Теми статей
Обрати теми

Щодо відображення доходів у Книзі обліку доходів

Редакція БТ
Лист від 29.02.2012 р. № 31-08160-10-21/5129

ОТРИМАННЯ ДОХОДУ
 ФОП-ЄДИНОПОДАТНИКОМ:

чи завжди потрібні документи для внесення записів
до Книги обліку доходу

Лист Міністерства фінансів України від 29.02.12 р. № 31-08160-10-21/5129

Лист Міністерства фінансів України від 05.03.12 р. № 31-08410-07/23-1595/1186

«Щодо відображення доходів у Книзі обліку доходів»

 

У листах, що коментуються, Мінфін розповів про те, на підставі чого заповнюють Книгу обліку доходів (далі — Книга) єдиноподатники — підприємці першої, другої та третьої (єдиний податок — 5 %) груп у разі отримання готівкової виручки.

Згідно з п.п. 296.1.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) платники єдиного податку першої та другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками ПДВ, ведуть Книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів. Свої витрати в цій Книзі вони не відображають.

Мінфін у листі, що коментується, від 29.02.12 р. № 31-08160-10-21/5129 указав на норму п. 44.1 ПКУ, яка передбачає, що для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних із визначенням об'єктів оподаткування та/чи податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням та сплатою податків та зборів, ведення яких передбачено законодавством. При цьому платникам податків забороняється формувати показники податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, визначеними абзацом першим п. 44.1 ПКУ.

На наш погляд, для підприємців першої, другої та третьої (5 %) груп статус Книги щодо абзацу першого п. 44.1 ПКУ можна визначити як інший документ, пов'язаний з обчисленням та сплатою податків та зборів, ведення яких передбачено законодавством. Тобто для таких підприємців важливо належно вести Книгу та заповнити за її даними декларацію. Щодо необхідності складати первинні документи на отриманий дохід за готівку, то виходить, що, якщо є Книга, їх можна й не складати — декларацію заповнюємо на підставі даних Книги (для відображення доходу підприємцю — єдиноподатнику досить унести запис про отримані доходи до Книги).

Схоже, що такий підхід поділяє й Мінфін (див. «Як підприємці — єдиноподатники першої, другої та третьої (5 %) груп заповнюють Книгу» на с. 9).

Отже, підприємцю необхідно виписувати первинні документи на отриманий дохід (і те тільки на вимогу покупця) лише у зв'язку з необхідністю виконання норм Закону України «Про захист прав споживачів» від 12.05.91 р. № 1023-XII. До того ж, на наш погляд, другий екземпляр такого документа підприємець собі може й не залишати. Нагадаємо також, що форму первинного документа для підприємців нормативними документами не визначено. І на практиці для цих цілей застосовують самостійно розроблений товарний чек, накладні, акти тощо.

Окрім належного формування доходів для цілей нарахування єдиного податку, для підприємця важливо правильно оформити оприбуткування готівкової виручки, щоб не потрапити під значні штрафи за таке порушення. Оскільки єдиноподатники РРО не застосовують (п. 296.10 ПКУ), а касову книгу не ведуть, згідно з п. 1.2 Положення № 637* підприємцю важливо відобразити отримання виручки в Книзі обліку доходів і витрат. Для підприємців першої, другої та третьої (єдиний податок — 5 %) груп Книгою обліку доходів і витрат є саме Книга (п.п. 296.1.1 ПКУ ). При цьому Положення № 637 не висуває для оприбуткування умови про наявність первинних документів на отриманий дохід («оприбуткування готівки — проведення підприємствами і підприємцями обліку готівки в касі на повну суму її фактичних надходжень у касовій книзі, книзі обліку доходів і витрат, книзі обліку розрахункових операцій»).

* Положення щодо ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.04 р. № 637.

 

Як підприємці — єдиноподатники першої, другої
та третьої (5 %) груп заповнюють Книгу обліку доходів

Витяг із листа від 05.03.12 р. № 31-08410-07/23-1595/1186

«Відповідно до Порядку [ведення книги обліку доходів платників єдиного податку першої і другої груп та платників єдиного податку третьої групи, які не є платниками ПДВ, затвердженого наказом МФУ від 15.12.11 р. № 1637. — Прим. ред.] у Книзі відображається фактично отримана сума доходу від провадження діяльності із сумарним підсумком за місяць, квартал, рік, зокрема, кошти, що надійшли на поточний рахунок платника податку та/або отримано готівкою, сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності, фактично безоплатно отримано товари (роботи, послуги).

При відображенні доходів у Книзі, факт їх надходження не завжди може бути підтвердженим первинними документами, зокрема, отримання готівки в оплату товарів (робіт, послуг), тому Кодексом [ПКУ. — Прим. ред.] та Порядком передбачається можливість здійснення записів до Книги за господарськими операціями, не підтвердженими первинними документами. При цьому дані, наведені у Книзі, є підтвердженням факту отримання доходу і використовуються для складання податкової декларації платника єдиного податку за відповідний податковий (звітний) період».

Витяг із листа від 29.02.12 р. № 31-08160-10-21/5129

«Відповідно до п. 15 статті 3 Закону України від 06.07.95 р. № 265/95 «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов'язані надавати покупцю товарів (послуг) за його вимогою чек, накладну або інший письмовий документ, що засвідчує передання права власності на них від продавця до покупця з метою виконання вимог Закону України «Про захист прав споживачів». Порушення цього правила тягне за собою відповідальність, передбачену зазначеним законом, але не може бути підставою для застосування до порушника адміністративних чи фінансових санкцій, передбачених законодавством з питань оподаткування».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі