Теми статей
Обрати теми

Єдиноподатник групи 2 відкриває торговельну точку на ринку: кого та як потрібно повідомити про це?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Єдиноподатник групи 2 відкриває торговельну точку на ринку:
кого та як потрібно повідомити про це?

ФОП-ЄП (група 2) займається роз’їзною торгівлею. У Свідоцтві ЄП зазначено адресу проживання. Підприємець вирішив відкрити торговельну точку на ринку. Чи потрібно в такому разі вносити зміни до Свідоцтва ЄП? Яку відповідальність передбачено за невнесення? Чи слід подавати звіт за ф. № 20-ОПП?

(м. Харків)

 

Чи потрібно вносити зміни до Свідоцтва ЄП? Згідно з пп. 3 та 4 п. 298.3 ПКУ в Заяві на ЄП підприємець указує податкову адресу та місце провадження господарської діяльності. Податковою адресою ФОП є місце проживання підприємця, за яким його беруть на облік як платника податків в органі ДПС (п. 45.1 ПКУ). Що стосується місця провадження господарської діяльності, то в полі 7 Заяви на ЄП уточнено, що тут зазначаються індекс, найменування населеного пункту, адреса. Тому можна зробити висновок, що потрібно вписати конкретну адресу. На цій підставі в разі здійснення ФОП роз’їзної торгівлі, надання транспортних послуг і подібних «виїзних» видів діяльності податківці визначили, що у Свідоцтві ЄП зазначають податкову адресу, тобто адресу проживання ФОП. У деяких регіонах податківці відмовилися від зазначення як місця здійснення госпдіяльності слів «територія України», як це було за часів «старої» спрощенки. Тому навіть у випадках, коли підприємець у Заяві на ЄП вказував як місце своєї госпдіяльності саме «територію України», податківці видавали йому Свідоцтво ЄП, в якому вказували податкову адресу підприємця (місце проживання).

Пунктом 298.5 ПКУ передбачено, що в разі зміни податкової адреси єдиноподатника, місця провадження господарської діяльності, видів господарської діяльності Заява на ЄП подається платниками ЄП груп 1 і 2 не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем, в якому відбулися такі зміни. У день подання Заяви орган ДПС уносить зміни до раніше виданого Свідоцтва ЄП з приводу місця провадження господарської діяльності (п.п. 3 п. 299.12 ПКУ). Наприклад, якщо ФОП-ЄП групи 2 уклав договір про оренду торговельного місця на ринку 07.08.12 р., подати Заяву на ЄП, якою доповнюється місце здійснення госпдіяльності, необхідно не пізніше 20 вересня.

У поданій Заяві на ЄП необхідно проставити відмітку в полі 5.3 і заповнити поле 7. Оскільки порядку заповнення поля 7 немає, це поле можна заповнити двома способами:

1) вписуємо лише нове місце, в якому підприємець здійснює госпдіяльність і яке не вписане до Свідоцтва ЄП (тільки місце на ринку);

2) зазначаємо всі місця, в яких підприємець здійснює госпдіяльність (у тому числі й місце на ринку).

Який варіант краще застосувати, радимо уточнити у своїй ДПС.

За бажанням платника ЄП у цьому випадку також можна раніше видане Свідоцтво ЄП замінити та отримати нове в порядку, передбаченому ст. 299 ПКУ. До отримання нового Свідоцтва ЄП платник ЄП здійснює господарську діяльність на підставі раніше виданого Свідоцтва, яке потрібно повернути органу ДПС у день отримання нового Свідоцтва.

Податківці вказують (розд. 230.11), що в ПКУ не передбачено відповідальності за невнесення змін до раніше виданого Свідоцтва ЄП при зміні підприємцем місця здійснення госпдіяльності. Але при цьому вони звертають увагу на таке: якщо при перевірці буде виявлено порушення вимог, установлених гл. 1 розд. XIV ПКУ, то Свідоцтво ЄП буде анульоване за рішенням органу ДПС на підставі акта перевірки (п. 299.16 ПКУ). Що стосується дати анулювання Свідоцтва ЄП, то в ПКУ із цього приводу нічого не зазначається. На наш погляд, дата анулювання буде прив’язана до дати складання акта, і Свідоцтво ЄП жодним чином не може бути анульоване «заднім числом», наприклад, з моменту здійснення діяльності за новим не вписаним місцем.

Таким чином, для підприємця незмінення у Свідоцтві ЄП даних про місце здійснення госпдіяльності не загрожує фінансовими санкціями, але в разі проведення перевірки він може втратити єдиноподатний статус. Тому незважаючи на те, що позбавити права працювати на спрощенці підприємця можуть лише за результатами перевірки, радимо все-таки вносити дані про додаткове місце здійснення господарської діяльності (у нашому випадку — про торговельну точку на ринку), адже ймовірність податкової перевірки існує завжди*.

* До речі, при формальному прочитанні п. 298.5 ПКУ, щоб не позбутися Свідоцтва ЄП, підприємець має також виключати зі Свідоцтва ЄП й ті місця, в яких він фактично перестав здійснювати діяльність. Наприклад, підприємець орендував кілька торговельних місць. Усі вони були вписані до його Свідоцтва ЄП. Потім в якомусь торговельному місці договір оренди було розірвано — підприємець має подати Заяву на ЄП з метою змінити перелік місць здійснення діяльності.

Чи потрібно подавати ф. № 20-ОПП? Згідно з п. 8.1 Порядку № 1588 платник податків, у тому числі ФОП, зобов’язаний повідомляти про об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, органи ДПС за місцезнаходженням таких об’єктів. Для цього підприємець має подати ф. № 20-ОПП (додаток 11 до Порядку № 1588) протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення або відкриття об’єкта до органу ДПС за місцезнаходженням такого об’єкта (п. 8.4 Порядку № 1588).

Стосовно вашої ситуації. Ви займалися виключно роз’їзною торгівлею, а тепер хочете відкрити торговельну точку на ринку. Таким чином, ви створюєте новий об’єкт, через який провадитиметься діяльність. Такий об’єкт пов’язаний з оподаткуванням. Тому вам необхідно подати ф. № 20-ОПП до органу ДПС протягом 10 робочих днів після відкриття торговельної точки.

Представники ДПАУ (лист від 15.06.12 р. № 10112/16/18-3115, консультація з розд. 040.12 ЄБПЗ) стверджують: якщо не подати в установлені строки ф. № 20-ОПП, то доведеться сплатити штраф у розмірі 170 грн. згідно з п. 117.1 ПКУ. Якщо не усунути це порушення або допустити повторне порушення протягом року, то штраф зросте до 340 грн. У статті «Форма № 20-ОПП: хто, коли та навіщо її подає» // «БТ», 2011, № 47, с. 16** ми аргументували свою думку з приводу того, що зазначені вище штрафи не повинні застосовуватися, якщо йдеться про ф. № 20-ОПП. Але краще перестрахуватися і подати ф. № 20-ОПП вчасно. Наприклад, якщо ФОП-ЄП групи 2 уклав договір про оренду торговельного місця на ринку 07.08.12 р., то подати ф. № 20-ОПП необхідно не пізніше 21.08.12 р.

** Незважаючи на те, що цю статтю написано на основі застарілого Порядку обліку платників податків та зборів, затвердженого наказом ДПАУ від 22.12.10 р. № 979, у частині відповідальності за неподання ф. № 20-ОПП наша думка не змінилася.

Висновок. У ситуації, що склалася, вам необхідно подати до органу ДПС:

Заяву на ЄП, в якій вказати, що змінюється місце здійснення господарської діяльності (строк подання — не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем, в якому відбулися зміни);

ф. № 20-ОПП протягом 10 робочих днів після відкриття торговельної точки.

 

Вікторія ЗМІЄНКО,
Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі