Теми статей
Обрати теми

Чи може батько взяти лікарняний у разі хвороби старшої дитини?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Чи може батько взяти лікарняний у разі хвороби старшої дитини?

У жінки двоє дітей: 2 і 8 років. По догляду за першою дитиною вона перебуває у відпустці до 3 років. Друга дитина (8 років) захворіла. Чи може батько взяти лікарняний по догляду за нею?

(м. Харків)

 

Так, може. Наведемо підстави. Відповідно до ст. 51 Закону № 2240 підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом — копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника та печаткою за основним місцем роботи. Порядок і умови видачі, продовження та обліку листків непрацездатності регламентується Інструкцією № 455.

У вашій ситуації слід звернутися до п. 3.13 Інструкції № 455, згідно з яким листок непрацездатності видається працюючій особі:

1) яка здійснює догляд за хворою дитиною до 3 років, за дитиною-інвалідом до 18 років, у випадку пологів чи хвороби матері (опікуна, іншого члена сім’ї, який перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, виховує дитину-інваліда віком до 18 років) на період, коли вона за висновком лікаря не може здійснювати догляд за дитиною;

2) за потреби догляду за другою хворою дитиною.

У цьому випадку листок непрацездатності видається на підставі довідки з поліклініки або стаціонару, що засвідчує пологи або захворювання матері (опікуна, іншого члена сім’ї, який перебуває у відпустці для догляду за дитиною віком до 3 років, виховує дитину-інваліда віком до 18 років).

Висновок. На підставі викладеного вище можна зробити висновок: у нашому випадку, якщо ця друга дитина (8 років) захворіла, то працюючому батькові за потреби може бути видано листок непрацездатності по догляду за другою хворою дитиною. Саме такий висновок зроблено працівником МОЗ у Пошті тижня «Листок непрацездатності по догляду за другою хворою дитиною» («БТ», 2012, № 12, с. 45). Крім того, там зазначено, що в такому випадку для видачі листка непрацездатності батькові надавати жодні підтверджуючі документи не потрібно.

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі