Теми статей
Обрати теми

Умовний продаж при анулюванні ПДВ-реєстрації

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Умовний продаж при анулюванні ПДВ-реєстрації

За якими залишками потрібно визнавати умовний продаж при анулюванні ПДВ-реєстрації?

(м. Львів)

 

Докладно наслідки анулювання ПДВ-реєстрації ми розглядали у статті «Анулювання ПДВ-реєстрації: правила, порядок, особливості» // «БТ», 2011, № 46, с. 15. Однак необхідно враховувати зміни, унесені Законом № 4834 до ПКУ. Про них ми писали в Темі тижня «Податковий кодекс: аналізуємо зміни» // «БТ», 2012, № 29, с. 22.

У п. 184.7 ПКУ передбачено таке: якщо товари/послуги, необоротні активи, суми ПДВ щодо яких було включено до складу ПК, не було використано в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності, такий платник податків в останньому звітному (податковому) періоді не пізніше дати анулювання його реєстрації як платника податків зобов’язаний визначити податкові зобов’язання щодо таких товарів/послуг, необоротних активів виходячи зі звичайних цін. Це правило не поширюється на випадок анулювання ПДВ-реєстрації внаслідок реорганізації платника податків шляхом приєднання, злиття, перетворення, поділу та виділення відповідно до закону.

На підставі цієї норми можна так сформулювати перелік об’єктів для умовного постачання, щодо яких було сформовано податковий кредит і які значаться на балансі платника ПДВ на дату анулювання:

— товари;

— необоротні активи;

— послуги;

— дебіторська заборгованість за виданими авансами.

Звернемо увагу, що формально норми п. 184.7 ПКУ не поширюються на готову продукцію та незавершене виробництво. Справа в тому, що для визнання умовного постачання повинні одночасно виконуватися дві умови:

— щодо таких об’єктів має бути сформовано податковий кредит;

— їх не використано в оподатковуваних операціях у межах госпдіяльності (повинні значитися на балансі платника на дату анулювання).

Однак щодо готової продукції та незавершенки (у чистому вигляді) податковий кредит не формувався (його було сформовано щодо товарів/послуг, які вже використано в госпдіяльності — перероблено).

Хоча обережні платники податків, щоб убезпечити себе від можливих претензій податківців, можуть визнати умовне постачання на ПДВшну складову вартості готової продукції та незавершенки. Для цього потрібно визначити, яку частину собівартості таких об’єктів сформовано за рахунок товарів/послуг, придбаних з ПДВ, що далеко не завжди можна зробити точно.

У загальному випадку визначити ПЗ (виходячи зі звичайної ціни) за умовним постачанням потрібно в останньому звітному періоді (не пізніше дати анулювання). Не забудьте скласти ПН у двох примірниках (обидва залишаться у вас). Реєструвати таку ПН в ЄРПН не потрібно.

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі