Теми статей
Обрати теми

Водокористувачі, які у звітності із спецводокористування не розподілили нараховані зобов’язання між бюджетами, можуть не проводити уточнення

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Водокористувачі, які у звітності із спецводокористування
 не розподілили нараховані зобов’язання між бюджетами,
 можуть не проводити уточнення

Чи необхідно суб’єкту господарювання подавати уточнюючу декларацію збору за спеціальне використання води у випадку, коли не здійснено розподіл нарахованої суми по 50 % до місцевого та державного бюджетів та чи буде застосовуватись штраф у цьому випадку?

 

Відповідно до п. 50.1 розд. ІІ ПКУ у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Платник податків має право не подавати такий розрахунок, якщо відповідні уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені.

Форми податкових декларацій збору за спеціальне використання води затверджені наказом ДПАУ від 24.12.10 р. № 1009.

Відповідно до встановлених форм податкових декларацій збору за спеціальне використання води сума нарахованого збору за спеціальне використання води залежно від виду водних об’єктів (загальнодержавного або місцевого значення) поділяється за напрямками сплати (до державного бюджету та місцевих бюджетів).

Згідно з п. 49.11 ПКУ у разі подання платником податків до органу державної податкової служби податкової декларації, заповненої з порушенням вимог пп. 48.3 та 48.4 ПКУ, такий орган державної податкової служби зобов’язаний надати такому платнику податків письмове повідомлення про відмову у прийнятті його податкової декларації із зазначенням причин такої відмови:

— у разі отримання такої податкової декларації, надісланої поштою або засобами електронного зв’язку, — протягом п’яти робочих днів з дня її отримання (п.п. 49.11.1 ПКУ);

— у разі отримання такої податкової декларації особисто від платника податку або його представника — протягом трьох робочих днів з дня її отримання (п.п. 49.11.2 ПКУ).

Отже, якщо податкова декларація збору за спеціальне використання води, в якій сума нарахованого збору за спеціальне використання води не поділена за напрямками сплати (до державного бюджету та місцевих бюджетів), була подана платником до органу ДПС та при цьому органом ДПС не надсилалось письмове повідомлення про відмову у прийнятті його податкової декларації із зазначенням причин такої відмови, то податкова декларація збору за спеціальне використання води вважається прийнятою та штрафи не застосовуються.

ПКУ не передбачено подання уточнюючої декларації збору за спеціальне використання води у разі, якщо невідображення у відповідних колонках розподілу нарахованої суми збору до місцевого та державного бюджетів за звітний період не вплинуло на визначення суми податкового зобов’язання.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань,
 розміщеної на офіційному сайті ДПСУ:
 www.sts.gov.ua (розд.270.04).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі