Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Порядку списання штрафів та пені платникам, які виконали умови договору про розстрочення сум заборгованості із сплати страхових внесків, та форми договору про розстрочення сум заборгованості із сплати страхових внесків

Редакція БТ
Постанова від 19.07.2012 р. № 12-1

ПФУ РОЗРОБИВ
 ПОРЯДОК
СПИСАННЯ ШТРАФІВ

і типовий договір
у разі розстрочення сплати
заборгованості за пенсійними внесками

Постанова правління Пенсійного фонду України від 19.07.12 р. № 12-1

«Про затвердження Порядку списання штрафів та пені платникам, які виконали умови договору про розстрочення сум заборгованості із сплати страхових внесків, та форми договору про розстрочення сум заборгованості із сплати страхових внесків»

 

Постановою , що коментується, Пенсійний фонд України (далі — ПФУ) затвердив:

1) Порядок списання штрафів та пені платникам, які виконали умови договору про розстрочення сум заборгованості із сплати страхових внесків, та форми договору про розстрочення сум заборгованості із сплати страхових внесків (далі — Порядок);

2) форму Договору про розстрочення сум заборгованості із сплати страхових внесків (далі — Договір).

Необхідність у розробленні постанови, що коментується, продиктовано тим, що Законом України від 22.05.12 р. № 4814-VI до розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI (далі — Закон про ЄВС; див. ком. у «БТ», 2012, № 26, с. 3) доповнено п. 71. Нова норма передбачає можливість розстрочення несплаченої заборгованості за пенсійними внесками, нарахованими за період до 31 грудня 2010 року, на 24 календарні місяці.

Порядок передбачає механізм списання штрафів та пені платникам, які відповідно до укладеного Договору в повному обсязі погасили заборгованість зі сплати розстрочених пенсійних внесків і не допустили виникнення нової заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за період дії Договору.

Згідно з п. 3 Порядку на день виконання умов Договору підлягають списанню:

1) суми штрафів та пені, нараховані та не сплачені або ті, що підлягають нарахуванню відповідно до пп. 2, 4 ч. 9 ст. 106 Закону № 1058* і ч. 10 і пп. 2, 3 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄВС ;

2) суми штрафів та пені, нараховані відповідно до:

а) пп. 2, 4 ч. 9 ст. 106 Закону № 1058, які:

— не узгоджені з платниками;

— є предметом судового розгляду;

— розстрочені відповідно до п. 7 розд. VIII Закону про ЄВС та не сплачені (таке розстрочення регламентується постановою правління ПФУ від 27.09.10 р. № 21-4 // «БТ», 2010, № 51, с. 5);

б) ч. 10 і пп. 2, 3 ч. 11 ст. 25 Закону про ЕВС, які:

— не погоджені з платниками;

— є предметом судового розгляду.

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.03 р. № 1058-IV.

Після виконання роботодавцем умов Договору орган ПФУ визначає суми названих вище штрафів та пені за даними карток особових рахунків платників протягом 10 робочих днів (п. 3), звіряє суми несплачених штрафів та пені, що оформляє актом (п. 4).

Списання сум оформляється рішенням про списання сум штрафів та пені (додаток 1 до Порядку), яке орган ПФУ приймає протягом 10 робочих днів від дня підписання акта звіряння. Після прийняття цього рішення роботодавцю надсилається Повідомлення про списання штрафів та пені (додаток 2 до Порядку), в якому вказується сума списаних штрафів та пені. Роботодавець на підставі такого Повідомлення відображає списання сум в обліку.

Постанова , що коментується, набрала чинності з 23.08.12 р. — з дня її офіційного опублікування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі