Теми статей
Обрати теми

Деякі питання реалізації пункту 1 підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України

Редакція БТ
Наказ від 02.03.2012 р. № 101

ДЕРЖПІДТРИМКА ТВАРИННИЦТВА:

Мінагрополітики нарешті
 затвердило форми документів
 для нарахування та виплати
 компенсації сільгосптоваровиробникам

Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 02.03.12 р. № 101

«Деякі питання реалізації пункту 1 підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України»

 

1. Новий механізм держпідтримки. Нагадаємо, що з 01.01.12 р. Законом України від 22.12.11 р. № 4268-VI** було внесено зміни до п. 1 підрозд. 2 розд. XX Податкового кодексу України (далі — ПКУ) відповідно до яких було кардинально змінено механізм держпідтримки сільгосптоваровиробників.

** Див. ком. «Держпідтримка тваринництва: новий механізм виплати дотацій» // «БТ», 2012, № 3, с. 3.

Так, з 01.01.12 р. до 01.01.15 р. сума ПДВ, визначена у податковій декларації з ПДВ (переробного підприємства), буде не вся перераховуватися до спецфонду держбюджету, як було до 01.01.12 р., а розподілятиметься у порядку, визначеному у п.п. 6 п. 1 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, між спецфондом держбюджету і спеціальним рахунком, відкритим переробними підприємствами в органах Держказначейства (у 2012 році: 30 % / 70 %).

При цьому кошти зі спецрахунку мають використовуватися виключно для виплати сільгосптоваровиробникам компенсації за продані ними молоко і м'ясо в живій вазі, а кошти, що перераховуються до спецфонду держбюджету, відповідно до п.п. 6 п. 1 підрозд. 2 розд. XX ПКУ будуть використовуватися на цілі, встановлені у Порядку № 246*.

* Порядок нарахування податку на додану вартість, що сплачується до державного бюджету переробними підприємствами за реалізовані ними молоко, молочну сировину та молочні продукти, м'ясо і м'ясопродукти, іншу продукцію переробки тварин, закуплених у живій вазі, а також виплати і використання коштів, що надійшли від його сплати, затверджений постановою КМУ від 02.03.11 р. № 246.

Щоб виплатити компенсацію за поставлене сільгосптоваровиробниками молоко та м’ясо у живій вазі, переробне підприємство має відповідно до пп. 11 та 12 п. 1 підрозд. 2 розд. XX ПКУ використовувати такі документи:

1) Розрахунок розподілу суми компенсації між сільськогосподарськими товаровиробниками за поставлені ними переробному підприємству молоко або м'ясо в живій вазі ( далі — Розрахунок), який переробні підприємства мають використовувати для щомісячного розподілу заздалегідь закумульованої суми ПДВ на спецрахунках, відкритих у органах Держказначейства;

2) Відомість про виплачені суми компенсації сільськогосподарським товаровиробникам за поставлені ними переробному підприємству молоко або м'ясо в живій вазі ( далі — Відомість), цим документом переробні підприємства мають щомісяця підтверджувати виплату компенсації сільгосптоваровиробникам.

Форми такого Розрахунку та Відомості, як свідчать пп. 11 та 12 п. 1 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, мало затвердити Мінагрополітики у двомісячний термін. За відсутності затверджених форм до закінчення граничного строку виплати (до 20 числа місяця, наступного за звітним (податковим) періодом) компенсації сільгосптоваровиробникам за січень і лютий 2012 року переробні підприємства використовували для виплати компенсації за цей період Розрахунок і Відомість у довільній формі. Для полегшення роботи переробних підприємств з розробки таких документів ми пропонували у статті «Держпідтримка тваринництва: правила виплати дотацій на молоко» // «БТ», 2012, № 8, с. 16 орієнтуватися на форми документів з проекту наказу Мінагрополітики, що був розміщений на офіційному веб-сайті цього відомства,

І ось нарешті в березні 2012 року Мінагрополітики наказом, що коментується, таки затвердило довгоочікувані форми Розрахунку та Відомості, а також порядки їх заповнення, які набрали чинності лише 02.04.12 р.

2. Заповнення Розрахунку. Із заповненням перших семи граф Розрахунку у переробних підприємств проблем виникнути не повинно, оскільки в ці графи заносяться відомості про сільгосптоваровиробників, які поставили молоко і м’ясо у живій вазі (графи 2 — 4), та дані про кількість, ціну (без ПДВ) і вартість (без ПДВ) продукції, поставленої на переробне підприємство (графи 5 — 7).

Що стосується графи 8 та 9, то їх слід заповнювати за такими правилами (п. 2 Порядку заповнення Розрахунку**):

у графі 8 слід вказати коефіцієнт, який застосовується для визначення суми компенсації (К). Розраховується він за формулою:

К=

ΣПДВ


,

ΣС

де ΣПДВ — загальна сума компенсації, визначена у податковій декларації з ПДВ (переробного підприємства), — дані ряд. 17.2;

ΣС — вартість закупленого молока або м'яса в живій вазі без урахування ПДВ (дані графи 7 Розрахунку ).

** Порядок заповнення Розрахунку розподілу суми компенсації між сільськогосподарськими товаровиробниками за поставлені ними переробному підприємству молоко або м'ясо в живій вазі, затверджений наказом, що коментується.

У разі реалізації сільгосптоваровиробником різних видів продукції тваринництва та/або за різними цінами за одиницю такої продукції компенсація розраховується за кожне таке постачання окремо та відповідно записується у Розрахунку окремим рядком.

Звертаємо увагу, що у Порядку заповнення Розрахунку не вказано, скільки знаків після коми має мати розрахований коефіцієнт, тому, на наш погляд, переробне підприємство має самостійно це визначити. При цьому слід ураховувати, що кількість знаків після коми у такому коефіцієнті має бути достатньою для того, щоб сума компенсацій, нарахованих кожному постачальнику продукції, відповідала загальній сумі компенсації, яка розподіляється;

— у графі 9 розраховують суму компенсації, що припадає на окремого сільгосптоваровиробника, який поставив молоко і м’ясо в живій вазі. Розраховується така сума шляхом множення вартості молока і м’яса, поставленого на переробне підприємство кожним окремим сільгосптоваровиробником, без урахування ПДВ (дані колонки 7) на розрахований коефіцієнт у графі 8 (К).

При цьому сума рядків графи 9 має дорівнювати сумі ПДВ, визначеній у декларації з ПДВ (переробного підприємства), а саме даним показника .

3. Заповнення Відомості. Заповнити Відомість набагато простіше ніж Розрахунок, оскільки в ній не відбувається практично жодних обчислень, а в основному переносяться дані з відповідних граф Розрахунку, а саме:

— у графи 2 — 4 Відомості переносять дані граф 2 — 4 Розрахунку;

— у графі 5 зазначається сума компенсації по кожному сільгосптоваровиробнику, нарахована за всіма видами продукції тваринництва, Дані для заповнення цієї графи слід вибрати із графи 9 Розрахунку, або використовуючи формулу, наведену в назві графи*. При цьому загальна сума по графі 5 Відомості має відповідати загальній сумі по графі 9 Розрахунку;

— у графі 6 зазначається сума фактично перерахованої (виплаченої) компенсації із спецрахунку кожному окремому сільгосптоваровиробнику;

— у графах 7 та 8 зазначаються відповідно дата та номер документів, підтверджуючих здійснення перерахування (виплати) компенсації (платіжного доручення, видаткового касового ордера тощо).

* Звертаємо увагу: у назві графи 5, а саме у формулі визначення, є помилка. Використовувати слід дані графи 7 Розрахунку, а не графи 6.

Як зазначено вище, наказ, що коментується, набрав чинності 02.04.12 р., а тому, виплачуючи у квітні 2012 року компенсацію сільгосптоваровиробникам за поставлені в березні 2012 року молоко і м’ясо в живій вазі, переробні підприємства мають користуватись формами документів, затверджених цим наказом.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі