Теми статей
Обрати теми

Дохід < 300 тис. грн.: чи можна реєструватися платником ПДВ юрособі-єдиноподатнику?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Дохід < 300 тис. грн.: чи можна реєструватися платником
ПДВ юрособі-єдиноподатнику?

Чи може юрособа-єдиноподатник, що сплачує ЄП за ставкою 5 % і не досягла обсягу 300 тис. грн., реєструватися платником ПДВ?

(м. Луганськ)

 

Так, може, але для цього доведеться перейти на сплату ЄП за ставкою 3 % .

Ще до внесення змін до ПКУ Законом № 4834 податківці у п. 3 листа від 06.01.12 р. № 432/6/15-2216є зробили висновок: юрособи — платники ЄП можуть бути платниками ПДВ, тільки якщо застосовують ставку 3 %**.

**Див. ком. «Спрощенка — перші роз’яснення ДПСУ: правила сплати податку, право бути платником ПДВ, надання бухгалтерських послуг та інші питання» // «БТ», 2012, № 6, с. 7).

Звернемо вашу увагу на оновлений п. 182.1 ПКУ. Тепер у всіх охочих є можливість реєструватися платником ПДВ, навіть якщо обсяги оподатковуваних операцій менші від 300 тис. грн.

Якщо ви хочете перейти на сплату ЄП за ставкою 3 % зі сплатою ПДВ, для цього необхідно подати відповідні дві заяви за 15 календарних днів до початку кварталу (тобто не пізніше 14.09.12 р., якщо хочете стати платником ПДВ із 01.10.12 р.);

Заяву на ЄП;

— реєстраційну заяву платника ПДВ за формою, наведеною в додатку 1 до Положення № 1394 (ф. № 1-ПДВ)***.

*** Додатково див. статтю «ПДВ-реєстрація: нова Реєстраційна заява, нові правила» // «БТ», 2012, № 30, с. 38.

Податковий орган зобов’язаний вас зареєструвати та видати свідоцтво платника ПДВ протягом 5 робочих днів із дати надходження реєстраційної заяви (п. 183.9 ПКУ). І ви будете вважатися платником ПДВ із першого числа календарного кварталу, у якому починає застосуватися ставка ЄП 3 % (п. 183.5 ПКУ). А для видачі органом ДПС свідоцтва платника ЄП відведено 10 календарних днів із дня подання Заяви (п. 299.5 ПКУ).

Висновок . Юрособа-платник ЄП за ставкою 5 %, навіть якщо сукупний обсяг оподатковуваних операцій не перевищив 300 тис. грн. за останні 12 календарних місяців, має право реєструватися платником ПДВ. Інакше кажучи, є можливість перейти на ставку ЄП 3 % зі сплатою ПДВ.

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі