Теми статей
Обрати теми

Єдиний податок: група 3 ---> група 1

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Єдиний податок: група 3 → група 1

Що потрібно зробити ФОП-ЄП (група 3, 5 %), щоб перейти до групи 1, оскільки підприємець тепер хоче працювати виключно на ринку? Чи обов’язково йому переходити до групи 1, якщо він займатиметься лише роздрібною торгівлею на ринку?

(м. Львів)

 

Згідно з п.п. 298.1.5 ПКУ за умови додержання платником ЄП вимог, установлених ПКУ для обраної ним групи, такий платник може самостійно перейти на сплату ЄП, передбаченого для інших груп платників ЄП, шляхом подання Заяви на ЄП до органу ДПС не пізніше ніж за 15 днів до початку наступного кварталу.

Цей п.п. 298.1.5 ПКУ, що дозволяє добровільну зміну групи для підприємців, було запроваджено Законом № 4834*. Подібної норми ПКУ до 01.07.12 р. не містив, і податківці на місцях до вирішення ситуації з приводу добровільної зміни групи підходили по-різному, але переважно відмовляли (про це ми писали у статті «Міграція єдиноподатників між групами і ставками: вивчаємо нову спрощенку» // «БТ», 2012, № 10, с. 17).

* Докладно про зміни, унесені до ПКУ Законом № 4834, ми розповіли в Темі тижня «Податковий кодекс: аналізуємо зміни» // «БТ», 2012, № 29, с. 22.

На нашу думку, на сьогодні немає жодних перешкод для переходу ФОП із групи 3 до групи 1. Перелічимо аргументи на користь цього твердження.

1. Запроваджено новий п.п. 298.1.5 ПКУ, що встановлює порядок добровільної зміни групи платників ЄП. Висувається єдина умова — потрібно не порушувати умови перебування у своїй колишній групі, щоб мати можливість її змінити, а не відмовитися від спрощенки взагалі. Також має бути дотримано умови для обраної групи. У вашій ситуації за період роботи на спрощенці у 2012 році має бути не перевищено обсяг отриманого доходу в 150 тис. грн. і не повинно бути найманих працівників (на наш погляд, на дату переходу до групи 1).

2. Стаття 298 ПКУ, в якій описано порядок обрання та переходу на спрощену систему оподаткування, не містить будь-яких прямих чи непрямих заборон на «перескакування» через групу (із групи 3 до групи 1, оминаючи групу 2). Можливі будь-які варіанти: 3 → 2; 3 → 1; 2 → 1; 2 → 3; 1 → 2; 1 → 3.

3. Заборону багаторазового переходу на ЄП протягом календарного року встановлено виключно для загальносистемників, які переходять на ЄП. Вони можуть змінити свій статус загальносистемника на спрощенця лише один раз протягом року (п.п. 298.1.4 ПКУ). На пересування «всередині» спрощеної системи п.п. 298.1.4 ПКУ не поширюється.

Стосовно вашої ситуації: якщо ви захочете поповнити лави групи 1 єдиноподатників з IV кварталу 2012 року, то Заяву на ЄП необхідно подати до 15 вересня 2012 року, тобто не пізніше 14.09.12 р.

Що стосується запитання, чи потрібно вам обов’язково залишити групу 3 і перейти до групи 1, якщо ви плануєте займатися лише роздрібною торгівлею на ринку, то наша думка така: залишати групу 3 не обов’язково, але доцільно за таких умов:

— якщо передбачуваний рівень доходу на рік не перевищить 150 тис. грн.;

— ви плануєте працювати самостійно (без залучення найманих працівників);

— ви плануєте торгувати уроздріб на ринку та/або надавати побутові послуги населенню.

Якщо відповіддю на хоча б на одне з перелічених вище запитань буде «ні», то краще залишитися у групі 3. Можна також перейти до групи 2. Але робота у групі 1 допоможе знизити податкове навантаження, адже ЄП сплачується в розмірі від 1 до 10 % мінзарплати.

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі