Теми статей
Обрати теми

Дохід > 300 тис. грн.: чи треба реєструватися платником ПДВ юрособі-єдиноподатнику?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Дохід > 300 тис. грн.: чи треба реєструватися
 платником ПДВ юрособі-єдиноподатнику?

Юрособа — платник ЄП за ставкою 5 % — досягла доходів 300 тис. грн. Чи зобов’язані ми реєструватися платником ПДВ?

(м. Луганськ)

 

Ні, не зобов’язані .

По-перше, зміни, унесені Законом № 4834 до ПКУ , торкнулися й порядку реєстрації платником ПДВ. Їх аналізу ми присвятили Тему тижня «Податковий кодекс: аналізуємо зміни» // «БТ», 2012, № 29, с. 22.

Так, підкориговано п.п. 14.1.139 ПКУ, у якому дано визначення терміна «особа» для розд. V ПКУ. Особою для розд. V ПКУ, зокрема, є:

— юрособи — платники ЄП за ставкою 3 %;

— юрособи — платники ЄП за ставкою 5 %, які добровільно перейшли на сплату ЄП за ставкою 3 %.

Із цього випливає, що на сьогодні ви не є особою в розумінні розд. V ПКУ і відповідно на вас не поширюється вимога обов’язкової реєстрації, установлена ст. 181 ПКУ.

По-друге, в п. 181.1 ПКУ передбачено, що вимога про обов’язкову реєстрацію платником ПДВ не поширюється на єдиноподатників.

Інакше кажучи, навіть якщо у вас за останні 12 календарних місяців загальна сума оподатковуваних операцій перевищила 300 тис. грн., це зовсім не означає, що ви зобов’язані реєструватися платником ПДВ.

Про те, що в разі перевищення сукупних обсягів постачання за останні 12 календарних місяців 300 тис. грн., платники ЄП 4 групи, які застосовують ставку 5 %, не підлягають обов’язковій реєстрації платниками ПДВ, ішлося також у запитанні 1 Узагальнюючої податкової консультації з окремих питань, пов’язаних із реєстрацією осіб, які переходять на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності як платників податку на додану вартість, та повторної реєстрацією осіб як платників податку на додану вартість, затвердженої наказом ДПСУ від 20.02.12 р. № 131*.

* Див. ком. «Єдиний податок + ПДВ: ДПСУ роз’яснила порядок переходу» // «БТ», 2012, № 10, с. 7).

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі