Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Порядку надсилання органами Державної податкової служби податкових вимог платникам податків

Редакція БТ
Наказ від 24.10.2012 р. № 1113

ПОДАТКОВІ ВИМОГИ:

прийнято новий Порядок надсилання

Наказ Міністерства фінансів України від 24.10.12 р. № 1113

«Про затвердження Порядку надсилання органами Державної податкової служби податкових вимог платникам податків»

 

Наказом , що коментується, затверджено новий Порядок надсилання органами державної податкової служби податкових вимог платникам податків (далі — Порядок). У зв’язку з цим старий Порядок, затверджений наказом ДПАУ від 24.12.10 р. № 1037, втратив чинність.

Відразу зауважимо, що особливих новацій у Порядку немає. По суті, Мінфін продублював положення, що діяли раніше, з урахуванням змінених норм Податкового кодексу України (далі — ПКУ). Форми податкових вимог також залишилися колишніми. Корективи, зокрема, пов’язані з таким.

1. Наведено додаткові випадки формування податкових вимог. Так, податкова вимога формується, якщо (п. 2.2 Порядку):

— платник збору не сплатив у встановлені строки узгоджену суму збору за здійснення деяких видів підприємницької діяльності (плату за патент);

— платник єдиного податку групи 1 або 2 не сплатив суму авансового внеску в установлені строки.

2. Змінено норми, що встановлюють випадки, коли податкові вимоги не надсилаються. Відповідно до п. 59.1 ПКУ, що тепер реалізовано в п. 3.2 Порядку, податкова вимога не надсилається (не вручається), якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує 20 нмдг (340 грн.)*. У разі збільшення загальної суми податкового боргу до розміру, що перевищує 20 нмдг, орган ДПС надсилає (вручає) податкову вимогу такому платнику податків.

3. Передбачено варіант, коли у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу не лише збільшується, а і зменшується. Тоді погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податків, що існує на день погашення (п. 59.5 ПКУ, п. 3.6 Порядку).

* Раніше було 1 нмдг (17 грн.).

Якщо після надсилання (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не було погашено в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (не вручається).

4. Уточнено порядок проставляння дати надсилання (вручення) на корінці податкової вимоги, що вказується (п. 4.7 Порядку):

— посадовою особою платника податків — юридичної особи (фізичною особою — платником податків) або його законним представником — у разі вручення податкової вимоги під підпис;

— працівником структурного підрозділу, до функцій якого включаються прийняття, реєстрація та обробка вхідної та вихідної кореспонденції, у разі надсилання листом із повідомленням про вручення. При цьому повідомлення про вручення прикріпляється до корінця податкової вимоги.

Наказ, що коментується, набрав чинності з дня його опублікування — з 30.11.12 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі