Теми статей
Обрати теми

Компенсація комунальних послуг за орендоване приміщення

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Компенсація комунальних послуг за орендоване приміщення

Як відображається в обліку з податку на прибуток та ПДВ у орендаря та орендодавця компенсація комунальних послуг у разі оренди основних засобів?

(м. Луганськ)

 

Якщо комунальні послуги оплачуються орендарем орендодавцю за окремими рахунками та не включаються до складу орендної плати, то в такому разі, як правило, орендодавець не надає самостійно комунальних послуг, а просто несе певні витрати з них, які йому згодом відшкодовує орендар.

Облік в орендодавця . Оскільки жодних винятків у частині невключення таких компенсаційних сум до оподатковуваного доходу немає, вони в загальному порядку потрапляють до складу податкових доходів орендодавця (п.п. 135.5.15 ПКУ) та відображаються у ряд. 03.28 «Інші доходи» додатка ІД до Декларації з податку на прибуток підприємства.

Незважаючи на те що із «загальноправової» позиції така компенсація не є послугою (ч. 1 ст. 901 ГКУ), у податкове визначення постачання послуг щодо ПДВ вона вписується, оскільки відповідно до п.п. 14.1.185 ПКУ постачання послуг — будь-яка операція, яка не є постачанням товарів. У зв’язку з цим у загальному випадку в орендодавця сума компенсації послуг потрапляє до бази обкладення ПДВ, що підтверджують і податківці в консультації з розділу 130.05 ЄБПЗ. А от при оренді майна в бюджетної організації згідно з новою редакцією абз. 6 п. 188.1 ПКУ із 01.07.12 р. суми відшкодування витрат на утримання наданого в оренду нерухомого майна та комунальних послуг і енергоносіїв не включаються до бази обкладення ПДВ.

Облік в орендаря. Оскільки жодних обмежень у частині включення сум компенсацій до складу податкових витрат орендаря в ПКУ немає, вони в загальному порядку відображаються в складі тієї статті витрат, за якою відображається й орендна плата. Це підтверджують і податківці (див. «Орендар має право на податкові витрати з компенсації комунальних послуг»).

 

Орендар має право на податкові витрати з компенсації комунальних послуг

Витяг із розділу 110.18.02 ЄБПЗ

«Запитання: чи враховується у складі витрат платника податку — орендаря витрати, понесені на оплату вартості комунальних послуг (опалення, освітлення, водопостачання, водовідведення) орендованого приміщення?

Відповідь: <…>

Орендар може компенсувати вартість спожитих комунальних послуг орендодавцю за умови, що договір оренди передбачає здійснення компенсації вартості комунальних послуг на підставі наданих орендодавцем рахунків.

При цьому, якщо відсутня можливість обладнання орендованого приміщення окремими лічильниками для обліку спожитих газу, тепла, води, електроенергії, то вартість спожитих орендарем комунальних послуг визначається:

послуг водопостачання — пропорційно чисельності працівників підприємства-орендаря до загальної чисельності працівників;

вартість спожитої електроенергії – виходячи з потужності електроприладів і фактичного часу роботи;

вартість теплопостачання – із співвідношення орендованої та загальної площ.

Враховуючи зазначене, витрати платника податку – орендаря, понесені на оплату вартості спожитих комунальних послуг (опалення, освітлення, водопостачання, водовідведення, за умови наявності первинних документів (договорів, рахунків, платіжних документів тощо)) включаються до складу витрат, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування залежно від призначення орендованого приміщення до загальновиробничих витрат, які відносяться на собівартість виготовлених та реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку, адміністративних витрат або витрат на збут».

 

Зверніть увагу: у згаданій консультації податківці наказують розподіляти комунальні послуги в особливому порядку. При цьому за основу ними було взято принцип розподілу таких витрат із Примірного договору про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендарю, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 23.08.2000 р. № 1774.

Тим часом навіть у цьому договорі говориться, що: «крім пропорційно займаної площі, Договір може передбачати й інші критерії розподілу і оплати спожитих послуг, один з яких обирається за взаємною згодою сторін». Тому порядок розподілу таких витрат сторони мають право обрати самостійно, зазначивши його в Договорі.

За умови отримання податкової накладної в частині таких послуг орендар матиме право й на податковий кредит із ПДВ.

 

Влада КАРПОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі