Теми статей
Обрати теми

Про завершення імпортних операцій без увезення товару на територію України

Редакція БТ
Лист від 06.11.2012 р. № 28-311/5476-10463

ІМПОРТ ТОВАРУ
БЕЗ УВЕЗЕННЯ В УКРАЇНУ:

за яких умов операцію буде знято з контролю

Лист Національного банку України від 06.11.12 р. № 28-311/5476-10463

«Про завершення імпортних операцій без увезення товару на територію України»

 

У листі, що коментується, Нацбанк звернув увагу на зміни, унесені до Порядку визначення строку та умов завершення імпортної операції без увезення товару на територію України, затвердженого постановою КМУ від 05.12.07 р. № 1392 (далі — Порядок).

Згідно з унесеними постановою КМУ від 29.10.12 р. № 1009 до Порядку корективами імпортна операція резидента без увезення товару на територію України вважається завершеною за наявності однієї з таких умов:

1) зарахування виручки, отриманої від нерезидента, на рахунок резидента в уповноваженому банку в разі продажу нерезиденту товару за межами України;

2) надання документів, що підтверджують використання резидентом товару за межами України, перелік яких визначається НБУ.

Раніше першу умову було сформульовано інакше: «зарахування виручки на рахунок резидента в уповноваженому банку в разі продажу нерезиденту товару за межами України». Як бачимо, оновлені правила передбачають необхідність надходження виручки за реалізований за кордоном товар саме від нерезидента. На це звернув увагу і НБУ в листі, що коментується (див. «Операція імпорту без увезення товарів на територію України вважається завершеною, якщо виручка надійшла від нерезидента»).

 

Операція імпорту без увезення товарів на територію України
 вважається завершеною, якщо виручка надійшла від нерезидента

Витяг із листа, що коментується

«<…> у разі продажу нерезиденту за межами України товару, що мав імпортуватися, імпортна операція без увезення товару на територію України вважається завершеною після зарахування виручки, одержаної виключно від нерезидента.

Тобто надходження коштів від іншого резидента України за такою операцією не є підставою для завершення імпортної операції без увезення товару на територію України та зняття її з контролю відповідно до Інструкції про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями».

 

Оскільки в листі керівникам банків приписано забезпечити контроль за виконанням цих вимог, то банки тепер не знімуть операцію з контролю, якщо в розглянутому випадку виручка надійде не від нерезидента. А це означатиме, що резиденту загрожує нарахування ЗЕД-пені.

Із цього, зокрема, випливає, що в операціях імпорту без увезення товарів на територію України не можна тепер укладати:

— резиденту-експортеру з іншим резидентом — договори відступлення права вимоги до нерезидента за експортним договором;

— нерезиденту-боржнику — договори переведення боргу з іншим резидентом у частині заборгованості щодо отриманого від резидента-експортера товару.

Також слід зауважити, що в оновлених положеннях Порядку відсутня така підстава для зняття операції з контролю, як «припинення дії зобов’язань шляхом зарахування зустрічних однорідних вимог резидента та нерезидента на підставі документів, перелік яких визначається Національним банком».

Тому взаємозаліки за вказаними операціями відтепер здійснювати також заборонено.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі