Теми статей
Обрати теми

Подання звітності зі збору за спецводокористування за пропущені періоди

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Подання звітності зі збору за спецводокористування за пропущені періоди

Увесь 2011 рік та перші два квартали 2012 року підприємство не здавало звітність зі збору за спеціальне використання води, хоча об’єкт оподаткування у виник з 01.01.11 р. (використовувалась вода для санітарно-гігієнічних потреб). Як подати звітність за пропущені періоди та які штрафні санкції за це загрожують підприємству?

(м. Київ)

 

Якщо суб’єкт господарювання відповідно до п. 323.1 ПКУ був платником збору за спеціальне використання води, але не подав вчасно звітність, то він порушив вимоги п. 328.3 ПКУ .

Щоб самостійно виправити таку помилку, водокористувач повинен самостійно розрахувати суму збору за спецводокористування і подати «звичайні» звітні Декларації водозбору, форми яких затверджено наказом № 1009, але вже після закінчення граничного строку подання. Звертаємо увагу, що подавати Декларації слід окремо за всі пропущені періоди, тобто чотири декларації за 2011 рік та дві — за I та II квартали 2012 року.

Заповнювати Декларацію водозбору водокористувач має за загальними правилами (детальніше див. консультацію « Збір за спецводокористування: як відзвітувати за І квартал 2012 року» // «БТ», 2012, № 15, с. 31).

За те, що суб’єкт господарювання несвоєчасно подав декларації, податківці відповідно до ст. 120 ПКУ мають застосувати до нього штраф у розмірі 170 грн. за кожне таке неподання або несвоєчасне подання. У нашому випадку, оскільки водокористувач не подав Декларації за 6 звітних періодів, на нього буде накладено штраф у розмірі 1020 грн. (6 х 170 грн.).

У випадку коли платника вже притягували до відповідальності протягом року за несвоєчасне подання чи неподання податкової звітності, то таке порушення буде повторним і до суб’єкта господарювання буде застосовано набагато більший штраф — 1020 грн. за кожну неподану декларацію (п. 120.1 ПКУ).

Сплатити нараховані суми водозбору потрібно не пізніше дня подання таких Декларацій. У такому випадку, як вказали податківці у підрозд. 510.01 ЄБПЗ, до порушника не застосовуються штрафні санкції і не нараховується пеня за несвоєчасну сплату податку, а посадові особи не притягуються до адмінвідповідальності.

Зауважимо, що якщо водокористувач самостійно не виправить таку помилку до того як вона буде виявлена податківцями, то до такого платника можуть бути застосовані більш суворі санкції. Так, відповідно до п.п. 54.3.1 ПКУ в разі неподання податкової Декларації в установлений строк контролюючий орган буде зобов’язаний самостійно визначити суму податкового зобов’язання платника податків та додатково до штрафів за ст. 120 ПКУ (по 170 грн. чи 1020 грн. за кожен звітний період) стягнути з платника штраф за ст. 123 ПКУ у розмірі 25 % (при повторному порушенні протягом 1095 днів — 50 %) суми визначеного податкового зобов’язання.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі