Теми статей
Обрати теми

Уцінка товару

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Уцінка товару

Торговельне підприємство (роздріб) уцінило товар. Як ця операція впливає на облік з податку на прибуток?

(м. Полтава)

 

На податковий облік уцінка товарів не впливає . Відповідно до п.п. 152.10 ПКУ, якщо платник податку приймає рішення про уцінку/дооцінку активів згідно з правилами бухгалтерського обліку, така уцінка/дооцінка з метою оподаткування не змінює балансову вартість активів та доходи або витрати такого платника податку, пов’язані з придбанням зазначених активів. Стосовно основних засобів це підтвердили й податківці в консультації з розділу 110.09.01 ЄБПЗ.

Таким чином, уцінені товари виходячи з первісної (неуціненої в ціні) вартості в загальному порядку в періоді їх продажу включаються до податкових витрат (п. 138.4 ПКУ). Є підстави вважати, що сума продажу уціненого товару є його звичайною ціною, оскільки відповідно до п.п. 1.20.2 Закону про податок на прибуток при визначенні звичайної ціни враховується зокрема, втрата товарами якості чи інших властивостей. Стосовно продажу товарів уроздріб це підтвердили й податківці (див. «При розпродажі товару звичайною ціною є ціна зі знижкою»)

 

При розпродажу товару звичайною ціною є ціна зі знижкою

Витяг із розділу 110.06.05 ЄБПЗ

«Запитання: як формуються доходи платника податку при проведенні розпродажу товару за зниженими цінами споживачам (громадянам)?

Відповідь: <…>

Якщо продаж непродовольчих товарів здійснюється у роздріб, то ціну прилюдно оголошують через ярлики цін — так підприємство інформує всіх покупців про ціни на товари та пропонує придбати їх на умовах публічного договору. Умови публічного договору встановлюють однаковими для всіх споживачів (визначення публічного договору наведено в ст. 633 Цивільного кодексу України).

Отже, якщо всі покупці можуть придбати товари за оголошеною ціною, то такі ціни (з урахуванням знижки) вважаються звичайними на підставі п.п. 1.20.3 Закону <…> [про податок на прибуток. — Прим. ред.]».

 

У цій ситуації слід звернути увагу ще на такий момент: після проведення уцінки підприємство не зможе використовувати дані бухгалтерського обліку для визначення податкових витрат від продажу товарів. Особливо це актуально для ситуації, коли підприємство веде облік товарів за цінами продажу. У зв’язку з цим можна порадити таке: на підставі опису-акта уцінки, що складається виходячи з п. 18 Положення про уцінку, вести відокремлений облік операцій продажу уціненого товару для цілей податкового обліку.

 

Влада КАРПОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі