Теми статей
Обрати теми

Особливості заповнення місячної звітності з плати за землю

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Особливості заповнення місячної звітності з плати за землю

Як вплинули зміни, внесені Законом України від 24.05.12 р. № 4834-VI до Податкового кодексу України, на подання звітності з плати за землю за липень-грудень 2012 року?

(м. Суми)

 

Нагадаємо, що з 01.07.12 р. Законом № 4834-VI було внесено зміни до ПКУ (детально про них ми розповідали у Темі тижня «Податковий кодекс: аналізуємо зміни» // «БТ», 2012, № 29, с. 22 ).

Що стосується звітності з плати за землю, то тут слід звернути увагу на те, що законодавці нарешті зрівняли статус річної і місячної декларації, виключивши згадку про «нову» звітну декларацію із п. 286.3 ПКУ. Враховуючи це, з 01.07.12 р. суб’єкти господарювання, які щомісяця подають декларацію з плати за землю, мають подавати звітну декларацію (про що робиться позначка «Х» у полі 01 шапки декларації).

Такий підхід є більш ніж виправданий, оскільки іменувати щомісячну декларацію новою звітною без факту подання звітної (річної) декларації було некоректно: в умовах дії ПКУ (на відміну від докодексних часів) при виборі місячного способу подання звітності подання річної декларації стало не обов’язковим.

Після внесення змін до ПКУ все стало на свої місця і землекористувачі, які обрали місячний спосіб подання звітності, починаючи з декларації за липень 2012 року мають подавати щомісяця «звітну» декларацію (позначка «Х» вказується у полі 01 «Звітна»), а не «нову звітну», як було раніше.

Якщо суб’єкт господарювання не врахує цього нововведення і за звичкою подасть «нову звітну» декларацію, то є ризик, що податківці не визнають таку декларацію, оскільки за загальними правилами «нова звітна» декларація може подаватись лише у тому випадку, коли до закінчення строку подання звітності платник податків виправляє дані раніше поданої декларації. Як ви розумієте, невизнання декларації означає, що така декларація не була подана, а це загрожує штрафом у розмірі 170 грн. (ст. 120 ПКУ).

Тому заповнюючи звітність із земельного податку, радимо буди уважними і враховувати нововведення, що були внесені до ПКУ, щоб уникнути можливих негативних наслідків.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі