Теми статей
Обрати теми

Податківці не мають права перевіряти рівень податкового навантаження під час прийняття звітності

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Податківці не мають права перевіряти
 рівень податкового навантаження
під час прийняття звітності

Чи можуть податківці під час прийняття звітності вимагати додержання показників податкового навантаження з податку на прибуток або ПДВ?

(м. Донецьк)

 

Ні, не можуть, що прямо випливає з пп. 49.8, 49.10 ПКУ (див. «Орган ДПС зобов’язаний прийняти податкову декларацію»). Податківці продублювали ці норми в п. 4.4 Методрекомендацій № 516. При цьому вони вказали, що шкода, заподіяна неправомірними діями посадових осіб контролюючих органів, підлягає відшкодуванню за рахунок коштів державного бюджету, передбачених таким контролюючим органам.

 

Орган ДПС зобов’язаний прийняти податкову декларацію

Витяг із ПКУ

«49.8. Прийняття податкової декларації є обов’язком органу державної податкової служби. Під час прийняття податкової декларації уповноважена посадова особа органу державної податкової служби, в якому перебуває на обліку платник податків, зобов’язана перевірити наявність та достовірність заповнення всіх обов’язкових реквізитів, передбачених пунктами 48.3 та 48.4 <…> Кодексу. Інші показники, зазначені в податковій декларації платника податків, до її прийняття перевірці не підлягають.

<…>

49.10. Відмова посадової особи органу державної податкової служби прийняти податкову декларацію з будь-яких причин, не визначених цією статтею, у тому числі висунення будь-яких не визначених цією статтею передумов щодо такого прийняття (включаючи зміну показників такої податкової декларації, зменшення або скасування від’ємного значення об’єктів оподаткування, сум бюджетних відшкодувань, незаконного збільшення податкових зобов’язань тощо) забороняється».

 

Але це все, як мовиться, теорія. А на практиці випадки відмови податківцями у прийнятті декларацій унаслідок недотримання показника податкового навантаження трапляються, про що, зокрема, свідчить лист ВАдСУ від 15.06.12 р. № 1503/12/13-12. У ньому ВАдСУ зауважив: крім обов’язкових реквізитів, жодні інші показники (у тому числі податкове навантаження) аналізуватися не повинні.

При виникненні конфліктних ситуацій із цього приводу платникам податків залишається оскаржити відмову у прийнятті декларації в адміністративному чи судовому порядку (п.п. 49.12.2 ПКУ). При цьому платник податків повинен буде підтвердити факт відмови у прийнятті декларації письмовим повідомленням про відмову у прийнятті із зазначенням причин такої відмови.

Але зрозуміло, що в цій ситуації отримати таке повідомлення практично неможливо. Як правило, представник органу ДПС відмовляє у прийнятті в усній формі. У зв’язку з цим платникам податків можна порекомендувати подати декларацію або поштою, або в електронному вигляді — тоді орган ДПС зобов’язаний буде або прийняти декларацію, або письмово повідомити про відмову у прийнятті із зазначенням причин такої відмови протягом 5 робочих днів від дня її отримання (п.п. 49.11.1 ПКУ).

При вирішенні конфліктної ситуації в судовому порядку позовні вимоги заявляються щодо визнання протиправною відмови у прийнятті податкової декларації. У згаданому листі ВАдСУ звернув увагу на те, що немає підстав для відмови в позові платнику податку або відмови у відкритті провадження в разі, якщо таким платником було інакше сформульовано позовні вимоги, предметом яких є протиправність відмови у прийнятті податкової декларації.

Якщо в результаті адміністративного або судового оскарження відмову органу ДПС (посадової особи) у прийнятті податкової декларації буде визнано неправомірною, декларація вважатиметься прийнятою в день її фактичного отримання органом ДПС (п. 49.13 ПКУ). На думку ВАдСУ,
це означає, що відповідне рішення не створило жодних правових наслідків, а податкова декларація є поданою своєчасно на підставі п. 49.13 ПКУ. Тому в такому разі обов’язок платника податків щодо своєчасного подання податкової декларації є виконаним належним чином, а його порушені права — повністю відновленими.

 

Влада КАРПОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі