Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 7 листопада 2011 року № 1395

Редакція БТ
Наказ від 06.07.2012 р. № 806

ДЕКЛАРУВАННЯ
ДОХОДІВ ГРОМАДЯН:

розроблено окремий додаток
для перерахунку ПДФО

Наказ Міністерства фінансів України від 06.07.12 р. № 806

«Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 7 листопада 2011 року № 1395»

 

Почнемо зі згадки про те, що з 28 квітня 2012 року до Податкового кодексу України (далі — ПКУ) було внесено зміни Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деякі інші закони України щодо впорядкування податкового декларування» від 24.04.12 р. № 4661-VI** (далі — Закон № 4661), що стосуються правил декларування громадянами своїх доходів.

** Див. консультацію «Податок на доходи фізичних осіб: змінено порядок розрахунку податку та декларування доходів» // «БТ», 2012, № 20, с. 27.

Під ці зміни Мінфін і вносить коригування форми Податкової декларації про майновий стан та доходи (далі — Декларація), затвердженої його наказом від 07.11.11 р. № 1395.

Перерахунок ПДФО*** за підсумками року . Відразу скажемо: ітиметься про перерахунок, що здійснюється платником податків самостійно на підставі поданої ним Декларації . На перерахунок ПДФО, який роботодавець зобов’язаний здійснювати за доходами працівників за підсумками кожного звітного року (згідно з п.п. 169.4.2 ПКУ), ці вимоги не поширюються.

* ** Використані скорочення: ПДФО — податок на доходи фізичних осіб, МЗП — мінімальна заробітна плата, ЦП-договір — договір цивільно-правового характеру.

Отже, новою редакцією п.п. «є» п. 176.1 ПКУ (діє з 28.04.12 р.) передбачено обов’язкове подання платником податків Декларації в разі, якщо протягом року ним отримано доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат та винагород у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами від двох або більше податкових агентів і при цьому загальна річна сума таких оподатковуваних доходів перевищила 120 МЗП, установлених на 1 січня звітного року.

Під час декларування доходів на цій підставі здійснюється перерахунок ПДФО, що полягає в усереднюванні отриманих за рік доходів у вигляді зарплати та виплат за ЦП-договорами з метою застосування прогресивної ставки ПДФО 15 % (17 %).

Такий перерахунок згідно з вимогами п. 176.1 ПКУ наказано здійснювати в окремому додатку до Декларації. Документом, що коментується сьогодні, якраз і розроблено такий окремий додаток, а точніше в новій редакції викладено додаток 7 до Декларації , що тепер називається «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб згідно з підпунктом «є» пункту 176.1 статті 176 розділу IV Податкового кодексу України»*.

* Попередня редакція цього додатка використовувалася тільки держслужбовцями для свого «спецдекларування».

Звернемо увагу на такі моменти:

1. Перерахунок ПДФО в порядку, установленому п.п. «є» п. 176.1 ПКУ, здійснюватиметься тільки на підставах, наведених у цій нормі ПКУ, тобто тільки в разі отримання протягом року доходів у вигляді зарплати та виплат за ЦП-договорами в сумі понад 120 МЗП від двох та більше податкових агентів. В інших випадках подання Декларації (обов’язкового чи добровільного) перерахунок за правилами, наведеними в п.п. «є» п. 176.1 ПКУ, робити не потрібно.

2. Метою цього перерахунку ПДФО є перевірка, чи не виникла недоплата в результаті застосування ставки 15 % до доходу в межах 10 МЗП одночасно за декількома місцями виплати доходу. Причому доходи всередині звітного року усереднюються, тобто виходять із того, що з розрахунку на рік дохід платника податків у вигляді зарплати та/або виплат за ЦП-договорами обкладається за ставкою 15 % в сумі в межах 120 МЗП та за ставкою 17 % — із суми перевищення.

3. Перерахунок ПДФО в цьому випадку здійснюється тільки на користь бюджету. Позитивний результат перерахунку (сума ПДФО за результатами перерахунку перевищує фактично утриману протягом року суму ПДФО) відображається в ряд. 07 Додатка 7 та підлягає сплаті до бюджету. Якщо в результаті перерахунку утворюється від’ємна різниця (фактично утримана за рік сума ПДФО перевищує результат перерахунку), така різниця не враховується до зменшення зобов’язань із ПДФО. Показник ряд. 07 Додатка 7 може бути тільки позитивним, якщо результат розрахунку від’ємний, то в ряд. 07 цього додатка ставиться нуль.

Декларування доходів держслужбовцями. У статті «Податок на доходи фізичних осіб: змінено порядок розрахунку податку та декларування доходів» // «БТ», 2012, № 20, с. 27, присвяченій аналізу змін, унесених Законом № 4661, ми звертали увагу, що тепер держслужбовці та посадові особи органів місцевого самоврядування, особи, які претендують на обіймання посади держслужбовця чи в органах місцевого самоврядування; судді, кандидати на обрання суддею, народні депутати України, кандидати на пост Президента України, кандидати в депутати Верховної Ради АР Крим, міських рад та на посади сільського, селищного, міського голів (далі — держслужбовці) мають подавати Декларацію на загальних підставах, як і інші платники податків. Обов’язковість декларування доходів за підсумками кожного звітного року для таких категорій платників було скасовано.

Наказом Мінфіну, що коментується сьогодні, скасовується й особливий додаток до Декларації для держслужбовців: Додаток 7 викладено в новій редакції та передбачено тепер зовсім для інших цілей, про що ми зазначили вище.

Отже, зараз жодних відмінностей для держслужбовців ані у випадках, ані в обсягах декларування немає.

Ось такі зміни несе в собі документ, що коментується, який набуває чинності з моменту його офіційної публікації (не опубліковано).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі