Теми статей
Обрати теми

Втрата первинних документів — підстава для перенесення перевірки

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Втрата первинних документів — підстава для перенесення перевірки

Чи можна наполягати на перенесенні строків проведення планової виїзної перевірки, якщо виявлено факт втрати частини первинних документів?

(м. Київ)

 

Так, можна .

Це прямо випливає з норм п. 44.5 ПКУ, якими передбачається, що у разі неможливості проведення перевірки платника податків у випадках, передбачених цим підпунктом (втрата документів), терміни проведення таких перевірок переносяться до дати відновлення та надання документів до перевірки в межах визначених цим підпунктом строків. Те, що в ситуації, яка розглядається, термін проведення перевірки може бути перенесено, підтверджують і податківці в роз’ясненні з розділу 020.01 ЄБПЗ.

Відповідно до п. 44.5 ПКУ у разі втрати, пошкодження або дострокового знищення первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків та зборів, ведення яких передбачено законодавством, платник податків зобов’язаний у п’ятиденний строк від дня такої події письмово повідомити орган ДПС за місцем обліку в порядку, установленому ПКУ для подання податкової звітності, та митний орган, яким було здійснено митне оформлення відповідної митної декларації.

При цьому платник податків зобов’язаний відновити втрачені документи протягом 90 календарних днів від дня, наступного за днем надходження повідомлення до органу ДПС, митного органу.

Із цього можна дійти висновку, що заява про втрату документів подається до ДПІ за основним місцем обліку платника в довільній формі протягом 5 днів від дня втрати (виявлення факту втрати документів). Отже, дата подання такої заяви залежить від факту виявлення зникнення, а не факту призначення перевірки. Відповідно, мета подання заяви — повідомити орган ДПС про факт зникнення документів.

Разом з тим, якщо зникнення документів було виявлено в період після отримання повідомлення про призначення планової виїзної перевірки, то при поданні заяви в зазначені строки підприємство має право викласти в ній ще прохання про перенесення дати проведення перевірки. Тоді відповідно до п. 1.10 Методрекомендацій № 213 працівником підрозділу, який очолює чи бере участь у перевірці, складається акт у довільній формі, в якому викладаються причини неможливості почати перевірку з дати, зазначеної в направленні та наказі, і робиться відповідний запис про здійснення перевірки після усунення причин, що унеможливили її проведення.

Заяву про втрату документів може бути подано платником податків і в період проведення документальної перевірки, що випливає з п. 1.15 Методрекомендацій № 213. У цьому випадку також складається акт, в якому зазначаються причини неможливості продовження перевірки в терміни, зазначені в направленні та наказі. На підставі цього акта керівник органу ДПС, яким було призначено перевірку, видає наказ про перенесення термінів її проведення на строк, визначений відповідно до пп. 44.5 і 85.9 ПКУ*, копія якого вручається платнику податків (посадовим особам платника податків або його законним (уповноваженим) представникам). Новий наказ на проведення перевірки не видається і нові направлення на проведення перевірки не виписуються.

* У цій нормі йдеться про перенесення термінів проведення документальної перевірки в ситуації вилучення оригіналів первинних документів правоохоронними органами. У такому разі перевірка переноситься «до дати отримання вказаних копій документів або забезпечення доступу до них».

 

Влада КАРПОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі