Теми статей
Обрати теми

Податкова соціальна пільга «на дітей»: нюанси застосування

Редакція БТ
Стаття

ПОДАТКОВА СОЦІАЛЬНА ПІЛЬГА «НА ДІТЕЙ»:

нюанси застосування

 

Резонансний Закон № 3609 уніс досить багато змін до Податкового кодексу. Деякі з яких стосуються податкової соціальної пільги «на дітей». У сьогоднішній статті розглянемо, хто претендує на таку пільгу, які документи потрібно подати, щоб законно користуватися нею, проаналізуємо внесені зміни. Також покажемо приклади розрахунків податку на доходи фізичних осіб, якщо до заробітної плати працівника застосовується податкова соціальна пільга «на дітей».

Наталія ЖУРАВЛЬОВА, консультант газети «Бухгалтерський тиждень»

Яна ІНДЮХОВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Хто претендує на ПСП «на дітей»

Глобальний сенс ПСП полягає в тому, щоб зменшити оподатковуваний дохід працівника до справляння ПДФО. Таким чином, із застосуванням ПСП сума утриманого із зарплати працівника ПДФО буде меншою. Відповідно на руки працівник отримає більше грошей, ніж отримав би, якби ПСП не застосовувалася.

Згідно з

абзацом другим п.п. 169.2.2 ПКУ ПСП починає застосовуватися до нарахованих доходів у вигляді зарплати з дня отримання роботодавцем заяви платника податків про застосування пільги та документів, що підтверджують таке право. До того ж на момент звернення працівником за ПСП «на дітей» вік його дитини (дітей) не повинен досягти 18 повних років. ПСП «на дітей» надається до кінця року, в якому дитині виповнюється 18 років, а в разі смерті дитини до досягнення зазначеного віку — до кінця року, на який припадає така смерть. Право на ПСП «на дітей» втрачається в разі позбавлення працівника батьківських прав або якщо він відмовляється від дитини чи передає дитину на державне утримання, у тому числі до установ для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, незалежно від того, чи справляється плата за таке утримання, а також якщо дитина стає курсантом на умовах повного утримання, починаючи з податкового місяця, в якому сталася така подія.

Роботодавець відображає в податковій звітності всі випадки застосування чи незастосування ПСП згідно з отриманими від платників податків заявами про застосування пільги, а також заявами про відмову від такої пільги. На сьогодні це відбувається шляхом зазначення в

Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ ознаки ПСП (01, 02, 03 або 04) стосовно доходу працівника у вигляді заробітної плати.

Перш ніж розповідати про зміни, унесені

Законом № 3609 до ПКУ в частині застосування ПСП «на дітей», та інші нюанси застосування такої пільги, у табл. 1 наведемо інформацію про те, хто претендує на таку ПСП та які документи потрібно подати роботодавцю.

Перелік документів, які необхідно подавати тій чи іншій категорії платників податків для застосування ПСП «на дітей», міститься в

пп. 1 — 3 п. 5 Порядку № 1227.

 

Таблиця 1.

Категорії платників податку і документи, необхідні їм для застосування ПСП «на дітей»

Документи, які необхідно подати для отримання ПСП

Категорії платників податку, підстава для ПСП

одинока мати, батько, вдова, вдівець чи опікун, піклувальник,
які мають дитину (дітей) віком
до 18 років(1), абз «а» п.п. 169.1.3 ПКУ

платник податків, який утримує дитину-інваліда віком до 18 років,
абз. «б» п.п. 169.1.3 ПКУ

платник податків, який має двох чи більше дітей віком до 18 років, п.п. 169.1.2 ПКУ

1. Заява про застосування пільги(2)

+

+

+

2. Копія паспорта

+

+

+

3. Документи на дітей:

— копія свідоцтва (дубліката свідоцтва) про народження дитини (дітей) або документ із зазначенням відомостей про батька дитини у Книзі реєстрації актів цивільного стану, або документи, що підтверджують вік дитини (дітей), затверджені відповідним органом країни, в якій іноземна фізична особа — платник податку постійно проживала (проживав) до прибуття в Україну

+

+

+

— копія рішення органу опіки та піклування про встановлення опіки або піклування (якщо із заявою звертається опікун або піклувальник

+

+

+

— копія свідоцтва про одруження та свідоцтва про смерть (якщо із заявою звертається вдова або вдівець)

+

+

— пенсійне посвідчення дитини або довідка медико-соціальної експертизи для заявника, який утримує дитину-інваліда віком від 16 до 18 років(3)

+

— медичний висновок, виданий закладами МОЗ у встановленому порядку (якщо із заявою звертається платник податків, який утримує дитину-інваліда віком до 16 років)(3)

+

(1) Одинокою матір'ю (батьком) чи опікуном, піклувальником вважаються особи, які на момент застосування роботодавцем пільги, визначеної п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ, маючи дитину (дітей) віком до 18 років, не перебувають у шлюбі, зареєстрованому відповідно до закону.

(2) Заява подається в довільній формі. У заяві обов'язково мають бути посилання на норми ПКУ, на підставі яких платник податків претендує на ПСП. Приклад заяви ми наводили у Шпаргалці бухгалтера «Податкова соціальна пільга» // «БТ», 2011, № 4, с. 31.

(3) Періодичність подання цих документів відповідає встановленим МОЗ строкам їх перегляду.

 

У табл. 1 ми навели документи, яких вимагає

Порядок № 1227 для надання ПСП, однак мусимо згадати про проблему визнання одинокою матір'ю (батьком) осіб, які розлучені та мають дітей віком до 18 років. Справа в тому, що після розлучення обидва з батьків можуть не перебувати у шлюбі (якщо вони не взяли новий законний шлюб) та обидва мають дитину (дітей) віком до 18 років. Однак право на ПСП на цій підставі, на наш погляд, має лише один з батьків, з яким проживає дитина, тобто той, кого дійсно можна вважати одинокою матір'ю (батьком). Власне факт наявності дитини молодше 18 років у розлученого працівника не дає йому права на ПСП на підставі абз. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ: працівник має довести, що він виховує дитину самостійно. У зв'язку з цим, крім документів, наведених у табл. 1, працівник має надати ще документ, який підтверджує спільне проживання з дитиною (утримання дитини). Таким документом може бути довідка ЖЕКу, довідка органу опіки, рішення суду або нотаріально посвідчений договір між колишнім чоловіком та дружиною про здійснення батьківських прав і виконання обов'язків щодо утримання дитини.

 

Загальний механізм та нюанси застосування ПСП «на дітей»

Загальні етапи застосування ПСП «на дітей».

Умовно можна виділити три етапи.

1-й етап

. Роботодавець залежно від категорії платника отримує від працівника заяву про застосування пільги та необхідні документи, перелічені в табл. 1 на с. 28.

2-й етап

. Визначається сукупний місячний дохід працівника, отриманий у вигляді зарплати і прирівняних до неї доходів. Не забувайте, що згідно з п.п. 169.4.1 ПКУ суми лікарняних та відпускних розподіляються за місяцями, на дні яких припадає хвороба (відпустка).

3-й етап

. Якщо місячний дохід працівника не перевищує граничного розміру доходу, то є всі підстави застосувати ПСП, на яку претендує працівник.

Розмір ПСП «на дітей»

. Загальний розмір ПСП відповідно до п.п. 169.1.1 ПКУ становить 100 % від ПМПО, але Прикінцевими положеннями (п. 1 розд. XIX ПКУ) встановлено, що до 1 січня 2015 року ПСП надається в розмірі 50 % від ПМПО, установленого законом на 1 січня звітного податкового року, тобто мінімальний розмір ПСП дорівнює 470,5 грн. (941 х 50 %). На цю пільгу претендує будь-який платник податків.

Що стосується платників-батьків, які утримують двох чи більше дітей віком до 18 років, то для них

п.п. 169.1.2 ПКУ передбачено ПСП у такому самому розмірі (470,5 грн.), але на кожну дитину. Це «звичайна» ПСП на дітей. Наприклад, для батьків, які мають трьох дітей, ПСП дорівнюватиме 1411,50 грн. (470,5 х 3).

Крім того, існує підвищена ПСП (

705,75 грн.) для:

— одинокої матері (батька), вдови (вдівця) чи опікуна, піклувальника — з розрахунку на кожну дитину віком до 18 років (

п.п. «а» п.п 169.1.3 ПКУ);

— особи, яка утримує дитину-інваліда, — з розрахунку на кожну таку дитину віком до 18 років (

п.п. «б» п.п. 169.1.3 ПКУ).

При наданні ПСП «на дітей» слід пам'ятати, що за загальним правилом працівник має право на ПСП лише на одній підставі, яка передбачає найбільший розмір.

ПКУ

допускає лише єдину можливість надання працівнику одночасно двох ПСП: якщо працівник утримує двох та більше дітей, одна з яких — інвалід, то ПСП на підставі п.п. «б» п.п. 169.1.3 ПКУ додається до ПСП на підставі п.п. 169.1.2 ПКУ. Таке правило передбачено п.п. 169.3.1 ПКУ.

Остання позиція податківців у питанні порядку застосування цього правила (

лист ДПАУ від 25.02.11 р. № 4062/6/17-0215 // «БТ», 2011, № 15, с. 8) зводиться до такого:

1) на дитину-інваліда надається ПСП у розмірі 705,75 грн.;

2) на інших дітей (не інвалідів) ПСП надається в розмірі 470,5 грн.

Так звана

ПСП «на себе» додатково не надається працівнику, який одержує ПСП «на дітей» (навіть якщо його дохід не перевищує 1320 грн.).

Розрахунок граничного розміру доходу.

Граничний розмір доходу — це та величина, яку не повинен перевищувати сукупний зарплатний дохід працівника за місяць. Якщо перевищує, то немає підстав для застосування ПСП.

У загальному випадку граничний розмір доходу — це сума, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень. У 2011 році ця величина становить 1320 грн. (941 х 1,4 = = 1317,4 

» 1320 грн.). Але для працівників, які мають почесний статус батьків, загальний граничний розмір доходу розраховується кратно кількості дітей.

Увага!!!

У зв'язку з унесеними Законом № 3609 доповненнями (п. 65 п. 1 розд. 1 цього Закону) до п.п. 169.4.1 ПКУ тепер граничний розмір доходу для отримання права на ПСП визначається кратно кількості дітей для всіх випадків надання ПСП «на дітей». До змін п.п. 169.4.1 ПКУ дозволяв збільшувати граничний дохід кратно кількості дітей лише для одного з батьків, які утримують двох чи більше дітей віком до 18 років (тобто лише для ПСП на підставі п.п. 169.1.2 ПКУ), а тепер і для:

— одинокої матері (батька), вдови (вдівця) чи опікуна, піклувальника (

п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ);

— особи, яка утримує дитину-інваліда (

п.п. «б» п.п. 169.1.3 ПКУ).

Ці зміни набрали чинності з 06.08.11 р. Вважаємо, що вже при нарахуванні зарплати за серпень граничний дохід працівника, якому надається ПСП «на дітей», визначається кратно кількості дітей. При цьому

правило про те, що лише один з батьків може скористатися таким правом, залишилося незмінним (хто саме користуватиметься таким правом, батьки визначають самостійно). Про те, що другий з батьків не користується правом визначення доходу кратно кількості дітей, працівник зазначає в довільній формі в заяві на надання ПСП «на дітей».

Більше у зв'язку з прийняттям

Закону № 3609 жодних змін у частині надання працівникам ПСП немає.

Узагальнимо все викладене вище в таблиці 2.

 

Таблиця 2.

Правила надання ПСП «на дітей»

Характеристика

Вид ПСП «на дітей»

звичайна «на дітей» (батькам двох та більше дітей)

ПСП для одинокої матері (батька)

ПСП батькам дитини-інваліда

Підстава

П.п. 169.1.2 ПКУ

Абз. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ

Абз «б» п.п. 169.1.3 ПКУ

Кому надається

Право мають обидва з батьків(1)

Право має один платник, який відповідає цьому статусу(2)

Право мають обидва з батьків

Розмір ПСП, грн.

470,5 х кількість дітей

705,75 х кількість дітей

705,75 х кількість дітей

Ознака ПСП у ф. № 1ДФ

04

02

02

Визначення граничного доходу

Для одного з батьків —
1320 х кількість дітей;
для другого — 1320 грн.

1320 х кількість дітей

Для одного з батьків —
1320 х кількість дітей;
для другого — 1320 грн.

Надання додаткової ПСП
«на себе»

Немає

Немає

Немає

Надання одночасно двох ПСП

Тільки якщо одна з дітей — інвалід (470,5 х кількість дітей + + 705,75 х кількість
дітей-інвалідів)(3)

Не передбачено

Тільки за наявності двох та більше дітей молодше 18 років, одна з яких — інвалід (470,5 х кількість дітей + 705,75 х кількість дітей-інвалідів)(3)

(1) Для надання цієї пільги важливий факт наявності дітей молодше 18 років. За наявності документів, що підтверджують законні батьківські права на дітей, у платника виникає право на ПСП (незалежно від того, чи перебуває він на цей момент у шлюбі). Якщо батьки двох та більше дітей молодше 18 років розлучені, то й тут право на ПСП на цій підставі, на наш погляд, зберігається в обох з них, але той з батьків, який при цьому проживає окремо від дітей, має довести, що він бере участь у їх утриманні (див. докладніше розділ «Особливі випадки», запитання 3 у табл. 3 на с. 31).

(2) У разі якщо батьки дитини розлучені, то право на ПСП на цій підставі має той з них, з ким проживає дитина (діти).

(3) Ми вважаємо цей розрахунок правильним, хоча, як уже зазначалося вище, ДПАУ в листі від 25.02.11 р. № 4062/6/17-0215 пропонує враховувати дитину-інваліда лише один раз (надавати на неї тільки ПСП у розмірі 705,75 грн., а при розрахунку ПСП на підставі п.п. 169.1.2 ПКУ дитину-інваліда не враховувати). Ми з цим не згодні, оскільки в п.п. 169.1.3 ПКУ чітко вказується на додавання в такому разі однієї ПСП до іншої, тобто розраховуються дві окремі ПСП (за п.п. 169.1.2 і п.п. «б» п.п. 169.1.3 ПКУ) і складаються. Докладніше про це див. коментар «Податкова соціальна пільга «на дітей»: ДПАУ вже мовчить про надання працівнику ще й додаткової пільги «на себе» // «БТ», 2011, № 15, с. 8.

 

Особливі випадки

У законодавстві неможливо передбачити норми для всіх можливих варіантів, що можуть відбутися на практиці. Покажемо в табл. 3 на с. 31 у форматі «запитання — відповідь» наше бачення вирішення деяких особливих життєвих ситуацій з приводу застосування ПСП «на дітей».

 

Таблиця 3.

Особливі випадки застосування ПСП «на дітей»

Запитання

Відповідь

1

2

1. Жінка має дитину 12 років, офіційно не розлучена, але з чоловіком не проживає. Чи має вона право на ПСП як одинока мати?

Ні. Оскільки жінка перебуває в офіційному шлюбі (шлюб офіційно не розірвано), вона не є одинокою матір'ю та не має права на ПСП згідно з п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ. До зарплатного доходу такої жінки може бути застосовано «звичайну» ПСП у розмірі 470,5 грн., якщо її дохід не перевищує 1320 грн. і вона подала своєму роботодавцю заяву про застосування пільги

2. Розлучена жінка має дитину віком 6 років та живе з чоловіком, але в офіційному шлюбі з ним не перебуває. Чи не втрачає вона право на ПСП як одинока мати?

Ні. У цьому випадку право на ПСП (705,75 грн.) згідно з п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ за жінкою зберігається. Повторно вона шлюб не взяла, тому, як і раніше, вважається одинокою матір'ю

3. Чоловік одружився повторно. Від першого шлюбу в нього є дитина (11 років), яка живе разом з ним у новій сім'ї. Ще є спільна дитина (5 років) від другої дружини. Дружина не всиновила дитину чоловіка. На яку ПСП вони претендують?

1. Батько. На наш погляд, чоловік має право на ПСП згідно з п.п. 169.1.2 ПКУ як платник податку, який утримує двох дітей (розмір ПСП — 941 грн.: 470,5 х 2 дітей). Як зазначають податківці в ЄБПЗ (розділ 160.09.01), документами, що підтверджують факт утримання дітей, можуть бути: довідка органу опіки, рішення суду або нотаріально засвідчений договір між колишнім чоловіком та дружиною про здійснення батьківських прав та виконання обов'язків тим з них, хто проживає окремо від дитини, рішення суду про аліменти.
Такий батько може скористатися правом збільшення граничного доходу кратно кількості дітей. Але для цього йому, мабуть, потрібно буде вказати в заяві, що цим правом не користується ні перша, ні друга дружина.
2. Дружина. Якщо друга дружина офіційно не всиновила дитину чоловіка від першого шлюбу, то вона претендує лише на «звичайну» ПСП на підставі п.п. 169.1.1 ПКУ (470,5 грн.). Надавати їй ПСП «на дітей» немає підстав

4. Жінка, маючи двох дітей (6 та 8 років), вийшла заміж повторно. Новий чоловік усиновив її дітей. Чи має він право на ПСП?

Так, має. Згідно зі ст. 207 СКУ усиновлення — це прийняття усиновлювачем до своєї сім'ї особи на правах доньки або сина, здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого ст. 282 СКУ. Отже, усиновлені діти прирівнюються до рідних, і тому новий чоловік має право на ПСП (941 грн. = 470,5 х 2) згідно з п.п. 169.1.2 ПКУ як платник податку, який має двох дітей

5. Жінка має двох дітей від першого шлюбу та одну дитину від другого чоловіка, з яким на сьогодні перебуває в законному шлюбі. Старші діти (які ще не досягли 18 років) новим чоловіком не всиновлені. ПСП в якому розмірі може бути надано матері дітей, її першому та другому чоловіку?

1. Мати. Жінка має право на ПСП на підставі п.п. 169.1.2 ПКУ як така, що утримує двох та більше дітей. Розмір ПСП — 1411,5 грн. (470,5 х 3 дітей).
2. Перший чоловік. Має право на ПСП на підставі п.п. 169.1.2 ПКУ на двох рідних дітей у розмірі 941 грн. (470,5 х 2 дітей), якщо доведе, що бере участь в утриманні дітей. Як це зробити — див. запитання 3.
Права на підвищений розмір ПСП як одинокий батько такий платник не має, оскільки діти проживають з матір'ю. Саме вона, якщо повторно не вийшла заміж, зможе скористатися ПСП «на дітей» як одинока мати на підставі абз. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ.
3. Другий чоловік. Права на ПСП «на дітей», на наш погляд, не має, оскільки фактично він є батьком лише однієї дитини віком до 18 років. Зауважимо: і в Порядку № 1227 зазначено, що для підтвердження цієї пільги потрібне свідоцтво про народження дитини або документ, що підтверджує батьківство. Це означає, що якщо старші діти другим чоловіком не всиновлені, то надавати ПСП на них небезпечно (хоча фактично утримання цих дітей цілком та повністю можуть бути на цьому платникові)

6. Батьки двох дітей віком до 18 років розлучилися. Одна дитина за рішенням суду живе з матір'ю, друга — з батьком. На яку ПСП мають право батьки?

І мати, і батько мають право на підвищену ПСП як одинокі особи на підставі п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ, оскільки кожен з них самостійно виховує дитину та розлучений. Зарплата кожного з батьків не повинна перевищувати 1320 грн., оскільки кожним з них виховується лише одна дитина

7. Овдовіла жінка є матір'ю двох дітей віком до 18 років. Чи зберігається у неї ПСП «на дітей» при взятті нового шлюбу?

Право на ПСП на підставі п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ (як удова) жінка з моменту взяття нового шлюбу втратить.
Водночас у неї залишається право на ПСП на підставі п.п. 169.1.2 ПКУ (470,5 х 2 дітей) як у такої, що має двох дітей до 18 років

8. Працівниця є одинокою матір'ю (у свідоцтві про народження запис про батька дитини відсутній) та навчається у вищому навчальному закладі. Стипендію за рахунок бюджетних коштів не отримує, що підтверджується довідкою навчального закладу. Чи має вона право на підвищений розмір ПСП?

Так, має, якщо її зарплата не перевищує 1320 грн.
Якби ця працівниця отримувала стипендію за рахунок бюджетних коштів, то до її доходу у вигляді зарплати ПСП не можна було б застосувати (п.п. 169.2.3 ПКУ)

 

Приклади розрахунку ПДФО при застосуванні ПСП «на дітей»

Приклад 1.

Заробітна плата одинокої матері, яка має трьох дітей віком до 18 років, одна з яких — інвалід I групи, становить 2500 грн.

Працівниця претендує на ПСП на трьох підставах:

— за

п.п. 169.1.2 ПКУ як платник податку, що має двох та більше дітей;

— за

п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ як одинока мати;

— за

п.п. «б» п.п. 169.1.3 ПКУ як особа, яка утримує дитину-інваліда.

Якщо жінка скористається правом на ПСП як одинока мати (

абз. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ), то розмір ПСП становитиме:

705,75 х 3 =

2117,25 (грн.).

Якщо жінка скористається правом на ПСП як така, що утримує двох та більше дітей (

п.п. 169.1.2 ПКУ), то до цієї ПСП додається ще ПСП на дитину-інваліда (абз. «б» п.п. 169.1.3 ПКУ):

470,5 х 3 + 705,75 = 2117,25 (грн.).

Як бачимо, у цьому випадку розмір ПСП однаковий, тобто підставу можна вибрати будь-яку. Водночас мусимо попередити: на думку податківців (

лист ДПАУ від 25.02.11 р. № 4062/6/17-0215 // «БТ», 2011, № 15, с. 8), якщо ПСП на підставі п.п. 169.1.2 ПКУ застосовується разом з ПСП на підставі абз. «б» п.п. 169.1.3 ПКУ, то загальний розмір ПСП становитиме:

470,5 х 2 + 705,75 = 1648,75 (грн.).

У зв'язку з цим для працівниці є сенс заявляти право на ПСП на підставі

абз. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ.

Граничний розмір доходу, що дає право на ПСП для цієї категорії працівників, збільшується кратно кількості дітей, тобто дорівнює 3960 грн. (1320 грн. х 3 дітей).

Зарплата працівниці не перевищує граничного розміру доходу для застосування ПСП (2500 грн. < 3960 грн.), тому за наявності в роботодавця заяви від працівниці та всіх необхідних документів до її доходу можна застосувати ПСП «на дітей». Підрахуємо ПДФО.

ЄВС із її зарплати дорівнює

90 грн. (2500 х 3,6 %).

Сума ПДФО із зарплати працівниці дорівнюватиме:

(2500 - 90 - 2117,25) х 15 % =

43,91 (грн.).

 

Приклад 2.

Батьки мають трьох дітей. Заробітна плата батька становить 4500 грн., а матері, яка є інвалідом I групи, — 1290 грн.

У цій ситуації батьки претендують на ПСП «на дітей» на підставі

п.п. 169.1.2 ПКУ як платники податків, котрі мають двох чи більше дітей віком до 18 років.

Насамперед слід зауважити, що правом збільшення граничного доходу з метою застосування ПСП «на дітей» може скористатися лише один з батьків (

абзац другий п.п. 169.4.1 ПКУ). При цьому в заяві платник податків має згадати про те, що його чоловік (дружина) не користується правом збільшення доходу кратно кількості дітей.

У нашому випадку доцільніше цим правом скористатися батьку, тому що його заробітна плата більша, ніж у матері (4500 > 1290).

Розрахуємо

ПДФО для батька.

ЄВС із його зарплати дорівнює

162 грн. (4500 х 3,6 %).

ПСП застосовуємо згідно з

п.п. 169.1.2 ПКУ в розмірі 1411,5 грн. (470,5 х 3 дітей).

ПДФО із зарплати батька становитиме:

(4500 - 162 - 1411,5) х 15 % =

438,98 (грн.).

Тепер щодо

матері — вона також має право на ПСП «на дітей» (1411,5 грн.), тільки граничний розмір доходу не збільшується кратно кількості дітей. Крім цієї ПСП, у цієї жінки є право на ПСП згідно з п.п. «г» п.п. 169.1.3 ПКУ як в інваліда I групи в розмірі 705,75 грн., але надати ПСП можна лише одну, а саме більшу за розміром.

Зарплата матері не перевищує загального граничного розміру доходу (1290 грн. < 1320 грн.). Застосовуємо до її зарплати ПСП «на дітей», оскільки вона є більшою за розміром. Підрахуємо ПДФО з її зарплати.

ЄВС дорівнює

46,44 грн. (1290 х х 3,6 %).

ПДФО з її зарплати становитиме:

(1290 - 46,44 - 1411,5) х 15 % =

0 (грн.).

Як бачимо, нічого занадто складного в розрахунку ПДФО із застосуванням ПСП немає. Головне — чітко розуміти, в яких випадках діє ПСП «на дітей» (таких випадків три), які документи має бути подано на підтвердження цього права. Далі потрібно проконтролювати, щоб зарплата працівника не перевищила граничний дохід у звітному місяці, і, власне, правильно розрахувати суму ПСП та ПДФО з урахуванням її застосування.

 

Документи і скорочення статті

ПКУ

— Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.

СКУ

— Сімейний кодекс України від 10.01.02 р. № 2947-III.

Закон № 3609

— Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України» від 07.07.11 р. № 3609-VI.

Порядок № 1227

— Порядок подання документів для застосування податкової соціальної пільги, затверджений постановою КМУ від 29.12.10 р. № 1227.

ПСП

— податкова соціальна пільга.

ПДФО

— податок на доходи фізичних осіб.

ЄВС

— єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

ПМПО

— прожитковий мінімум для працездатних осіб.

ЄБПЗ

— Єдина база податкових знань, розміщена на сайті ДПСУ: www.sta.gov.ua.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі