Теми статей
Обрати теми

Перехід з ЄП на загальну систему та реєстрація платником ПДВ

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Перехід з ЄП на загальну систему та реєстрація платником ПДВ

Чи потрібно реєструватися платником ПДВ при переході з ЄП на загальну систему оподаткування?

(м. Полтава)

 

У разі зміни системи оподаткування у вашому випадку діють загальні правила обов’язкової реєстрації платником ПДВ, установлені ст. 181 ПКУ. Так, якщо загальна сума від здійснення операцій із постачання товарів/послуг, що підлягають обкладенню ПДВ, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі, нарахована (сплачена) вам протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 300 тис. грн. (без урахування ПДВ), то ви зобов’язані зареєструватися платником ПДВ в органі ДПС за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) із дотриманням вимог, передбачених ст. 183 ПКУ. Це правило, у загальному випадку, не діє щодо платників ЄП, але як тільки ви перейдете на загальну систему оподаткування, то воно вже буде поширюватися й на вас.

Щоб визначити обсяг оподатковуваних ПДВ операцій, потрібно із загальної вашої виручки за останні 12 календарних місяців, у тому числі отриманої в статусі єдиноподатника, виділити ту суму, що відноситься до оподатковуваних операцій. Отриману суму потрібно «підкоригувати» під ПДВшні правила. Для цього потрібно додати вартість поставлених у цей період товарів/послуг, але не оплачених покупцями (дебіторську заборгованість, що виникла в цей період) та відняти виручку, що надійшла за товари, відвантажені до цього періоду (погашену дебіторську заборгованість, що виникла до початку розрахункового періоду).

Отриманий результат потрібно порівняти з граничними 300 тис. грн. У результаті можливі 2 ситуації:

— обсяг оподатковуваних операцій < 300 тис. грн. не потрібно реєструватися в обов’язковому порядку;

— обсяг оподатковуваних операцій > 300 тис. грн. потрібно реєструватися платником ПДВ. Як це зробити, можна прочитати в статті «ПДВ-реєстрація: нова Реєстраційна заява, нові правила» // «БТ», 2012, № 30, с. 38.

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі