Теми статей
Обрати теми

Грошова компенсація за невикористані дні щорічних відпусток відноситься до витрат платника податку

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Грошова компенсація за невикористані дні щорічних відпусток
відноситься до витрат платника податку

 

Чи відноситься до складу витрат платника податку грошова компенсація за невикористані дні щорічних відпусток, що перераховується ним на рахунок підприємства, на яке перейшов працівник, та нарахована на таку компенсацію сума єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування?

 

Відповідно до

п. 142.1 ст. 142 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), до складу витрат платника податку включаються витрати на оплату праці фізичних осіб, що перебувають у трудових відносинах з таким платником податку (далі — працівники), які включають нараховані витрати на оплату основної і додаткової заробітної плати та інших видів заохочень і виплат виходячи з тарифних ставок, у вигляді премій, заохочень, відшкодувань вартості товарів, робіт, послуг, витрати на оплату авторської винагороди та за виконання робіт, послуг згідно з договорами цивільно-правового характеру, будь-яка інша оплата у грошовій або натуральній формі, встановлена за домовленістю сторін (крім сум матеріальної допомоги, які звільняються від оподаткування згідно з нормами розділу IV ПКУ).

До складу витрат платника податку відносяться суми єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, у розмірах і порядку, встановлених законом (

п. 143.1 ПКУ).

Згідно зі

ст. 83 Кодексу законів про працю України та ст. 24 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткові відпустки працівникам, які мають дітей. У разі переведення працівника на роботу на інше підприємство грошова компенсація за не використані ним дні щорічних відпусток за його бажанням повинна бути перерахована на рахунок підприємства, на яке перейшов працівник.

Відповідно до

п.п. 2.2.12 Інструкції зі статистики заробітної плати , затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5, суми грошових компенсацій у разі невикористання щорічних відпусток належать до фонду додаткової заробітної плати.

З урахуванням викладеного,

грошова компенсація за невикористані дні щорічних відпусток, що перераховується платником на рахунок підприємства, на яке перейшов працівник, та нарахована на таку компенсацію сума єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування відносяться до витрат платника податку.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань,
 розміщеної на офіційному сайті ДПСУ:
www.sta.gov.ua (розділ 110.07.17)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі