Теми статей
Обрати теми

Працівник-пенсіонер має право на ПСП

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Працівник-пенсіонер має право на ПСП

На роботу сторожем прийнято пенсіонера на 0,5 ставки. Чи можна до його зарплати застосовувати податкову соціальну пільгу (ПСП)? Якщо можна, то в якому розмірі — 536,50 грн. або 536,50 х 0,5?

(м. Керч)

 

У розділі IV Податкового кодексу України (далі — ПКУ) зазначено випадки, за яких ПСП до зарплати працівників не застосовується. Так, згідно з п.п. 169.2.3 ПКУ ПСП не може бути застосовано до заробітної плати, яку платник податків протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового або майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету.

Як бачимо, обмежень для осіб, які отримують одночасно разом із зарплатою пенсію з бюджету, у ПКУ немає. У зв’язку з цим працівнику-пенсіонеру може бути надано ПСП за умови, що виконуються вимоги ПКУ: працівник подав заяву про надання йому ПСП і підтвердні документи (за наявності права на підвищену ПСП), сума нарахованої зарплати за місяць не перевищує 1500 грн.).

Щодо розміру ПСП, то вона застосовується в повному обсязі (звичайна «01» у розмірі 536,50 грн. на місяць) незалежно від установленого режиму робочого часу.

 

Жанна СЕМЕНЧЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі