Теми статей
Обрати теми

Про подання звітності в міжнародному форматі

Редакція БТ
Лист від 06.03.2012 р. № 31-08410-07-29/5792

МСФЗ-ЗВІТНІСТЬ:

Мінфін продовжує роз'яснювати
 особливості подання

Лист Міністерства фінансів України від 06.03.12 р. № 31-08410-07-29/5792

«Про подання звітності в міжнародному форматі»

 

Лист , що коментується, передбачався як відповідь Мінфіну на два запитання, пов'язані із застосуванням МСФЗ-звітності. Фактично Мінфін відповів лише на одне з них.

1. Перше запитання полягало в тому, чи дійсно подання МСФЗ-звіту звільняє від необхідності складання звіту за П(С)БО? Мінфін відповів на нього ствердно та зауважив, що в ситуації, коли підприємства, зазначені в ч. 2, 3 ст. 121 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV (далі — Закон про бухоблік), складають МСФЗ-звітність, складати звітність за П(С)БО вони не зобов'язані.

Це твердження відповідає нормам Закону про бухоблік, що передбачають подання фінансової звітності або в МСФЗ-форматі, або за нормами П(С)БО. Особливий інтерес це питання могло викликати при здаванні звітності за 2011 рік публічним акціонерним товариством, яке мало подавати фінансову звітність у МСФЗ-форматі не за нормами Закону про бухоблік, а відповідно до ч. 6 ст. 40 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» від 23.02.06 р. № 3480-IV. Однак унаслідок того, що Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку дозволила зазначеним особам за 2011 рік не складати МСФЗ-звітність, ця проблема втратила актуальність (див. ком. «ПАТ не повинні подавати за 2011 рік МСФЗ-звітність: ліберальне роз'яснення Нацкоміссії з цінних паперів та фондового ринку» // «БТ», 2012, № 11, с. 7).

2. На друге з поставлених запитань Мінфін у листі не відповів, а в нього запитували, якою саме нормою Закону про бухоблік Кабміну надано право визначати правові норми стосовно дати переведення на облік за МСФЗ підприємств. Мовчання Мінфіну, очевидно, пов'язане з тим, що такої норми в Законі про бухоблік немає. Тому перший Проект унесення змін до Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2000 р. № 419, стосовно встановлення кола осіб, зобов'язаних складати звітність в МСФЗ-форматі, не було реалізовано. Однак друга спроба встановлення таких норм виявилася успішною, а на практиці на подібні нестикування вже давно не звертають уваги.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі