Теми статей
Обрати теми

Договір про надання безповоротної фіндопомоги понад 850 грн. посвідчується нотаріально

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Договір про надання безповоротної фіндопомоги понад 850 грн.
посвідчується нотаріально

Як правильно оформити отримання безповоротної фінансової допомоги?

(м. Харків)

 

Незважаючи на неприємні податкові наслідки отримання безповоротної фінансової допомоги, суб’єкти господарювання не відмовляються від здійснення таких операцій.

Сума безповоротної фінансової допомоги, отримана у звітному періоді, уключається в доходи підприємства — платника податку на прибуток на підставі п.п. 135.5.4 Податкового кодексу України (далі — ПКУ). Сторона, що передає, не має права відобразити такі перерахування у складі витрат (за винятком благодійних внесків та пожертвувань, які з урахуванням норм пп. 138.5.3 і 138.10.6 ПКУ може бути включено до витрат).

Що стосується оформлення цієї операції, то згідно з ч. 1 ст. 208 Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ) між юридичними особами право чини вчиняються в письмовій формі. Правочини між фізичною та юридичною особою також вчиняються в письмовій формі, за винятком випадків, передбачених ч. 1 ст. 206 ЦКУ*.

* Усно можуть укладатися правочини, що повністю виконуються сторонами в момент їх здійснення (наприклад, продаж товарів за готівковий розрахунок), за винятком правочинів, що підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, а також правочинів, для яких недотримання письмової форми має наслідком їх недійсність.

Крім того, слід ураховувати, що за своєю сутністю безповоротна фінансова допомога з позиції цивільно-правового законодавства є правочином у межах договору дарування. Згідно з ч. 5 ст. 719 ЦКУ договір дарування валютних цінностей на суму, що перевищує п’ятдесятикратний розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (тобто понад 850 грн.), укладається в письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню. Наслідком недотримання вимоги про нотаріальне посвідчення такого договору може бути визнання його нікчемним, і тоді потрібно буде провести коригування доходів одержувача згідно з п. 140.2 ПКУ. Оскільки виключати доходи у підприємства — не в інтересах перевіряючих, вони навряд чи наполягатимуть на визнанні договору нікчемним.

У бухгалтерському обліку сума отриманої фінансової допомоги на безповоротній основі відображається записом Дт 301 (311) — Кт 718 «Доходи від безоплатно отриманих оборотних активів». При внесенні готівки до каси у вигляді безповоротної фінансової допомоги від фізичної особи — непідприємця слід пам’ятати, що 10-тисячне обмеження тут не діє (п.п. «а» п. 2.3 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.04 р. № 637).

 

Жанна СЕМЕНЧЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі