Теми статей
Обрати теми

Помилкове надходження коштів не є підставою для нарахування ПДВ та складання податкової накладної

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Помилкове надходження коштів не є підставою для нарахування ПДВ
та складання податкової накладної

На поточний рахунок платника ПДВ надійшли кошти, перераховані контрагентом помилково. Чи потрібно на суму таких коштів складати податкову накладну а потім при їх поверненні виписувати розрахунок коригування?

(м. Одеса)

 

Відповідно до п. 185.1 ПКУ об’єктом оподаткування ПДВ, зокрема, є операції з постачання товарів/послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України. При цьому у п. 187.1 ПКУ передбачено, що датою виникнення податкових зобов’язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше, зокрема, дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню.

Тобто, якщо кошти надійшли помилково (не як оплата товарів/послуг), то податкові зобов’язання не виникають, бо не передбачається здійснення операції, яка буде об’єктом оподаткування.

Однак слід попередити, що податківці із цього приводу висувають деякі додаткові умови для того, щоб не нараховувати податкові зобов’язання. Так, у ЄБПЗ (розділ 130.05) податківці вказали, що відповідно до п. 35.1 Закону № 2346 кошти, які помилково надійшли з вини банку, отримувач зобов’язаний повернути протягом 3 робочих днів від дати надходження повідомлення банку-порушника. Тому кошти, що не пов’язані з операціями постачання товарів/послуг між суб’єктами господарювання та повернуто в належні строки, не підпадають під об’єкт оподаткування. А за наявності договірних відносин на предмет поставки товарів, надання послуг податкові зобов’язання нараховуються.

На наш погляд, навіть якщо кошти надійшли помилково не з вини банку, а з вини контрагента, були повернуті пізніше ніж через 3 дні, або між контрагентами є договірні відносини, але вони не стосуються товарів/послуг, оплата за які надійшла помилково, то податкові зобов’язання з ПДВ нараховувати теж не потрібно.

Наприклад, якщо між контрагентами укладено договір на постачання товарів на суму 3 тис. грн., а покупець помилково сплатив 30 тис. грн., то продавець має виписати податкову накладну на суму 3 тис. грн., а надлишок — 27 тис. грн. повернути покупцю відповідно до положень глави 83 ЦКУ без нарахування ПДВ з такої суми. Підтвердженням того, що сума 27 тис. грн. була перерахована помилково, має бути сам договір і лист покупця з вимогою повернути помилково сплачені кошти.

Якщо ні контрагент, ні банк не вимагають повернення коштів, які помилково надійшли, а отримувач на порушення вимог ч. 1 ст. 1212 ЦКУ не повертає такі кошти, то їх слід розглядати як безповоротну фінансову допомогу (п.п. 14.1.257 ПКУ) і включити до складу доходів, що підлягають обкладенюю податком на прибуток, але жодних підстав для сплати ПДВ із таких сум немає.

Безумовно, якщо у розглянутій ситуації договір укладено не на конкретну операцію, а на певний період, наприклад, на рік і вартість товарів/послуг, які мають поставлятись протягом року, перевищує 30 тис. грн., то продавцю доведеться скласти ПН на всю отриману сум, а після повернення зайво сплачених коштів скласти РК до ПН.

 

Микола ШПАКОВИЧ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі