Теми статей
Обрати теми

Про сплату єдиного внеску підприємцями

Редакція БТ
Лист від 22.06.2011 р. № 12657/03-20

СПЛАТА ЄВС ПІДПРИЄМЦЯМИ —

на загальній системі необхідно
 сплачувати лише за місяці,
 в яких отримано дохід (прибуток)

 

Лист Пенсійного фонду України від 06.05.11 р. № 9158/03-30

Лист Пенсійного фонду України від 22.06.11 р. № 12657/03-20

«Про сплату єдиного внеску підприємцями»

 

У

листах, що коментуються, Пенсійний фонд України (далі — ПФУ) розповів про особливості сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — ЄВС) фізичними особами — підприємцями (далі — ФОП).

ПФУ у

листі від 22.06.11 р. № 12657/03-20, що коментується, зауважив, що на сьогодні всі ФОП, у тому числі ті, хто обрав спрощену систему оподаткування, та члени сімей цих осіб, які беруть участь у здійсненні ними підприємницької діяльності, є платниками ЄВС.

ФОП на загальній системі оподаткування згідно з

абзацом першим п. 2 ч. 1 ст. 7 і ч. 11 ст. 8 Закону про ЄВС*** та члени сімей цих осіб, які беруть участь у здійсненні підприємницької діяльності (крім ФОП-спрощенців), нараховують ЄВС у розмірі 34,7 % на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб, та на суму доходу, що розподіляється між членами сім'ї ФОП, які беруть участь у здійсненні підприємницької діяльності. При цьому сума ЄВС не може бути менше розміру мінімального страхового внеску за кожну особу за місяць, в якому отримано дохід (прибуток).

*** Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI.

ПФУ у названому вище

листі, що коментується, звертає увагу на таке: для ФОП-загальносистемників Інструкцією про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженою постановою правління ПФУ від 27.09.10 р. № 21-5, установлено особливий порядок сплати ЄВС:

1)

протягом календарного року ФОП сплачує авансові платежі чотири рази поквартально (до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада) у розмірі 25 % річної суми ЄВС, обчисленої від суми, визначеної податковими органами для сплати авансових сум податку на доходи ФОП**** (п.п. 4.5.2);

2)

остаточний розрахунок щодо ЄВС за підсумками року ФОП здійснює до 1 квітня року, наступного за звітним роком, на підставі даних річної податкової декларації (п.п. 4.5.3). При цьому враховуються сплачені авансові платежі з ЄВС, а сума ЄВС не може бути менше розміру мінімального страхового внеску за кожну особу за місяць, в якому отримано дохід (прибуток). Доплату до мінімального страхового внеску підприємець здійснює на підставі надісланого ПФУ повідомлення-розрахунку.

**** Див. Пошту тижня «Декларація про доходи підприємця за I квартал 2011 року» // «БТ», 2011, № 17, с. 40.

Підсумовуючи наведені норми, ПФУ в листі, що коментується, зауважив, що ЄВС у сумі не менше мінімального страхового внеску ФОП сплачують за підсумками року лише за ті місяці, в яких вони мали дохід (прибуток).

Із цього ми можемо зробити висновок, що при сплаті протягом року авансових платежів при невеликому доході цілком законною є ситуація, коли ЄВС із розрахунку на місяць може буде сплачено в сумі, меншій мінімального страхового внеску. Якщо ж авансові платежі з податку на доходи будуть нульовими, то підприємець узагалі не сплачуватиме авансові платежі з ЄВС. Але після закінчення звітного року ФОП повинен буде доплатити ЄВС виходячи з фактичних результатів діяльності, які він відобразить у своїй річній декларації, що подається до ДПС. І якщо в яких-небудь місяцях ФОП не отримав дохід (прибуток), то відповідно до абзацу першого п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄВС він не зобов'язаний за такий місяць сплачувати ЄВС у сумі не менше мінімального розміру.

В другому в листі, що коментується, від 06.05.11 р. № 9158/03-30, що коментується, ПФУ вказав на те, що ФОП самостійно обирають найзручнішу для них форму сплати ЄВС — готівкову чи безготівкову.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі