внести дані про працівників, яким надано відпустку для догляду за дитиною з 3 до 6 років та відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами (нові підстави для подання Таблиці 5) або про зміну П. І. Б. та номера працівника. Але оскільки прямої вказівки на необхідність подання додаткових відомостей у цьому випадку Порядок № 22-2 не містить, то чи слід уточнюватися, рекомендуємо дізнатися у своєму відділенні ПФУ.

Зверніть увагу!

Інформацію про випадки-підстави 3 і 4 (надання відпустки для догляду за дитиною від 3 до 6 років і відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами) до Таблиці 5 ми почали включати лише починаючи зі звіту за серпень 2011 року. Що стосується необхідності уточнення даних про таких осіб із січня по липень 2011 року, то цього робити не слід. На це ми вказували у статті «Оновлення звітності з ЄВС: аналізуємо зміни до Порядку № 22-2» // «БТ», 2011, № 34, с. 38.

Таблиця 7

. В абзаці другому п. 5.6 Порядку № 22-2 зазначається, що аналогічно подається і Таблиця 7. Нам здається, що тут мається на увазі процедура виправлення допущеної помилки. Тому, якщо ви забули взагалі сформувати Таблицю 7 на працівників, які мають право на спецстаж, або забули включити дані про когось окремо, хто має право на спецстаж, до поданої Таблиці 7, ви маєте діяти, як у випадку з поданням додаткової Таблиці 5:

 

Зміст помилки: забули включити дані щодо працівника до Таблиці 7

Умова для виправлення: має настати граничний строк для подання додатка 4

за місяць, помилка за який виправляється

Етап 1

. Заповнюємо Таблицю 7 з типом «додаткова» на застраховану особу, дані про яку забули внести. У реквізиті «Звіт за місяць, рік» указуємо період, у додатку 4 за який забули зазначити дані на такого працівника.

Етап 2

. Складаємо супровідний титульний аркуш (перелік Таблиць звіту). У реквізиті «Звіт за місяць, рік» указуємо період, у додатку 4 за який забули зазначити дані на такого працівника.

Етап 3

. Подаємо сформований звіт до ПФУ разом зі звітом за поточний місяць. На наш погляд, подати такий звіт можна в будь-який момент, а не лише разом зі звітом за поточний місяць, як зазначено в п. 5.6 Порядку № 22-2.

Важливо пам'ятати! Такий додаток 4 не містить Таблицю 1.

 

Подаючи

Таблиці 5 і 7 з типом «додаткова», слід ураховувати норму п. 5.8 Порядку № 22-2: якщо страхувальник подає за той самий звітний період Таблиці зі статусом «скасовуюча» і «додаткова», вони подаються з окремими титульними аркушами (як два окремі звіти). Тому з одним титульним аркушем не може бути одночасно Таблиці зі статусом «скасовуюча» і «додаткова».

Приклад 2

. У жовтні 2011 року виявили помилку, описану нами у прикладі 1 на с. 26, а також помилку в номері облікової картки працівника в Таблиці 6, описану нами далі у прикладі 3 на с. 29.

Рішення

: окремо заповнюємо та подаємо два додатка 4 за серпень 2011 року з окремими титульними аркушами:

перший звіт — так, як ми його заповнили для прикладу 1 на рис. 1 (с. 27): у складі заповненої

Таблиці 5 з типом «додаткова» і доданим до неї титульним аркушем;

другий звіт — так, як ми його заповнили для прикладу 3 на рис. 2 (с. 30—31): у складі заповнених

Таблиць 5 і 6 з типом «скасовуюча» і «початкова» і з доданим до них титульним аркушем.

 

Помилки у П. І. Б., номері працівника, громадянстві, коді категорії застрахованої особи (Таблиці 5, 6 і 7)

Порядок виправлення помилок у персональних даних працівника, названих у

п. 5.5 Порядку № 22-2 (див. табл. 1 на с. 25), а саме у П. І. Б. працівника, зазначенні громадянства, номері облікової картки працівника (даних документа, які вписують замість номера працівника), коди підстави для обчислення спецстажу (для Таблиці 7), прописано в п. 5.7 Порядку № 22-2. Покажемо, як це зробити (див. с. 29).

 

Зміст помилки: неправильно вказали в Таблицях 5,
6 і 7 на працівника його П. І. Б., номер (дані документів замість номера),
громадянство, код спецстажу (для Таблиці 7)

Умова для виправлення: має настати граничний строк для подання додатка 4 за місяць, помилка за який виправляється

Етап 1

. Заповнюємо відповідну Таблицю (5, 6 або 7) з типом «скасовуюча» на застраховану особу, дані про яку було наведено неправильно в раніше поданому додатку 4 — повністю дублюємо рядок з усіма показниками, у тому числі графи з неправильними показниками. У реквізиті «Звіт за місяць, рік» указуємо період, у додатку 4 за який було зазначено помилкові дані.

Етап 2

. Заповнюємо відповідну Таблицю (5, 6 або 7) з типом «початкова» на застраховану особу, дані про яку було наведено неправильно в раніше поданому додатку 4 — заповнюємо рядок із правильними показниками. У реквізиті «Звіт за місяць, рік» указуємо період, у додатку 4 за який було зазначено помилкові дані.

Етап 3

. Складаємо супровідний титульний аркуш (перелік таблиць звіту). У реквізиті «Звіт за місяць, рік» указуємо період, у додатку 4 за який неправильно вказали помилкові дані.

Етап 4

. Подаємо сформований звіт до ПФУ разом зі звітом за поточний місяць. На наш погляд, подати такий звіт можна в будь-який момент, а не лише разом зі звітом за поточний місяць, як зазначено в п. 5.7 Порядку № 22-2.

Важливо пам'ятати!

1. Такий

додаток 4 не містить Таблицю 1.

2. При виправленні таких помилок у Таблиці 6 не можна змінювати грошові показники — показники граф 15, 16 і 17.

 

Приклад 3.

21 жовтня 2011 року виявили помилку: у Таблицях 5 і 6 за серпень 2011 року неправильно вказали номер облікової картки прийнятого 1 серпня працівника Іляшенко Софію Іванівну: замість 2222222221 проставили 2222222212. З огляду на те, що додаток 4 заповнюється в електронному вигляді, така сама помилка потрапила й до Таблиці 6 за вересень 2011 року.

Рішення

: у зв'язку з тим, що помилка стосується звітності за два звітні місяці (серпень та вересень 2011 року), потрібно скласти і подати два комплекти коригувальних документів:

1. Перший

додаток 4 за серпень 2011 року (період указуємо в реквізиті «Звіт за місяць, рік») у складі чотирьох Таблиць:

Таблиці 5 з типом «скасовуюча», в якій вписуємо рядок на працівника з раніше поданого додатка 4 за серпень 2011 року. При цьому у графі 8 проставляється неправильний номер облікової картки — 2222222212;

Таблиці 6 із типом «скасовуюча», в якій вписуємо рядок на працівника з раніше поданого додатка 4 за серпень 2011 року. При цьому у графі 8 указується неправильний номер облікової картки — 2222222212 (показники граф 15, 16 і 17 повторюємо);

Таблиці 5 із типом «початкова», в якій вписуємо рядок на працівника, зазначивши у графі 8 правильний номер облікової картки — 2222222221;

Таблиці 6 із типом «початкова», в якій вписуємо рядок на працівника, указавши у графі 8 правильний номер облікової картки — 2222222221 (показники граф 15, 16 і 17 повторюємо);

— складаємо супровідний титульний аркуш за серпень 2011 року.

Заповнений

додаток 4 за серпень наведено на рис. 2 на с. 30—31.

2. Другий

додаток 4 за вересень 2011 року (указуємо в реквізиті «Звіт за місяць, рік») у складі двох Таблиць 6:

Таблиці 6 із типом «скасовуюча», в якій вписуємо рядок на працівника з раніше поданого додатка 4 за вересень 2011 року. При цьому у графі 8 вказуємо неправильний номер облікової картки — 2222222212 (показники граф 15, 16 і 17 повторюємо);

Таблиці 6 із типом «початкова», в якій вписуємо рядок на працівника, указавши у графі 8 правильний номер облікової картки — 2222222221 (показники граф 15, 16 і 17 повторюємо);

— складаємо супровідний титульний аркуш за вересень 2011 року.

Додаємо до звітів пояснювальну записку щодо зміни відомостей (рис. 3, с. 31) і подаємо всі ці документи до ПФУ.

Якби помилку в поданому

додатку 4 за вересень виявили не пізніше 20 жовтня 2011 року, то для виправлення допущеної помилки до цієї дати достатньо було б сформувати повторно звіт, проставивши правильний код працівника, і подати його не пізніше 20 жовтня.

 

img 2

img 3

Рис. 2.

Фрагмент додатка 4 за серпень 2011 року до прикладу 3

 

img 4

Рис. 3.

Фрагмент складання пояснювальної записки при виправленні помилки до прикладу 3

 

ПОМИЛКИ В СУМАХ НАРАХОВАНОГО ЄВС

 

Загальні правила виправлення помилок

Про виправлення помилок, допущених у сумах ЄВС, який було нараховано в минулих періодах та відображено в

додатках 4 за попередні місяці, у Порядку № 22-2 практично нічого не йдеться. Лише з п. 4.9 з опису КТН для заповнення графи 10 Таблиці 6 можна зробити висновок, що при виправленні помилок у базі нарахування ЄВС за минулий період та сумах утриманих ЄВС за попередні місяці слід заповнювати окремі рядки з КТН 2, 3, 4 і 5. Крім того, у такому порядку можна виправляти помилки, допущені при обчисленні пенсійних внесків за періоди до 2011 року, для чого для графи 10 використовуються КТН 6, 7, 8 і 9. Про те, коли використовують кожен з КТН, зазначено в табл. 2.

 

Таблиця 2.

КТН для виправлення помилок, допущених
у базі нарахування ЄВС (пенсійних внесків)
та сумах утриманого ЄВС (пенсійних внесків)

КТН (графа 10)

Коли вказується згідно з п. 4.9 Порядку № 22-2

КТН, передбачені для ЄВС

2

Зазначаються у випадках, коли страхувальником

самостійно донараховано нараховану суму ЄВС на суму зарплати (доходу), яку було нараховано в попередніх звітних періодах.
Ці суми донарахованої бази та ЄВС відображаються в рядках 6 Таблиці 1 додатка 4

3

Указуються у випадках, коли страхувальником

самостійно зменшено нараховану суму ЄВС на суму зарплати (доходу), яку було нараховано в попередніх звітних періодах.
Ці суми зменшеної бази та ЄВС відображаються в рядках 7 Таблиці 1 додатка 4

4

Наводиться у випадках, коли при перевірці

органом ПФУ донараховано нараховану суму ЄВС на суму зарплати (доходу), яку було нараховано в попередніх звітних періодах.
Ці суми донарахованої бази та ЄВС відображаються в рядках 6 Таблиці 1 додатка 4

5

Указуються у випадках, коли при перевірці

органом ПФУ зменшено нараховану суму ЄВС на суму зарплати (доходу), яку було нараховано в попередніх звітних періодах.
Ці суми зменшеної бази та ЄВС відображаються в рядках 7 Таблиці 1 додатка 4

КТН, передбачені для виправлення помилок щодо пенсійних внесків, нарахованих до 01.01.11 р.

6

Зазначається в разі, коли страхувальником

самостійно донараховано суму пенсійних внесків за період до 1 січня 2011 року.
Аналог КТН 2, тільки при виправленні помилок щодо пенсійних внесків.
Ці суми донарахованої бази та внесків відображаються в реквізиті 3 додатка до Таблиці 1 додатка 4

7

Указується в разі, коли страхувальником

самостійно зменшено нараховану суму пенсійних внесків за період до 1 січня 2011 року.
Аналог КТН 3, тільки при виправленні помилок щодо пенсійних внесків.
Ці суми зменшеної бази та внесків відображаються в реквізиті 3 додатка до Таблиці 1 додатка 4

8

Наводиться в разі, коли при перевірці

органом ПФУ донараховано суму пенсійних внесків за період до 1 січня 2011 року.
Аналог КТН 4, тільки при виправленні помилок щодо пенсійних внесків.
Ці суми донарахованої бази та внесків відображаються в реквізиті 3 додатка до Таблиці 1 додатка 4

9

Указується в разі, коли при перевірці

органом ПФУ зменшено нараховану суму пенсійних внесків за період до 1 січня 2011 року.
Аналог КТН 5, тільки при виправленні помилок щодо пенсійних внесків.
Ці суми зменшеної бази та внесків відображаються в реквізиті 3 додатка до Таблиці 1 додатка 4

 

Крім того, у

Таблиці 1 додатка 4 є спеціальні рядки, в яких відображається виправлення помилок, — рядки 6, 6.1 (6.1.1 — 6.1.8), 6.3 (6.3.1 — 6.3.5), 6.4, 7, 7.1 (7.1.1 — 7.1.8), 7.3 (7.3.1 — 7.3.5), 7.4. Виправлення помилок в обчисленні пенсійних внесків, що справляються до 2011 року, у Таблиці 1 відображаємо в додатку до Таблиці 1 у відповідних рядках пункту 3 «Виправлення помилок, допущених при нарахуванні внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за період до 01.01.2011» (рядки 3.1 (3.1.1, 3.1.2), 3.2, 3.3 (3.3.1, 3.3.2), 3.4, 3.5, 3.6).

Спосіб виправлення помилок у сумах раніше обчисленого ЄВС залежить від виду помилки:

— помилку допущено в базі для нарахування ЄВС (див.

розділ «Помилка в базі для нарахування ЄВС»);

— помилку допущено в розмірі ставки для обчислення ЄВС (див.

розділ «Помилка в розмірі ставки для нарахування ЄВС» на с. 35);

— помилка при обчисленні розміру ЄВС виникла через неправильне застосування максимальної величини бази (див.

розділ «Помилка в застосуванні максимальної величини» на с. 40).

Крім того, страхувальники можуть перераховувати суми нарахованого ЄВС у зв'язку зі зміною класу професійного ризику. Такий перерахунок слід відобразити в

додатку 4 за місяць, в якому він змінюється, заповнивши рядок 6.2 або 7.2 Таблиці 1 (див. розділ «Зміна ставки ЄВС, що відповідає класу профризику» на с. 41).

Такі

помилки виправляємо в поточному додатку 4 за місяць, в якому виявили та виправили помилку. Тому в реквізиті «Звіт за місяць, рік» буде зазначено поточний звітний місяць та рік, а не період, в якому було допущено помилку.

 

Помилка в базі для нарахування ЄВС

ЄВС нараховують на суми, визначені базою для нарахування ЄВС (

п.п. 4.1.1 Інструкції № 21-5). Базу для справляння ЄВС зазначено в ч. 1 ст. 7 Закону про ЄВС та в розділі ІІІ Інструкції № 21-5:

— нарахована

заробітна плата (основна, додаткова, інші заохочувальні та компенсаційні виплати), у тому числі в натуральній формі, що визначаються згідно із Законом України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР*;

винагорода фізичній особі за виконання робіт (надання послуг) за ЦП-договором;

— оплата

перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця;

допомога по тимчасовій непрацездатності;

— допомоги або компенсації згідно із законодавством;

— грошове забезпечення.

* Перелік виплат відповідно до Інструкції № 5 та про необхідність справляння/неправляння ЄВС з таких нарахувань див. у Шпаргалці бухгалтера у «БТ», 2011, № 18-19, с. 27.

Якщо у звітному місяці помилково не нарахували та не включили до бази для справляння ЄВС виплату, з якої справляється ЄВС, то донарахування такого доходу потрібно здійснити в місяці виявлення такої неточності, і, по суті, цю ситуацію не слід розцінювати як помилку, пов'язану з неправильним обчисленням ЄВС (див. розділ «Перерахування (коригування) виплат за минулі періоди (не помилки)» на с. 41).

Інша ситуація — дохід було нараховано (у бухобліку відображено нарахування по кредиту відповідного рахунка), але помилково не включено до бази для нарахування та утримання ЄВС (наприклад, з нарахованої та виплаченої матеріальної допомоги, що має систематичний характер, не обклали ЄВС, хоча оскільки вона включається до фонду оплати праці згідно з п.п. 2.3.3 Інструкції № 5, мусили це зробити).

Або протилежна ситуація — нарахований дохід помилково (не повинен обкладатися ЄВС) включено до бази обкладення ЄВС. Приклад — нарахували ЄВС на суму матеріальної допомоги разового характеру**, з якої ЄВС не повинен справлятися, оскільки ця виплата зазначена в п. 14 розділу I Переліку № 1170 та не включається до фонду оплати праці згідно з п. 3.31 Інструкції.

** На те, що з такої виплати не сплачується ЄВС, указує і ПФУ в листі від 26.07.11 р. № 15280/03-20 («БТ», 2011, № 42, с. 12).

Таким чином, при класифікації «помилка або донарахування доходу» слід виходити з того, що помилка буде тоді, коли в минулому періоді ми не змінюємо розмір виплати, на яку забули нарахувати ЄВС або помилково їх нарахували. Змінюється лише розмір нарахованого в такому періоді ЄВС. Саме це слід розцінювати як помилку в обчисленні ЄВС. До речі, аналогічний підхід використовувався раніше для пенсійних внесків, про що ми писали в Темі тижня «Виправлення помилок у пенсійному додатку 4» // «БТ», 2010, № 16, с. 30. Що стосується донарахування виплат за періоди до 2011 року після 01.01.11 р., то вважаємо, що такі виплати доведеться включати в дохід місяця, в якому їх донараховано (місяці 2011 року), та обкладати їх уже ЄВС.

Виправляти помилки в завищенні або заниженні бази справляння ЄВС ми будемо через коригування даних додатка 4, з дотриманням таких правил самовиправлення:

1. Якщо заробітну плату нараховують за попередній період, зокрема у зв'язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, вона включається до заробітної плати того місяця, в якому було здійснено нарахування (п.п. 4.3.3 Інструкції № 21-5).

2. З метою порівняння доходу з максимальною величиною, на яку нараховують страхові внески, беремо її розмір, що діяв у період, за який здійснюється нарахування виплат, окремо за кожен місяць.

Покажемо, як це зробити (с. 34):

 

Зміст помилки: занизили/завищили базу для справляння ЄВС

Умова для виправлення: має настати граничний строк для подання додатка 4 за місяць, помилка за який виправляється

Етап 1

. Залежно від типу помилки в Таблиці 1 за місяць, в якому виправляють помилку, заповнюємо рядки 6 та/або 7:

Рядок 6

— якщо базу внесків та відповідно ЄВС у минулих періодах занижено :

рядок 6.1 — сума ЄВС в частині нарахування, що нараховується роботодавцем «зверху», на дохід, який у минулому періоді не включено до бази оподаткування (з урахуванням максимальної величини, що діяла в місяці нарахування доходу). У рядках 6.1.1 — 6.1.8 — у розрізі кожної окремої ставки (наприклад, на зарплату — у рядку 6.1.1, на лікарняні — в рядку 6.1.8);

рядок 6.3 — сума ЄВС, утриманого «знизу» з доходу, який у минулому періоді не включено до бази оподаткування (з урахуванням максимальної величини, що діяла в місяці нарахування доходу). У рядках 6.3.1 — 6.3.5 — у розрізі кожної окремої ставки (наприклад, із зарплати — у рядку 6.3.1 (3,6 %), з лікарняних — у рядку 6.3.5 (2 %));

рядок 6.4 — дохід, який у минулому періоді не включено до бази обкладення ЄВС (з урахуванням максимальної величини, що діяла в місяці нарахування доходу).

У рядку 6 відображають суму рядків 6.1, 6.2 і 6.3.

Рядок 7

— якщо в минулих періодах завищено об'єкт ЄВС для нарахування ЄВС та відповідно надміру нараховано ЄВС:

рядок 7.1 — сума ЄВС, надміру нарахованого роботодавцем «зверху». У рядках 7.1.1 — 7.1.8 — у розрізі кожної окремої ставки (наприклад, на зарплату — у рядку 7.1.1, на лікарняні — у рядку 7.1.8);

рядок 7.3 — сума ЄВС, надміру утриманого «знизу». У рядках 7.3.1 — 7.3.5 — у розрізі кожної окремої ставки (наприклад, із зарплати — у рядку 7.3.1 (3,6 %), з лікарняних — у рядку 7.3.5 (2 %));

рядок 7.4 — дохід, який у минулому періоді надміру включено до бази обкладення ЄВС.

У рядку відображають суму рядків 7.1, 7.2 і 7.3.

У рядку

«Зміст помилки» вказують період, в якому допущено помилку, та вид виплати, на яку не нараховано та/або надміру нараховано ЄВС. За наявності декількох помилок описують кожну з них.

Показник

рядка 6 додають при визначенні рядка 8, а показник рядка 7 віднімають. При цьому таке додавання та віднімання здійснюються в розрізі кожної ставки ЄВС у рядках 8.1 — 8.13. Формули для визначення величини кожного рядка містяться в їх назві.

Етап 2.

Заповнюємо в Таблиці 6 на застраховану особу окремий рядок, у якому:

1)

занижено ЄВС (занижено базу):

— у графі

10 указуємо КТН «2»;

— у графі 11 — місяць, в якому занижено об'єкт для справляння ЄВС;

— у графі 15 — загальну суму заниженого об'єкта для справляння ЄВС;

— у графі 16 — суму заниженого об’єкта для справляння ЄВС у межах максимальної величини бази для справляння ЄВС, що діє в місяці, за який занижено об'єкт;

— у графі 17 — суму ЄВС, утриманого «знизу» з доходу, який у минулому періоді не включено до бази оподаткування.

Перевірка

: «Підсумок графи 16 Таблиці 6 з КТН 2 (графа 10) = рядок 6.4 Таблиці 1»;

«Підсумок графи 17

Таблиці 6 з КТН 2 (графа 10), графа 9 «1» = рядок 6.3.1 Таблиці 1»;

«Підсумок графи 17

Таблиці 6 з КТН 2 (графа 10), графа 9 «26» = рядок 6.3.4 Таблиці 1»;

«Підсумок графи 17

Таблиці 6 з КТН 2 (графа 10), графа 9 «29» = рядок 6.3.5 Таблиці 1»;

2)

завищено ЄВС (завищена база):

— у графі

10 вказуємо КТН «3»;

— у графі 11 — місяць, в якому завищено об'єкт для справляння ЄВС;

— у графі 15 — загальну суму завищеного об’єкта для справляння ЄВС (додатне значення);

— у графі 16 — суму завищеного об’єкта для справляння ЄВС у межах максимальної величини бази для справляння ЄВС, що діє в місяці, за який завищено об'єкт (додатне значення);

— у графі 17 — суму ЄВС, надміру утриманого «знизу».

Перевірка:

«Підсумок графи 16 Таблиці 6 з КТН 3 (графа 10) = рядок 7.4 Таблиці 1»;

«Підсумок графи 17

Таблиці 6 з КТН 3 (графа 10), графа 9 «1» = рядок 7.3.1 Таблиці 1»;

«Підсумок графи 17

Таблиці 6 з КТН 3 (графа 10), графа 9 «26» = рядок 7.3.4 Таблиці 1»;

«Підсумок графи 17

Таблиці 6 з КТН 3 (графа 10), графа 9 «29» = рядок 7.3.5 Таблиці 1».

Етап 3

. Складаємо супровідний Перелік таблиць звіту (у спеціальному програмному забезпеченні формується автоматично). У реквізиті «Звіт за місяць» указуємо місяць, у звітності за який виправляємо допущену помилку.

Етап 4

. Подаємо сформований звіт до ПФУ, супроводжуючи його пояснювальною запискою, складеною на зразок тієї, яку ми навели на рис. 3 (с. 31).

Важливо пам'ятати! Ні суму пені, ні суму штрафу

, пов'язаних з виправленням помилки, у додатку 4 не відображають!

 

Приклад 4

. У жовтні 2011 року виявлено та виправлено дві помилки (табл. 3). Крім цього, у жовтні нараховано зарплату одному працівнику — Гусько Івану Олеговичу (код 1234567890) у сумі 4000 грн., з якої утримано ЄВС (3,6 %) у сумі 144 грн., і на цю суму нараховано ЄВС (36,93 % — підприємство віднесено до класу 13 профризику) в сумі 1477,2 грн.

Рішення

: для виправлення помилок, допущених при визначенні бази ЄВС, використовуємо КТН «2» і «3» для графи 10 Таблиці 6 і коригувальні рядки 6 і 7 Таблиці 1.

Як заповнити

додаток 4 за жовтень 2011 року, у цьому випадку показано на рис. 4 (с. 36-37).

 

Таблиця 3.

Вихідні дані до прикладу 4

Період, коли допущено помилку

Сутність помилки

Рішення

Січень 2011 року

Помилково нараховано ЄВС на виплачену працівнику (Сич Олег Олегович, код — 2223334445) матеріальну допомогу разового характеру на лікування в сумі 2000 грн.:
— у частині нарахування 36,93 % — 738,6 грн. (2000 х 36,93 %);
— у частині утримання 3,6 % — 72 грн. (2000 х 3,6 %).
За січень 2011 року працівнику також нараховано зарплату в сумі 3000 грн.

Оскільки матеріальна допомога разового характеру не є об'єктом для справляння ЄВС, ми повинні в

додатку 4 за жовтень 2011 року в Таблиці 6 показати зменшення нарахування щодо такого працівника, заповнивши на нього окремий рядок з КТН «3» у графі 10, а в графі 11 зазначивши період «01-2011».
У Таблиці 1 зменшення бази для ЄВС (2000 грн.) покажемо в рядку 7.4, зменшення ЄВС у частині нарахування (738,6 грн.) — у рядку 7.1.1, а в частині утримання (72 грн.) — у рядку 7.3.1

Вересень 2011 року

Помилково не нараховано ЄВС на суму нарахованої та виплаченої у вересні 2011 року працівниці (Плющ Ольга Сергіївна, код — 3332224445) премії в розмірі 6000 грн.
За вересень 2011 року працівниці також нараховано зарплату в сумі 9000 грн., на яку нараховано ЄВС:
— у частині нарахування 36,93 % — 3323,7 грн. (9000 х 36,93 %);
— у частині утримання 3,6 % — 324 грн. (9000 х 3,6 %)

Нараховані працівникам премії включаються до фонду оплати праці працівників у складі інших заохочувальних та компенсаційних виплат. А тому з таких сум ЄВС має справлятися в порядку та за ставками, передбаченими для зарплати.
При виправленні помилки слід ураховувати, що загальний нарахований дохід працівнику за вересень 2011 року в сумі 15000 грн. (9000 + 6000) перевищує максимальну величину для справляння ЄВС (у вересні вона дорівнює 15 ПМПО: 960 х 15 = 14400 грн.). Тому донараховувати ЄВС слід не на всю суму премії, а лише на частину, у межах максимальної величини для вересня (а не жовтня), а саме на суму 5400 грн. (14400 - 9000).
Тому при самовиправленні донараховуємо ЄВС:
— у частині нарахування 36,93 % — 1994,22 грн. (5400 х 36,93 %);
— у частині утримання 3,6 % — 194,4 грн. (5400 х 3,6 %).
У

додатку 4 за жовтень 2011 року в Таблиці 6 показуємо збільшення нарахування щодо такого працівника, заповнивши на нього окремий
рядок з КТН «2» у графі 10, а у графі 11 вказавши період «09-2011».
У графі 15 показуємо всю суму премії (6000 грн.), а у графі 16 — у межах максимальної величини (5400 грн.).
У Таблиці 1 збільшення бази для ЄВС (5400 грн.) покажемо в рядку 6.4, донарахування ЄВС у частині нарахування (1994,22 грн.) — у рядку 6.1.1, а в частині утримання (194,4 грн.) — у рядку 6.3.1

 

Помилка в розмірі ставки для нарахування ЄВС

У частині нарахування

. Помилки у ставках ЄВС у частині нарахування пов'язані головним чином з неправильним вибором ставки, яку застосовують залежно від виду бази нарахування:

— на зарплату — залежить від виду економічної діяльності (36,76 % — 49,7 %);

— на винагороди за ЦП-договорами на виконання робіт (надання послуг) — 34,7 %;

— на лікарняні — 33,2 %.

Тому не дивно, що можна переплутати ставки. Приклад: на лікарняний замість 33,2 % нарахували ЄВС для зарплати (наприклад, 36,93 %). Механізм виправлення див. на с. 38.

 

img 5

img 6

Рис. 4.

Фрагмент додатка 4 за жовтень 2011 року до прикладу 4

 

Зміст помилки: застосували не ту ставку ЄВС у частині нарахування до бази

Умова для виправлення: має настати граничний строк для подання додатка 4 за місяць, помилка за який виправляється

У

Таблиці 1 за місяць, в якому виправляють помилку, заповнюємо показники рядків 6 і 7:

— у рядках 6, 6.1 (6.1.1 — 6.1.8) — суму ЄВС, нарахованого на базу за правильною ставкою;

— у рядках 7, 7.1 (7.1.1 — 7.1.8) — суму ЄВС, нарахованого на базу за

неправильною ставкою.

У результаті сума правильно розрахованого ЄВС згорнеться із сумою неправильно розрахованого ЄВС у рядках рядка 8 (8.1 — 8.13).

Таблицю 6

ця помилка не зачепить.

 

У частині утримання

. Розмір ЄВС у частині утримання також залежить від бази:

— із зарплати для звичайних працівників утримуємо ЄВС за ставкою 3,6 %;

— з винагороди за ЦП-договором на виконання робіт (надання послуг) — 2,6 %;

— із лікарняних — 2 %.

Помилки також зустрічаються у зв'язку з неправильним застосуванням ставки до бази. Виправлення такої помилки дещо складніше, ніж коли переплутали ставку в частині нарахування, оскільки при цьому задіюється ще й

Таблиця 6.

 

Зміст помилки: застосували не ту ставку ЄВС для утримання з бази

Умова для виправлення: має настати граничний строк для подання додатка 4 за місяць, помилка за який виправляється

Етап 1

. У Таблиці 1 за місяць, в якому виправляють помилку, заповнюємо показники рядків 6 і 7:

— у рядках 6, 6.3 (6.3.1 — 6.3.5) — суму ЄВС, утриманого з бази за правильною ставкою (саме таку суму буде відображено у графі 17

Таблиці 6 з КТН «2» у графі 10);

— у рядках 7, 7.3 (7.3.1 — 7.3.5) — суму ЄВС, утриманого з бази за

неправильною ставкою (саме таку суму буде відображено у графі 17 Таблиці 6 з КТН «3» у графі 10).

У результаті сума правильно розрахованого ЄВС згорнеться із сумою неправильно розрахованого ЄВС у рядках 8.1 — 8.13.

Етап 2.

У Таблиці 6 на працівника заповнюємо два рядки.

Перший рядок

— на вилучення утриманого ЄВС за неправильною ставкою:

— у графі 9 — категорія застрахованої особи (для зарплати — «1», для винагороди — «26», для лікарняного — «29»);

— у графі 10 — КТН «3» на зменшення ЄВС, нарахованого за неправильною ставкою;

— у графі 11 — місяць, в якому неправильно застосували ставку;

— графи 15 і 16 не заповнюємо;

— у графі 17 — сума ЄВС, раніше утриманого за неправильною ставкою.

Другий рядок

— на суму ЄВС, розрахованого за правильною ставкою:

— у графі 9 — категорія застрахованої особи (для зарплати — «1», для винагороди — «26», для лікарняного — «29»);

— у графі 10 — КТН «2» на збільшення ЄВС, нарахованого за правильною ставкою;

— у графі 11 — місяць, в якому неправильно застосували ставку;

— графи 15 і 16 не заповнюємо;

— у графі 17 — сума ЄВС, утриманого за правильною ставкою.

 

Приклад 5

. У жовтні 2011 року виявили та виправили помилку в неправильному застосуванні ставки для лікарняних у березні 2011 року — замість 33,2 % і 2 % на суму лікарняних (1000 грн.) нарахували ЄВС за ставками для зарплати:

— у частині нарахування — 36,93 % (369,3 грн.), тоді як потрібно було 33,2 % (332 грн.);

— у частині утримання — 3,6 % (36 грн.), тоді як потрібно було 2 % (20 грн.).

Як заповнити

додаток 4 за жовтень 2011 року в цьому випадку, показано на рис. 5 (с. 39—40).

 

img 7

img 8

Рис. 5.

Фрагмент додатка 4 за жовтень 2011 року до прикладу 5

 

Помилка в застосуванні максимальної величини

Згідно з

п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону про ЄВС максимальна величина бази нарахування ЄВС — це максимальна сума доходу застрахованої особи, що дорівнює 15 розмірам ПМПО, установленого законом, на яку нараховується ЄВС. З 1 жовтня 2011 року розмір максимальної величини бази нарахування ЄВС збільшено до 17 розмірів ПМПО. Такі зміни до п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону про ЄВС внесено Законом України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» від 08.07.11 р. № 3668-VI (див. ком. у «БТ», 2011, № 38, с. 4).

Постійна зміна розміру ПМПО може призвести до того, що, забувши про чергове підвищення ПМПО при нарахуванні доходу в сумі, яка перевищує максимальну величину, з якої справляється ЄВС, ви нарахуєте ЄВС на суму меншу, ніж повинні були у зв'язку з підвищенням ПМПО.

Крім того, хочемо вас уберегти ще від однієї з помилок, пов'язаних з неправильним застосуванням максимальної величини: з 1 жовтня 2011 року розмір максимальної величини для справляння ЄВС становить уже не 15 ПМПО, а

17 ПМПО. Крім підвищення кратності розміру максимальної величини, з 01.10.11 р. збільшено розмір ПМПО з 960 грн. до 985 грн. Тому у жовтні та листопаді 2011 року максимальна величина бази нарахування ЄВС дорівнює 16745 грн. (17 х 985 грн.). Про це ми писали в Пошті тижні «Особливості заповнення таблиці 6 додатка 4 щодо перехідних виплат, які припадають на вересень — жовтень» // «БТ», 2011, № 40, с. 43.

Помилку в неправильному застосуванні максимальної величини виправляємо в порядку, описаному для виправлення помилок, допущених у базі для справляння ЄВС (див.

розділ «Помилка в базі для нарахування ЄВС» на с. 33).

Приклад 6

. У листопаді 2011 року виявили, що до нарахованої зарплати працівника за жовтень в сумі 16000 грн. неправильно нарахували ЄВС — ЄВС було нараховано (ставка 36,93 %) та утримано (ставка 3,6 %) тільки із суми 14775 грн., що відповідає 15 ПМПО, установленим для жовтня 2011 року (15 х 985).

Сутність помилки

: у жовтні 2011 року ЄВС слід було нарахувати на всю суму нарахованої зарплати (16000 грн.), оскільки з 1 жовтня було підвищено не лише розмір ПМПО (до 985 грн.), а і кратність (до 17 ПМПО). І оскільки зарплата за жовтень не перевищила новий розмір максимальної величини (16000 < 16745), то ЄВС потрібно було сплачувати з усієї суми. У результаті недоутримано ЄВС із суми 1225 грн. (16000 - 14775):

— у частині нарахування в сумі 452,39 грн. (1225 х 36,93 %) — відображаємо в

Таблиці 1 у рядках 6.1.1, 6.1 і 6;

— у частині утримання в сумі 44,1 грн. (1225 х 3,6 %) — відображаємо в

Таблиці 1 у рядках 6.3.1, 6.3 і 6;

— суму бази (1225 грн.) показуємо в рядку 6.4

Таблиці 1;

— у

Таблиці 6 заповнюємо окремий рядок на працівника так: у графі 10 — КТН «2», в графі 11 — період «10-2011», у графах 15 і 16 показуємо помилково не обкладену ЄВС суму бази — 1225 грн., а у графі 17 — доутриманий ЄВС у сумі 44,1 грн.

 

Зміна ставки ЄВС, що відповідає класу профризику

Згідно з

п. 4.8 Інструкції № 21-5 у разі зміни в установленому законодавством порядку класу професійного ризику виробництва платник на підставі отриманого повідомлення органу ПФУ за формою додатка 1 до Порядку № 21-6 з відміткою «Зміни» за період з дати встановлення нового класу профризику та розміру ЄВС самостійно здійснює перерахунок ЄВС. Самостійно розраховану в результаті перерахунку суму, а саме різницю між нарахованою сумою ЄВС за розміром, установленим раніше, та нарахованою сумою ЄВС за встановленим розміром за вказаний період, необхідно відобразити в додатку 4 за звітний період, в якому отримано повідомлення ПФУ. Для цього в Таблиці 1 додатка 4 передбачено два рядки:

рядок 6.2 — якщо згідно з повідомленням клас професійного ризику виробництва та відповідно розмір ставки ЄВС у частині нарахувань збільшено;

рядок 7.2 — якщо згідно з повідомленням клас професійного ризику виробництва та відповідно розмір ставки ЄВС у частині нарахувань зменшено.

Оскільки при зміні класу профризику змінюється лише ставка ЄВС у частині нарахування, то

Таблицю 6 у цьому випадку не задіяно.

 

ПЕРЕРАХУВАННЯ (КОРИГУВАННЯ) ВИПЛАТ ЗА МИНУЛІ ПЕРІОДИ (НЕ ПОМИЛКИ)

 

Донарахування доходу за минулий період — не помилка

Як зазначалося раніше, донарахування зарплатних виплат працівнику в поточному місяці за минулі періоди

не є помилкою. Донарахування виплат, що включаються до фонду оплати праці за попередні періоди, згідно з п.п. 1.6.2 Інструкцією № 5 уключають у дохід поточного місяця. На це вказує і ПФУ в листі від 02.06.11 р. № 11036/05-10. При цьому ЄВС на такі виплати нараховують виходячи з розміру страхового внеску, що діяв на день нарахування виплат. Максимальну величину доходу в такому разі застосовують сукупно до загального нарахованого доходу за місяць, в якому було донараховано дохід (установлена для звітного місяця, в якому виправляється помилка). Про це ідеться в листах ПФУ від 29.06.11 р. № 13191/03-20 і від 26.01.11 р. № 1405/03-36 (ком. у «БТ», 2011, № 14, с. 10).

Тому в цьому випадку

коригувати дані, надані в додатку 4 за минулі періоди (за періоди 2010 року — дані додатка 4 до Порядку № 26-1, а за періоди до 2010 року — дані додатка 23 до п.п. 11.11 Інструкції № 21-1 та персоніфікованої звітності за минулі роки), не потрібно. Донарахований заробіток разом з доходом за поточний місяць відображають у додатку 4 за поточний місяць у загальному порядку для доходу поточного місяця: у Таблиці 1 він потрапить до рядків 1, 2 і 4, а в Таблиці 6 щодо працівника окремим рядком не виділяємо донарахований дохід (він вважається доходом поточного місяця) та відображаємо залежно від бази (якщо донараховуємо зарплату — показуємо одним рядком разом з поточною зарплатою).

Якщо

після 2011 року донараховуємо виплати за періоди до 2011 року, то обкладати їх потрібно вже ЄВС і за правилами для ЄВС. При цьому слід орієнтуватися на базу для ЄВС — якщо дохід, що донараховується, є базою для справляння ЄВС, то його справляємо. Якщо ні — ЄВС не справляємо.

Приклад 6

. У жовтні 2011 року нараховуємо премію (1000 грн.), яку забули нарахувати і виплатити у грудні 2010 року.

Незважаючи на те що нараховуємо премію за грудень 2010 року, коли з таких сум потрібно було б сплачувати пенсійні внески, нараховуючи помилково забутий дохід, уже у жовтні 2011 року слід уключити його до бази для справляння ЄВС. У нашому випадку у жовтні 2011 року (з урахуванням максимальної величини доходу для жовтня: 985 грн. х х 17 ПМПО = 16745 грн.) необхідно донарахувати:

— ЄВС у частині нарахування в сумі 369,3 грн. (1000 грн. х х 36,93 %*) — у

Таблиці 1 додатка 4 за жовтень 2011 року донараховану премію (1000 грн.) показуємо в рядках 1, 1.1, 2, 2.1, 2.1.1, а нарахований на неї ЄВС за ставкою 36,93 % (369,3 грн.) — у рядках 3, 3.1 і 3.1.1;

— ЄВС у частині утримання в сумі 36 грн. (1000 грн. х 3,6 %) — у

Таблиці 1 додатка 4 за жовтень 2011 року донараховану премію (1000 грн.) показуємо в рядках 4, 4.1 і 4.1.1, а утриманий з неї ЄВС за ставкою 3,6 % (36 грн.) — у рядках 5 і 5.1. Крім того, слід відобразити суму донарахованого ЄВС і в Таблиці 6 за жовтень 2011 року. При цьому суму донарахованої премії відображаємо разом з іншою нарахованою зарплатою за жовтень 2011 року, заповнивши на такого працівника один рядок у такому порядку:

— у графі 9 вказуємо «1»;

— у графах 15 і 16 — зарплату за жовтень і донараховану премію за грудень 2010 року (1000 грн.);

— у графі 17 — загальну суму утриманого ЄВС за ставкою 3,6 %, у тому числі 36 грн. із суми донарахованої премії.

* Ставка для класу 13 профризику.

 

Коригування зарплати за дні хвороби

На практиці трапляються випадки, коли хворому працівнику наприкінці місяця за дні хвороби помилково нараховують зарплату. Здебільшого це поширено стосовно осіб, оплату праці яких здійснюють за фіксованим окладом.

Оскільки перехідні лікарняні відображають у

Таблиці 1 додатка 4 в місяці їх нарахування (надання працівником листка непрацездатності), лікарняні все-таки розподіляються між місяцями, на які вони припадають, шляхом відображення в Таблиці 6 рядків для кожного місяця окремо, заповнивши при цьому у графі 11 місяць, на який припадають нарахування за дні хвороби, а у графі 9 відобразивши категорію застрахованої особи «29» (докладніше див. Тему тижня «Звітність з єдиного внеску» // «БТ», 2011, № 6, с. 24).

Тому якщо ви заповнили і подали

додаток 4 за місяць, в якому замість лікарняних відобразили зарплату за дні хвороби, потрібно діяти так:

1. Якщо неточність виявили не пізніше граничного строку подання

додатка 4 за такий місяць, формуємо повторно додаток 4 і подаємо його до ПФУ (за умови, що є можливість «підправити» показники звітного місяця так, щоб дані бухобліку і складеного правильно додатка 4 були відповідними). Не спрацює цей варіант, коли ви вже закрили місяць, відобразивши всі нарахування в обліку, і до того ж виплативши зарплату за звітний місяць. У такому разі потрібно діяти, як зазначено далі.

2. Якщо неточність виявили пізніше граничного строку подання

додатка 4 за такий місяць, необхідно провести перерахунок зарплати за дні хвороби. Як це зробити, Порядок № 22-2 не прописує. Але в цьому питанні нам допоможе консультація працівників ПФУ, наведена в Пошті тижня «Коригування звітності з ЄВС у зв'язку з нововиявленими обставинами» на с. 19 цього номера:

щодо лікарняних заповнюємо додаток 4 у загальному порядку: у Таблиці 1 (у рядках 1, 1.3, 1.4, 2, 2.3, 4, 4.3) суму нарахованих лікарняних, а в Таблиці 6 заповнюємо на працівника стільки рядків, на скільки місяців «розтягнуто» листок непрацездатності. Наприклад, один рядок — за минулий місяць хвороби, указавши у графі 11 минулий місяць та рік; другий — за поточний місяць, зазначивши у графі 11 звітний місяць та рік;

щодо зарплати в Таблиці 6 заповнюємо також декілька рядків. Один рядок — на зарплату за поточний місяць (заповнюємо в загальному порядку). Другий рядок — на вилучення помилково нарахованої за дні хвороби зарплати минулого місяця: у графі 11 указуємо місяць та рік, коли було здійснено помилкове нарахування; графи 15, 16 і 17 заповнюємо зі знаком «-». У Таблиці 1 ці від’ємні суми буде вирахувано при заповненні зарплатних рядків (рядки 1, 1.1, 2, 2.1, 2.1.1 — 2.1.8, 4, 4.1, 4.1.1 — 4.1.3).

 

Хвороба в період відпустки — коригування нарахувань

На практиці також трапляються випадки, коли працівник, який пішов у щорічну відпустку, захворів у цей час**. У такому разі на дні хвороби йому продовжують відпустку (або переносять на інший період) і за дні хвороби замість відпускних нараховують лікарняні. Якщо про хворобу працівника стало відомо роботодавцю до складання та подання

додатка 4 за такий місяць, то проблем із заповненням не виникне (нараховані за дні відпустки відпускні відображаємо в Таблиці 6, проставивши у графі 9 «29», а у графі 11 — місяць, на який припадають дні хвороби, у тому числі й коли вони припадають на звітний місяць).

** Докладніше див. статтю «Хвороба у відпустці — порядок оплати днів хвороби та відпустки» // «БТ», 2009, № 32, с. 16.

Якщо ж додаток 4 за такий місяць уже було подано і в ньому відображено лише відпускні (вони відображаються разом із зарплатою; у графі 9 проставляємо «1»), то в разі виявлення подібної ситуації не пізніше граничного строку подання додатка 4 за такий місяць — формуємо повторно додаток 4 з правильними показниками та подаємо його до ПФУ.

Якщо ж 20 число вже настало, то при складанні додатка 4 за місяць, в якому виявлено неточність, діємо так, як ми описали нижче.

 

Коригуємо відпускні за дні хвороби

Умова для виправлення: має настати граничний строк для подання додатка 4 за місяць, помилка за який виправляється

Етап 1

. У Таблиці 6 за місяць, в якому виявили неточність, на працівника, заповнюємо два рядки.

Перший рядок

— відображення сторнування сум відпускних, які помилково було нараховано в минулих місяцях замість лікарняних:

— у графі 9 указуємо «1»;

— у графі 11 — минулий місяць, в якому працівник замість відпустки хворів;

— у графах 15 і 16 — суму відпускних за дні хвороби (що сторнується), коли працівник фактично хворів, а не перебував у відпустці, відобразивши їх

зі знаком «-»;

— у графі 17 — ЄВС, утриманий з відпускних, що сторнуються, зі

знаком «-».

Другий рядок

— відображення лікарняних за дні хвороби в період відпустки:

— у графі 9 проставляємо «29»;

— у графі 11 — минулий місяць, в якому працівник замість відпустки хворів;

— у графах 15 і 16 — суму лікарняних за дні хвороби, коли працівник фактично хворів, а не перебував у відпустці;

— у графі 17 — ЄВС, утриманий з лікарняних.

Етап 2

. У Таблиці 1 таке коригування буде відображено в загальному порядку. При цьому відпускні, що сторнуються, відніматимуться при визначенні показників рядків 1, 1.1, 2, 2.1, 2.1.1 — 2.1.8, 4, 4.1, 4.1.1 — 4.1.3. Лікарняні потраплять до рядків для лікарняних (рядки 1, 1.3, 1.4, 2, 2.3, 4, 4.3).

 

Відкликання з відпустки — коригуємо показники при нарахуванні перехідних відпускних наперед

На практиці також трапляється ситуація, коли при нарахуванні відпускних, що припадають на декілька місяців, у бухобліку всю суму нараховують у місяці виходу працівника у відпустку, у тому числі й за майбутні місяці. Складнощі при такому підході виникають, коли в подальшому працівника відкликають із відпустки (наприклад, у серпні нараховуємо та виплачуємо відпускні, що припадають на серпень та вересень 2011 року, але у вересні працівника відкликають із відпустки і замість відпускних йому нараховують зарплату) або він захворює. При цьому вся сума відпускних відображається по кредиту субрахунку 661 у місяці виходу працівника у відпустку, і в

Таблиці 6 за місяць виходу у відпустку на працівника заповнено два рядки:

перший рядок — зарплата за звітний місяць та нараховані відпускні, що припадають на звітний місяць; у графі 9 — «1»; графу 11 не заповнено;

другий рядок — нараховані наперед по кредиту субрахунку 661 відпускні за майбутній місяць; у графі 9 — «1»; у графі 11 зазначено майбутній місяць, в якому працівник перебуватиме у відпустці (це передбачено виноскою «***» до графи 11: «

*** Місяць та рік, за який проведено нарахування, — реквізит обов'язково заповнюється у зв'язку з нарахованою сумою: <…> відпускних (припадає на майбутній місяць)»).

Як заповнити в цьому випадку

додаток 4 за майбутній місяць, коли працівник замість відпустки виходить працювати, з Порядку № 22-2 незрозуміло. Запропонуємо свій варіант для заповнення додатка 4 за майбутній місяць, в якому працівника відкликали з відпустки:

1. У

Таблиці 6 знову заповнюємо на цього працівника два рядки. У першому рядку вказуємо зарплату за звітний місяць; у графі 9 — «1»; графу 11 не заповнюємо. Другий рядок заповнюємо на суму відпускних, що сторнуються, за дні відкликання зі знаком «-» перед сумою; у графі 9 — «1», у графі 11 — «поточний місяць та рік (це передбачено виноскою «***» до графи 11: « *** Місяць та рік, за який проведено нарахування, — реквізит обов'язково заповнюється у зв'язку з нарахованою сумою: <…> також при відображенні сторнованих сум відпускних та допомоги по тимчасовій непрацездатності, нарахованих у попередніх періодах». Причому така оновлена виноска з можливістю сторнування з'явилася в Таблиці 6 після останнього оновлення додатка 4 (починаючи зі звіту за серпень 2011 року).

2. У

Таблиці 1 сума відпускних, що сторнується (зі знаком «-»), зменшить показник зарплати за поточний місяць (вийдуть згорнуті показники рядків 1, 1.1, 2, 2.1, 2.1.1 — 2.1.8, 4, 4.1, 4.1.1 — 4.1.3).

У цій ситуації можна розглядати і другий варіант проведення коригувань — згорнути відпускні, що сторнуються, з нарахованою зарплатою за дні відкликання з відпустки за звітний місяць. Але тоді втрачається сенс виноски до графи 11, і ви не покажете, що раніше нараховані суми відпускних такими не є (їх було показано в поданому

додатку 4 за минулий місяць окремим рядком із заповненням графи 11).

Щоб уникнути подібних коригувань, рекомендуємо нараховувати суми перехідних відпускних у місяцях, на які вони припадають. Тоді й методологію бухобліку буде дотримано, і коригування в

додаток 4 не доведеться вносити (докладніше про заповнення відпускних у додатку 4 див. у Темі тижня «Звітність з єдиного внеску» // «БТ», 2011, № 6, с. 24).

 

ОСОБЛИВОСТІ ВИПРАВЛЕННЯ ПОМИЛОК ЩОДО ПЕНСІЙНИХ ВНЕСКІВ
(ПЕРІОДИ ДО 2011 РОКУ)

Коригування помилок у сумах обчислених пенсійних внесків, допущених у минулих звітних періодах (незалежно від того, коли помилки було допущено: до 2010 року або в 2010 році), відображаємо

в додатку 4 за звітний місяць із заповненням:

— у

додатку до Таблиці 1 відповідних рядків пункту 3 «Виправлення помилок, допущених при нарахуванні внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за період до 01.01.2011» (рядки 3.1 (3.1.1, 3.1.2), 3.2, 3.3 (3.3.1, 3.3.2), 3.4, 3.5, 3.6);

— у

Таблиці 6 персоніфікованих даних щодо застрахованої особи, стосовно доходу якої помилково обчислено внески до ПФУ. Для цього у графі 10 Таблиці 6 відображаємо КТН 6, 7, 8 або 9. КТН 6 і 7 використовують при самостійному донарахуванні (6) або зменшенні (7) раніше нарахованих пенсійних внесків. КТН 8 і 9 використовують у разі, коли виправляємо помилку, яку виявили під час проведення перевірки працівники ПФУ. Докладний опис КТН див. у табл. 2 на с. 32.

Крім того, при виправленні помилок, допущених при обчисленні сум пенсійних внесків,

у періодах до 2010 року, коли вони зачіпають персоніфіковані дані працівника про його нарахування, крім заповнення Таблиць 1 і 6, слід сформувати і подати форму ІНДАНІ (додаток 13 до Інструкції № 16-6) за звітний рік, в якому було допущено помилку, за процедурою виправлення помилок у персоніфікованій звітності, поданій страхувальниками до 2010 року.

Згідно із старим

порядком, тобто в порядку, що діяв раніше, ми виправляємо виявлені сьогодні помилки в персональних даних працівника (П. І. Б., номері облікової картки). Так, якщо помилку в таких даних допущено в періодах:

до 2010 року — використовуємо постанову № 7-6 та встановлені для того періоду форми: «Індивідуальні відомості про застраховану особу» — ІНДАНІ, «Список осіб, які працюють або працювали в роботодавця у звітному році» — СП (додаток 15 до Інструкції № 16-6), «Список підстав, що дають право на застосування пільг робітникам підприємства при визначенні пенсії» — СПП (додаток 14 до Інструкції № 16-6). Порядок заповнення цих форм — такий самий, як і в той час, він розглядався нами у статті «Персоніфікація-2009: востаннє за старою формою» // «БТ», 2010, № 5, с. 9;

2010 року — використовуємо постанову № 26-1 та свої Таблиці 5, 6, 7 і 8 додатка 4 до Порядку № 26-1 відповідного типу («початкова», «коригуюча», «скасовуюча»). Порядок заповнення цих форм при виправленні помилок розглянуто в Темі тижня «Виправлення помилок у пенсійному додатку 4» // «БТ», 2010, № 16, с. 30.

Порядок виправлення покажемо на прикладі.

Приклад 7

. У вересні 2010 року помилково нарахували і виплатили, але не включили до об'єкта для нарахування внесків винагороду за ЦП-договором на виконання робіт, виплачену Куц Ользі Петрівні (номер облікової картки 2222233333), у сумі 1000 грн. В результаті не донараховано внески до ПФУ:

— у частині нарахування — у сумі 332 грн. (1000

х 33,2 %);

— у частині утримання — у сумі 20 грн. (1000

х 2 %).

Помилку виявлено та виправлено підприємством у жовтні 2011 року.

Рішення

: помилку виправляємо в додатку 4 за місяць, в якому її виявили та виправили, тобто за жовтень 2011 року, заповнивши:

1) у

Таблиці 6 — на працівника окремий рядок, у графі 10 якою вказуємо «6», а у графі 11 — «9-2010»;

2) у

додатку до Таблиці 1 в пункті 3 — рядки 3.1, 3.1.1, 3.1.2, 3.2 і 3.6.

Як заповнити в цьому випадку

Таблиці 1 і 6, показано на рис. 6.

Підсумовуючи викладене в табл. 4 (с. 46), наведемо способи виправлення помилок, пов'язаних зі справлянням ЄВС.

Сьогодні ми спробували максимально повно розглянути варіанти помилок, що можуть траплятися на практиці при обчисленні ЄВС та заповненні

додатка 4. Якщо ви не знайшли алгоритму виправлення для своєї ситуації, пишіть нам, і ми допоможемо вирішити цю проблему на сторінках нашої газети.

 

img 9

Рис. 6.

Фрагмент додатка 4 за жовтень 2011 року до прикладу 7

 

Таблиця 4.

Шпаргалка щодо виправлення помилок з ЄВС

Вид помилки

Механізм виправлення

1

2

1. ПОМИЛКИ В ПЕРСОНАЛЬНИХ ДАНИХ (НЕ ЗАЧІПАЮТЬ СУМОВІ ПОКАЗНИКИ)

1.1.

Додаток 4 подано не за той звітний період (докладніше — в розділі на с. 26)

Повторно подаємо два звіти (

п. 5.3 Порядку № 22-2):
1) звіт за неправильний період;
2) звіт за поточний період

1.2. Помилково не зазначили дані про працівника в

Таблицях 5 і 7 (докладніше — у розділі на с. 26)

1.

Заповнюємо Таблицю 5 з типом «додаткова» на застраховану особу, щодо якої забули надати необхідну інформацію. У реквізиті «Звіт за місяць, рік» указуємо період, у додатку 4 за який забули зазначити дані на такого працівника.
2. Складаємо супровідний титульний аркуш (перелік Таблиць звіту).
3. Подаємо сформований звіт до ПФУ разом зі звітом за поточний місяць

1.3. Помилки у П.І.Б., номері працівника, громадянстві, коді категорії застрахованої особи (

Таблиці 5, 6 і 7) (докладніше — у розділі на с. 28)

1

. Заповнюємо відповідну Таблицю (5, 6 або 7) з типом «скасовуюча» на застраховану особу, дані про яку було наведено неправильно в раніше поданому додатку 4 — повністю дублюємо рядок з усіма показниками, у тому числі графи з неправильними показниками. У реквізиті «Звіт за місяць, рік» указуємо період, у додатку 4 за який було зазначено помилкові дані.
2. Заповнюємо відповідну Таблицю (5, 6 або 7) з типом «початкова» на застраховану особу, дані про яку було наведено неправильно в раніше поданому додатку 4 — заповнюємо рядок з правильними показниками. У реквізиті «Звіт за місяць, рік» зазначаємо період, у додатку 4 за який було вказано помилкові дані.
3. Складаємо супровідний титульний аркуш (перелік Таблиць звіту).
4. Подаємо сформований звіт до ПФУ разом зі звітом за поточний місяць

2. ПОМИЛКИ В СУМАХ НАРАХОВАНОГО ЄВС

2.1. Помилка в базі для нарахування ЄВС (докладніше — у розділі на с. 33)

Виправляємо помилку в

додатку 4 за місяць, в якому виправляють помилку.
1. Залежно від типу помилки в Таблиці 1 заповнюємо показники рядків 6 (якщо базу занижено) та/або 7 (якщо базу завищено).
2. Заповнюємо в Таблиці 6 на застраховану особу окремий рядок, в якому у графі 10 стоїть КТН «2» (коли занижено базу) та/або «3» (коли завищено базу).
3. Складаємо супровідний титульний аркуш (перелік Таблиць звіту).
4. Подаємо сформований додаток 4 до ПФУ, супроводжуючи його пояснювальною запискою

2.2. Помилка в розмірі ставки для нарахування ЄВС (докладніше — у розділі на с. 35)

Неправильно застосували ставку

ЄВС в частині нарахування — виправляємо помилку в Таблиці 1 додатка 4 за місяць, в якому виправляємо помилку, заповнивши показники рядків 6 і 7:
— у рядках 6, 6.1 (6.1.1 — 6.1.8) — суму ЄВС, нарахованого на базу за правильною ставкою;
— у рядках 7, 7.1 (7.1.1 — 7.1.8) — суму ЄВС, нарахованого на базу за неправильною ставкою.
У результаті сума правильно розрахованого ЄВС згорнеться із сумою неправильно розрахованого ЄВС у рядку 8 (8.1 — 8.13)

Неправильно застосували ставку

ЄВС у частині утримання — виправляємо помилку додатка 4 за місяць, в якому виправляємо помилку, заповнивши:
1. У Таблиці 1 показники рядків 6 і 7:
— у рядках 6, 6.3 (6.3.1 — 6.3.5) — суму ЄВС, утриманого з бази за правильною ставкою;
— у рядках 7, 7.3 (7.3.1 — 7.3.5) — суму ЄВС, утриманого з бази за неправильною ставкою.
У результаті сума правильно розрахованого ЄВС згорнеться із сумою неправильно розрахованого ЄВС у рядку 8 (8.1 — 8.13).
2. У Таблиці 6 на працівника заповнюємо два рядки.
Перший рядок — на вилучення утриманого ЄВС за неправильною ставкою, проставивши у графі 10 КТН «3» (на зменшення ЄВС, нарахованого за неправильною ставкою), а у графі 11 — місяць, в якому неправильно застосували ставку.
Другий рядок — на суму ЄВС, розрахованого за правильною ставкою, зазначивши у графі 10 КТН «2» (на збільшення ЄВС, нарахованого за правильною ставкою), а у графі 11 — місяць, в якому неправильно застосували ставку

2.3. Помилка в застосуванні максимальної величини (докладніше — у розділі на с. 40)

Виправляємо в порядку, описаному для виправлення помилок, допущених у базі для справляння ЄВС (див. п. 2.1 цієї таблиці)

2.4. Неправильно встановлено клас профризику (зміна ставки ЄВС, що відповідає класу профризику) (докладніше — у розділі на с. 41)

У місяці отримання від ПФУ

додатка 1 до Порядку № 21-6 з відміткою «Зміни» перераховуємо суму ЄВС за період із дати встановлення нового класу профризику та розміру ЄВС до моменту отримання повідомлення. Відображаємо в додатку 4 за звітний період, в якому отримано повідомлення ПФУ, заповнивши:
рядок 6.2 — якщо згідно з повідомленням клас професійного ризику виробництва та відповідно розмір ставки ЄВС у частині нарахувань збільшено;
рядок 7.2 — якщо згідно з повідомленням клас професійного ризику виробництва та відповідно розмір ставки ЄВС у частині нарахувань зменшено

3. ПЕРЕРАХУНКИ (КОРИГУВАННЯ) ВИПЛАТ ЗА МИНУЛІ ПЕРІОДИ (НЕ ПОМИЛКИ!)

3.1. Донарахування доходу за минулий період (докладніше — у розділі на с. 41)

Уключаємо в дохід поточного місяця та відображаємо в порядку для виплат, нарахованих у поточному місяці залежно від виду виплати

3.2. Коригування зарплати за дні хвороби (докладніше — у розділі на с. 42)

Якщо неточність виявили не пізніше граничного строку подання

додатка 4 за такий місяць — формуємо повторно додаток 4 і подаємо його до ПФУ (за умови, що є можливість «підкоригувати» показники звітного місяця так, щоб дані бухобліку та складеного правильно додатка 4 були відповідними)

Якщо неточність виявили пізніше граничного строку подання

додатка 4 за такий місяць — необхідно провести перерахунок зарплати за дні хвороби, відобразивши це в додатку 4 за місяць, в якому здійснили перерахунок:
1. Щодо лікарняних заповнюємо додаток 4 у загальному порядку: у Таблиці 1 (у рядках 1, 1.3, 1.4, 2, 2.3, 4, 4.3) — суму нарахованих лікарняних, а в Таблиці 6 заповнюємо на працівника стільки рядків, на скільки місяців розтягнуто листок непрацездатності.
2. Щодо зарплати в Таблиці 6 заповнюємо також декілька рядків. Один рядок — на зарплату за поточний місяць (заповнюємо в загальному порядку). Інший рядок — на вилучення помилково нарахованої за дні хвороби зарплати в минулому місяці: у графі 11 указуємо місяць та рік, коли було здійснено помилкове нарахування; графи 15, 16 і 17 заповнюємо зі знаком «-». У Таблиці 1 ці від’ємні суми буде вирахувано при заповненні зарплатних рядків (рядки 1, 1.1, 2, 2.1, 2.1.1 — 2.1.8, 4, 4.1, 4.1.1 — 4.1.3)

3.3. Хвороба в період відпустки — коригування нарахувань (докладніше — у розділі на с. 42)

Якщо неточність виявили не пізніше граничного строку подання

додатка 4 за такий місяць — формуємо повторно додаток 4 та подаємо його до ПФУ (за умови, що є можливість «підкоригувати» показники звітного місяця так, щоб дані бухобліку і складеного правильно додатка 4 були відповідними)

Якщо неточність виявили пізніше граничного строку подання

додатка 4 за такий місяць, коригуємо додаток 4 за місяць, в якому виявили неточність.
1 . У Таблиці 6 заповнюємо два рядки.
Перший рядок — відображення сторнованої суми відпускних, які помилково було нараховано в минулих місяцях замість лікарняних:
— у графі 9 проставляємо «1»;
— у графі 11 — минулий місяць, в якому працівник замість відпустки хворів;
— у графах 15 і 16 — відсторнована сума відпускних за дні хвороби, коли працівник фактично хворів, а не перебував у відпустці, відобразивши їх зі знаком «-»;
— у графі 17 — ЄВС, утриманий з відсторнованих відпускних зі знаком «-».
Другий рядок — відображення лікарняних за дні хвороби в період відпустки:
— у графі 9 проставляємо «29»;
— у графі 11 — минулий місяць, в якому працівник замість відпустки хворів;
— у графах 15 і 16 — сума лікарняних за дні хвороби, коли працівник фактично хворів, а не перебував у відпустці;
— у графі 17 — ЄВС, утриманий з лікарняних.
2. У Таблиці 1 відсторновані відпускні відніматимуться при визначенні показників рядків 1, 1.1, 2, 2.1, 2.1.1 — 2.1.8, 4, 4.1, 4.1.1 — 4.1.3. Лікарняні потраплять до рядків для лікарняних (рядки 1, 1.3, 1.4, 2, 2.3, 4, 4.3)

3.4. Відкликання з відпустки — коригуємо показники при нарахуванні перехідних відпускних наперед (докладніше — у розділі на с. 43)

У

додатку 4 за місяць, в якому працівника відкликали з відпустки, відображаємо таке:
1. У Таблиці 6 заповнюємо два рядки.
Перший рядок — зарплата за звітний місяць; у графі 9 — «1»; графу 11 не заповнюємо.
Другий рядок — на суму відсторнованих відпускних за дні відкликання зі знаком «-» перед сумою; у графі 9 — «1», у графі 11 — «поточний місяць та рік».
2. У Таблиці 1 відсторнована сума відпускних (зі знаком «-») зменшить показник зарплати за поточний місяць (її буде враховано в показниках рядків 1, 1.1, 2, 2.1, 2.1.1 — 2.1.8, 4, 4.1, 4.1.1 — 4.1.3)

4. ПОМИЛКИ В ОБЧИСЛЕННІ ПЕНСІЙНИХ ВНЕСКІВ

4.1. Помилки в персональних даних, допущених у періодах:

до 2010 року

Використовуємо

постанову № 7-6 і встановлені для того періоду форми:
— «Індивідуальні відомості про застраховану особу» — ІНДАНІ;
— «Список осіб, які працюють або працювали в роботодавця у звітному році» — СП;
— «Список підстав, що дають право на застосування пільг робітникам підприємства при визначенні пенсії» — СПП

2010 року

Використовуємо

постанову № 26-1 і Таблиці 5, 6, 7 і 8 додатка 4 до Порядку № 26-1 відповідного типу («початкова», «коригуюча», «скасовуюча»), що використовувалися в 2010 році

4.2. Помилки в сумі пенсійних внесків, нарахованих у періодах до 2011 року (докладніше — у розділі на с. 44)

Виправляємо в

додатку 4 до Порядку № 22-2 (з ЄВС) за місяць, в якому виявлено та виправлено помилку:
1. У додатку до Таблиці 1 заповнюємо відповідні рядки пункту 3 «Виправлення помилок, допущених при нарахуванні внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за період до 01.01.2011» (рядки 3.1 (3.1.1, 3.1.2), 3.2, 3.3 (3.3.1, 3.3.2), 3.4, 3.5, 3.6).
2. У Таблиці 6 указуємо зміну персоніфікованих даних щодо застрахованої особі, стосовно доходу якої помилково обчислено внески до ПФУ, проставивши у графі 10 КТН «6» (при самостійному донарахуванні), «7» (при самостійному зменшенні), «8» (донарахування при перевірці ПФУ) або «9» (зменшення при перевірці ПФУ).
Якщо виправляються помилки в періодах до 2010 року в персоніфікованих даних працівника про його нарахування, крім заповнення Таблиць 1 і 6, слід сформувати і подати форму ІНДАНІ за звітний рік, в якому було допущено помилку

 

 

Документи і скорочення Теми тижня

КУпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон про ЄВС

— Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI.

Закон № 1058

— Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.03 р. № 1058-IV.

Закон № 2181

— Закон України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

Перелік № 1170

— Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою КМУ від 22.12.10 р. № 1170.

Постанова № 7-6

— постанова правління ПФУ «Про затвердження Порядку формування та подання органам Пенсійного фонду України відомостей про застраховану особу, що використовуються в системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування» від 10.06.04 р. № 7-6.

Постанова № 26-1

— постанова правління ПФУ «Про порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованих внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування органам Пенсійного фонду України» від 05.11.09 р. № 26-1.

Інструкція № 21-5

— Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління ПФУ від 27.09.10 р. № 21-5.

Порядок № 22-2

— Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою правління ПФУ від 08.10.10 р. № 22-2.

Порядок № 26-1

— Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованих внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування органам Пенсійного фонду України, затверджений постановою правління ПФУ від 05.11.09 р. № 26-1.

Інструкція № 21-1

— Інструкція про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затверджена постановою правління ПФУ від 19.12.03 р. № 21-1.

Інструкція № 16-6

— Інструкція про порядок обчислення і сплати підприємствами, установами, організаціями та громадянами збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, інших платежів, а також обліку їх надходження до Пенсійного фонду України, затверджена постановою правління ПФУ від 19.10.01 р. № 16-6.

Порядок № 21-6

— Порядок узяття на облік та зняття з обліку в органах Пенсійного фонду України платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою правління ПФУ від 27.09.10 р. № 21-6.

Інструкція № 5

— Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5.

ЄВС

— єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

ПФУ

— Пенсійний фонд України.

ФОП

— фізична особа — підприємець.

П. І. Б.

— прізвище, ім'я, по батькові.

КТН

— код типа нарахування, що відображається у графі 10 Таблиці 6 додатка 4 до Порядку № 22-2.

ЦП-договір

— договір цивільно-правового характеру.

ПМПО

— прожитковий мінімум для працездатних осіб.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі