Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Порядку визначення класу професійного ризику виробництва за видами економічної діяльності

Редакція БТ
Постанова від 08.02.2012 р. № 237

ПОРЯДОК ВИЗНАЧЕННЯ
КЛАСУ ПРОФРИЗИКУ:

Кабмін оновив документ
під Класифікацію ДК 009:2010

Постанова Кабінету Міністрів України від 08.02.12 р. № 237

«Про затвердження Порядку визначення класу професійного ризику виробництва за видами економічної діяльності»

 

Постановою , що коментується, Кабмін затвердив Порядок визначення класу професійного ризику виробництва за видами економічної діяльності (далі — Порядок).

Порядок установлює механізм визначення Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (далі — ФНВ) класу професійного ризику виробництва за видами економічної діяльності. Із дати набуття чинності постановою, що коментується, втратить чинність її попередник — постанова КМУ «Про затвердження Порядку визначення страхових тарифів для підприємств, установ та організацій на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання» від 13.09.2000 р. № 1423.

Визначення класу профризику (усього 67 класів) необхідне для встановлення ставки єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, що нараховується на зарплату найманих працівників (від 36,76 до 49,7 %). Віднесення роботодавця до певного класу профризику здійснюється за основним видом діяльності, що визначається за найбільшою питомою вагою обсягу реалізованої продукції та/або чисельністю зайнятих осіб за минулий календарний рік (дані Відомості розподілу чисельності працівників, річного фактичного обсягу реалізованої продукції (робіт, послуг) за видами економічної діяльності*, що подається за підсумками календарного року).

* Про її заповнення ми писали у статті «Річний звіт до ФНВ за 2011 рік: подаємо оновлену форму до 25 січня» // «БТ», 2012, № 3, с. 38.

Страхувальників зацікавить додаток до Порядку, в якому наведено «Розподіл видів економічної діяльності за класами професійного ризику виробництва». На його підставі можна встановити, до якого класу ризику належить страхувальник. Такий розподіл здійснено згідно з чинною з 01.01.12 р. Класифікацією ДК 009:2010, тоді як у документі-попереднику розподіл проведено відповідно до Класифікації ДК 009-96.

Слід зауважити, що в основному принципових змін у розподілі страхувальників між класами постанова, що коментується, не внесла. По суті, додаток до Порядку переписали під Класифікацію ДК 009:2010.

Однак радимо перевірити, чи не зміниться у вас належність до класу після набуття чинності оновленим документом, використовуючи дані поданої за 2011 рік Відомості розподілу.

Постанова , що коментується, є чинною з дня опублікування (на момент підготовки номера не опубліковано).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі