Теми статей
Обрати теми

Дата виходу на роботу після закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Дата виходу на роботу після закінчення відпустки для догляду
за дитиною до 3 років

Співробітниця підприємства перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Дитині виповниться 3 роки 29.08.12 р. Коли виходити матері з цієї відпустки — 28 серпня, 29 чи 30 серпня і що має оформити роботодавець?

(м. Харків)

 

Після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за бажанням жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (далі — відпустка до 3 років) з виплатою за ці періоди допомоги (ст. 179 КЗпП, частина перша ст. 18 Закону про відпустки)

Формулювання «до досягнення» збиває з пантелику і можна припустити, що працівниця має вийти на роботу за день до дня народження дитини, тобто 28.08.12 р. Проте це не так. Мінпраці в листі від 17.08.10 р. № 246/13/116-10* дійшов висновку, що жінка має вийти на роботу наступного дня після дня народження дитини (у вашому випадку — 30.08.12 р.). Позиція Мінпраці ґрунтується на такому.

* Див. ком. «Жінка виходить на роботу з відпустки «до трьох років» наступного дня після дня народження дитини» // «БТ», 2010, № 44, с. 9.

Згідно зі ст. 2411 КЗпП строк, що обчислюється роками, закінчується у відповідний місяць та число останнього року строку. Коли строки визначаються днями, то їх обчислюють із дня, наступного після того дня, з якого починається строк. Якщо останній день строку припадає на святковий, вихідний або неробочий день, то днем закінчення строку вважається найближчий робочий день. Тому, останнім днем перебування жінки у відпустці до 3 років є день народження дитини.

Вихід працівниці на роботу наступного дня після дня народження дитини узгоджується з ч. 1 ст. 14 Закону № 2811 , відповідно до якої допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку виплачується щомісячно з дня призначення допомоги по догляду за дитиною до дня досягнення дитиною зазначеного віку включно.

Щодо документального оформлення виходу жінки на роботу після відпустки зазначимо таке. Відпустка до 3 років надається за заявою (у довільній формі) жінки з проханням надати таку відпустку. У свою чергу, роботодавець видає наказ (розпорядження) про її надання. Такий механізм передбачено ст. 181 КЗпП та ст. 20 Закону про відпустки. І якщо йдеться про вихід жінки на роботу після закінчення такої відпустки, то нічого оформляти не потрібно: достатньо заяви, раніше поданої жінкою, та наказу (розпорядження) роботодавця, з якого й так зрозуміло, коли закінчується ця відпустка, і працівниця має з’явитися на роботу. А от якщо працівниця бажає переривати відпустку та вийти на роботу** або, перебуваючи у відпустці, попрацювати в режимі неповного робочого часу, то в таких випадках вона має написати окрему заяву, а роботодавець видати відповідний наказ (докладніше про це ми писали в статті « Відпустка для догляду за дитиною до 3 років: взаємини працівника та роботодавця» // «БТ», 2010, № 11, с. 16).

** Роботодавець протягом 5 днів має повідомити орган соцзабезпечення за місцем проживання працівниці після видання наказу про те, що працівниця перервала відпустку і вийшла на роботу в режимі повного робочого часу.

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі