Теми статей
Обрати теми

Проживання у ФОП-ЄП відряджених працівників

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Проживання у ФОП-ЄП відряджених працівників

ФОП-ЄП (група 2) було надано фізичній особі (працівнику підприємства — неплатника ЄП) послуги з проживання у відрядженні, оплачені працівником готівкою, та видано такій особі необхідні підтверджуючі документи. Чи є це порушенням роботи на ЄП у групі 2?

(м. Луганськ)

 

Відповідно до п.п. 2 п. 291.4 ПКУ платниками ЄП групи 2 визнаються ФОП, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам ЄП та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають таким критеріям:

— не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають із ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

— обсяг доходу не перевищує 1 млн грн.

Зверніть увагу: ФОП-ЄП групи 2 можуть надавати послуги виключно платникам ЄП та/або населенню. У загальному випадку їм не можна співпрацювати з тими, хто не є платником ЄП та/або населенням.

Здавалося б, у вашій ситуації  наявне порушення роботи на ЄП у групі 2: ви надали послуги з проживання працівнику підприємства — неплатника ЄП. Але не так усе прикро. На подив, податківці в консультації «Спрощена система оподаткування для фізичних осіб» («ВПСУ», 2012, № 23, с. 37) підійшли до цієї ситуації досить ліберально:

1) якщо оплата вартості послуг з проживання відрядженого працівника надходить на рахунок ФОП-ЄП від підприємства, що є неплатником ЄП (у цьому випадку буде безготівкова оплата), то наявне порушення роботи на ЄП у групі 2;

2) якщо вартість послуг з проживання, які ви надали працівнику юридичної особи під час відрядження, оплачено особисто працівником (готівковий чи безготівковий розрахунок), — порушення немає.

Таким чином, на думку податківців, усе залежить від того, хто платить гроші (від кого надходить дохід, з якого сплачується ЄП) підприємцю групи 2: особисто працівник (він же населення) чи підприємство (неплатник ЄП).

Однак, на нашу думку, із прямого прочитання п.п. 2 п. 291.4 ПКУ, а саме зі слів «діяльність з надання послуг», можна зробити й інший, ще ліберальніший, висновок. Так, під «наданням послуги», на наш погляд, слід розуміти її споживання. Інакше кажучи, для виконання вимоги п.п. 2 п. 291.4 ПКУ головне, щоб послуга, яку надає ФОП-ЄП групи 2, фактично споживалася платником ЄП або населенням. І при цьому неважливо, хто оплачує вартість такої послуги, спожитої фізичної особою. У ситуації з наданням послуг з проживання в готелі споживачами послуг ФОП-ЄП групи 2 є фізичні особи, тобто населення. Тому на цій підставі можна стверджувати, що для ФОП-ЄП групи 2 немає обмежень щодо надання послуг з проживання, адже фактично там проживають фізичні особи, тобто населення (хоча можуть бути й винятки — наприклад, надання неплатнику ЄП в оренду конференц-залів).

У відрядженні споживачем послуги з проживання є також працівник, тобто «населення», а не само підприємство. При цьому підприємство зобов’язане відшкодувати йому понесені витрати згідно зі ст. 121 КЗпП, тобто тут ідеться саме про виплату компенсації в межах трудових відносин, а не про придбання будь-яких активів, послуг для підприємства (докладніше див. статтю «Придбання у ФОП-єдиноподатника: чи можна обійти заборону на витрати» // «БТ», 2011, № 21, с. 30). Тому можна зробити висновок, що для підприємця групи 2 неважливо, хто оплачує вартість проживання (працівник або підприємство), адже фактично проживає (отримує послугу) фізична особа і саме такій особі, а не підприємству, таку послугу надає ФОП-ЄП групи 2.

Якщо ви все-таки вважатимете за краще користуватися роз’ясненнями податківців, то радимо не приймати оплату своїх послуг від відрядженого працівника з корпоративної картки неплатників ЄП. Адже згідно з нормами Положення № 223 за допомогою корпоративної картки працівник здійснює операції з рахунком суб’єкта господарювання, тобто все одно всі платежі здійснюються від імені підприємства — неплатника ЄП. Не порушуються умови роботи на ЄП лише при особистій оплаті послуг відрядженим працівником від свого імені (тобто як від звичайної фізичної особи) як готівковими коштами, так і з його особистої платіжної картки.

Нагадаємо: у разі надання ФОП-ЄП групи 2 послуг забороненим споживачам підприємець має подати Заяву на ЄП для відмови від спрощеної системи. Зазначаючи причину відмови, необхідно поставити галочку в полі 5.4 напроти такої причини: «здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, або невідповідність вимогам організаційно-правових форм господарювання;». Свідоцтво ЄП анулюють за рішенням органу ДПС в останній день податкового (звітного) періоду, в якому було допущено таке порушення (п.п. 4 п.п. 299.15 ПКУ). Також із такого доходу підприємцю доведеться заплатити 15 % ЄП.

Що стосується самого підприємства, яке направило працівника у відрядження, то вартість послуг проживання можна включати до його податкових витрат — згідно з п.п. 140.1.7 ПКУ при визначенні об’єкта оподаткування враховуються, зокрема, витрати на оплату вартості проживання в готелях (мотелях), на наймання інших житлових приміщень. Отже, для цілей визначення оподатковуваного прибутку абсолютно не важливий податковий статус готелю (спрощенець або загальносистемник) — у будь-якому разі витрати на проживання за наявності підтверджуючих документів може бути включено до складу податкових витрат.

Що стосується вашої ситуації, то ви як приймаюча сторона повинні надати відрядженій фізичній особі, наприклад, один із таких документів: квитанцію, розрахунок, чек. Після повернення працівник подасть Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, і додасть до нього всі підтверджуючі документи (форму цього Звіту затверджено наказом ДПАУ від 23.12.10 р. № 996).

І ще. Мораторій на незастосування штрафних санкцій до ФОП-ЄП за порушення порядку обчислення ЄП, запроваджений Законом № 4834, не поширюється на цей випадок. Справа в тому, що в нашій ситуації не йдеться про штрафи. Тут є лише відповідальність єдиноподатника у вигляді повернення на загальну систему і сплати ЄП за підвищеною ставкою — 15 %. Не спрацює тут і норма нового п. 2 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ, яка на 2012 рік звільняє єдиноподатників від відповідальності за здійснення видів діяльності, не зазначених у Свідоцтві ЄП : надання послуг загальносистемнику ФОП-ЄП групи 2 слід розцінювати як вид діяльності, що не дає права застосовувати спрощену систему оподаткування.

 

Вікторія ЗМІЄНКО,
Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі