Теми статей
Обрати теми

Сплата екоподатку при оренді приміщення, що отоплюється побутовим газовим котлом

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Сплата екоподатку при оренді приміщення, що отоплюється
побутовим газовим котлом

Для обігріву будівлі, яка здається в оренду, використовується побутовий газовий котел. Хто повинен сплачувати екологічний податок: орендодавець чи орендар?

(м. Чернігів)

 

Нагадаємо, що відповідно до п. 240.1 ПКУ платниками екологічного податку (далі — екоподаток) є суб’єкти господарювання, юридичні особи, що не провадять господарську (підприємницьку) діяльність, бюджетні установи, громадські та інші підприємства, установи та організації, постійні представництва нерезидентів, включаючи тих, які виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників, під час провадження діяльності яких на території України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони здійснюються, зокрема, викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення.

Згідно з п.п. 242.1.1 ПКУ об’єктом та базою оподаткування є обсяги та види забруднюючих речовин, які викидаються в атмосферне повітря стаціонарними джерелами (п. 250.12 ПКУ).

Таким чином, суб’єкт господарювання (орендодавець), що використовує автономну систему опалення власної будівлі, приміщень, які ним здаються в оренду іншим суб’єктам господарювання (орендарям), має об’єкт обкладання екоподатком (обсяг забруднюючих речовин, що утворюються й викидаються в атмосферне повітря при згорянні палива), а тому є платником екоподатку (незалежно від отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення*). Тобто орендарі приміщень, які обігріваються за допомогою газового котла, що встановив власник будівлі, не є платниками екоподатку за викиди стаціонарними джерелами забруднення. Це підтверджують і податківці в консультації, наведеній в ЄБПЗ розд. 300.01.

* Детальніше про отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарним джерелом забруднення див. у статті «Дозволи на експлуатацію стаціонарних джерел забруднення» // «БТ», 2011, № 24, с. 17.

При цьому вихідні дані для розрахунку розміру екоподатку суб’єкт господарювання буде брати або з дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарним джерелом забруднення (якщо дозвіл отриманий), або з паспорта на опалювальний прилад (якщо дозвіл не отриманий) та газового лічильника, де вказується кількість спаленого газу за звітний період.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі