Теми статей
Обрати теми

Підсумкова податкова накладна та продаж товарів з розрахунками банківськими картками

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Підсумкова податкова накладна та продаж товарів з розрахунками
банківськими картками

Підприємство здійснює роздрібну торгівлю, частина виручки надходить у безготівковій формі (оплата картками через платіжний термінал). Чи можна такі суми включати до підсумкової податкової накладної, складеної за день?

(м. Запоріжжя)

 

Відповідно до п. 8.4 Порядку № 1379 ПН виписується за щоденними підсумками операцій (якщо ПН не була виписана на ці операції) у разі:

1) здійснення постачання товарів/послуг за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником податку);

2) виписки транспортних квитків, готельних рахунків тощо;

3) надання платнику податку касових чеків, які містять суму поставлених товарів/послуг, загальну суму нарахованого податку (з визначенням фіскального та податкового номерів постачальника).

Формально роздрібний продаж товарів з розрахунками через платіжні термінали не підпадає під жодну із підстав для виписки підсумкової ПН. Справа у тому, що у такій ситуації немає розрахунків готівкою (не виконується умова 1), умова 2 стосується лише вузького переліку документів, а в умові 3 йдеться про надання касових чеків платникам ПДВ.

Однак, якщо розглянути сутність операцій, щодо яких може складатись підсумкова ПН, то, на наш погляд, не має принципової різниці статус покупця (є він платником ПДВ чи ні), якщо йому видається касовий чек (умова 3). Адже продавець не може перевірити ПДВшний статус такого покупця, якщо він не вимагає виписати йому окрему ПН (для цього він повинен надати дані про свою реєстрацію платником ПДВ — Свідоцтво платника ПДВ або його копію, завірену податковим органом).

Ураховуючи те, що платіжні термінали, як правило, застосовуються разом з РРО*, який забезпечує видачу касового чека з усіма даними, які згадуються у п. 8.4 Порядку № 1379, то, на наш погляд, можна стверджувати, що продавець має право включити до підсумкової накладної:

— операції з постачання кінцевому споживачу товарів, за які отримано готівку;

— операції із постачання товарів, розрахунок за які проведено у безготівковій формі через платіжні термінали, якщо покупцю був виданий фіскальний касовий чек і не була виписана «звичайна» ПН на таку операцію.

* Див. статтю «Оплата за товари через платіжні термінали: організаційні та облікові моменти» // «БТ», 2012, № 32, с. 24.

 

Микола ШПАКОВИЧ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі