Теми статей
Обрати теми

Зустріч Нового року: привітання від роботодавця

Редакція БТ
Стаття

ЗУСТРІЧ НОВОГО РОКУ:

привітання від роботодавця

 

Традиційно напередодні Нового року роботодавці прагнуть проявити турботу про своїх працівників, підняти у них корпоративний дух та й просто подарувати святковий новорічний настрій. Для цього вони готують подарунки для працівників та їхніх дітей, улаштовують новорічні вечори, святково оформляють приміщення. Сьогодні пригадаємо основні правила податкового та бухгалтерського обліку таких витрат.

Жанна СЕМЕНЧЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Новорічний вечір

При підготовці корпоративного святкування Нового 2013 року слід пам’ятати, що в загальному випадку витрати на такий захід не можуть зменшити оподатковуваний прибуток унаслідок прямої заборони, установленої п.п. 139.1.1 ПКУ. Так, не включаються до складу витрат витрати, не пов’язані зі здійсненням господарської діяльності, а саме витрати на організацію та проведення прийомів, презентацій, свят, розваг і відпочинку, придбання та розповсюдження подарунків (крім благодійних внесків та пожертвувань неприбутковим організаціям, визначеним ст. 157 ПКУ, і витрат, пов’язаних із здійсненням рекламної діяльності, що регулюються нормами п.п. 140.1.5 ПКУ).

Водночас, якщо завуалювати корпоративний захід під господарську діяльність, то виникають підстави для відображення податкових витрат (див. табл. 1).

У бухгалтерському обліку витрати на організацію новорічного вечора буде відображено (залежно від вибраного варіанта оформлення), як показано в табл. 2 на с. 37.

 

Таблиця 1. Облік витрат на організацію новорічного вечора для працівників

Вид заходу

Податок на прибуток

ПДВ

ПДФО
(ф. № 1ДФ) та ЄВС

Примітки та рекомендації

витрати

доходи

ПК

ПЗ

1

2

3

4

5

6

7

1. Організація новорічного вечора для працівників

-

-

-

-

-(1)

1. Ці витрати не мають господарського характеру, тому їх не можна включати до податкових витрат (п.п. 139.1.1 ПКУ).

2. Увага! Для уникнення можливих проблем не рекомендуємо роботодавцю придбавати за свій рахунок алкогольні напої для новорічного вечора, оскільки контролюючі органи можуть побачити тут роздрібну торгівлю алкогольними напоями, що може здійснюватися лише за наявності ліцензії (ч. 11 ст. 15 Закону № 481). Разом з тим роботодавець може відстоювати відсутність тут факту роздрібної торгівлі, оскільки він придбаває алкогольні напої не для подальшого перепродажу, а для некомерційного використання — святкування Нового року. Тому для проведення новорічного вечора рекомендуємо або купувати алкогольні напої безпосередньо в розважальному закладі, або вирішувати це питання через запрошених працівників.

3. У бухобліку такі витрати відображають на субрахунку 949

2. Новорічний вечір — рекламна акція (презентація)

+/-

-

+

-

-(1)

1. Витрати на організацію новорічного свята для працівників можна пов’язати з проведенням рекламних заходів та включити відповідно до п.п. «г» п.п. 138.10.3 ПКУ до витрат на збут. При цьому підприємство має право відобразити такі витрати у складі податкових у повному обсязі без жодних обмежень, оскільки в ПКУ обмежень немає, на відміну від Закону про податок на прибуток, який дозволяв уключати до валових витрат подібні витрати в розмірі, що не перевищував 2 % торішнього прибутку.

2. Рекламний характер заходу має бути ретельно задокументовано (наказ керівника про проведення акції (прийому, презентації), програма заходу, перелік запрошених із числа потенційних партнерів та клієнтів, кошторис витрат, звіт про результати проведення заходу і фактично понесені витрати тощо).

У такому разі витрати на оренду приміщення, оплату послуг сторонньої фірми з організації святкового вечора можна буде включити до витрат на збут.

3. Існують проблеми з придбанням алкоголю за рахунок підприємства (див. ряд. 1 таблиці)

4. Доходи (причому виходячи зі звичайних цін) та ПЗ можуть виникнути лише в разі розповсюдження подарунків. Причому одночасно з відображенням доходів ДПСУ дозволяє собівартість подарунків, що роздаються під час такої «рекламної» акції, уключити до податкових витрат (Узагальнююча консультація № 581).

5. У бухобліку такі витрати відображають на субрахунку 93

3. Новорічний вечір — виробничі збори (загальні збори трудового колективу)

+/-

-

+

-

-(1)

1. Суб’єкт господарювання має право відносити витрати на проведення такого дійства до складу адміністративних витрат (п.п. «а» п.п. 138.10.2 ПКУ). Адміністративно-господарську спрямованість заходу має бути підтверджено документально (наказ керівника про проведення заходу, протокол зборів тощо).

2. Метою таких зборів може бути підбиття підсумків роботи за рік, визначення планів роботи на наступний рік, розробка стратегії розвитку підприємства на найближчі роки тощо.

3. Витрати на пригощання та напої, а також на розважальні заходи в межах виробничих зборів працівників навряд чи можна пов’язати з госпдіяльністю, тому їх не можна включати до витрат. Вихід: оплатити пригощання у складі орендної плати або послуг з організації зборів іншому суб’єкту господарювання (звичайно, зазначати складові витрати в актах не потрібно). Інші витрати (оренда приміщення, транспортні витрати на доставку працівників до місця проведення зборів тощо) можна відображати у складі податкових витрат.

4. У бухобліку такі витрати відображають на субрахунку 92

4. Організація вечора через профспілку

+/-

-

-

-

-(1)

1. Цей варіант передбачає перерахування створеній на підприємстві профспілці грошових коштів у вигляді добровільних пожертвувань (безповоротної фінансової допомоги). У свою чергу, у статуті профспілки має бути така стаття витрат, як організація корпоративних свят для працівників.

2. Витрати, понесені на організацію такого вечора, суб’єкт господарювання має право віднести до інших витрат звичайної діяльності, не пов’язаних безпосередньо з виробництвом та/або реалізацією товарів, у межах 4 % оподатковуваного прибутку за попередній звітний рік (п.п. «б» п.п. 138.10.6 ПКУ)(2).

3. У бухобліку такі витрати відображають на субрахунку 949

(1) Неперсоніфіковані доходи не обкладають ПДФО. Із цим давно погодилися податківці (див., наприклад, листи ДПАУ від 26.08.04 р. № 7335/6/17-3116, від 19.04.07 р. № 3852/6/17-0716 та консультацію в розд. 160.02 ЄБПЗ), а також Мінфін (лист від 19.05.05 р. № 31-17310-01-10/9590).

(2) Докладніше про благодійні внески, у тому числі й профспілковим організаціям, ви можете прочитати в консультації «Благодійні внески: прибуток та ПДВ» // «БТ», 2012, № 41, с. 30.

 

Таблиця 2. Бухгалтерський облік витрат на організацію новорічного вечора

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Податковий облік

дебет

кредит

Новий рік за рахунок підприємства

1. Видано грошові кошти під звіт на придбання продуктів харчування для святкового банкету

372

301

2. Затверджено Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт (на суму з урахуванням ПДВ)

949

372

3. Повернено до каси залишок невикористаних підзвітних сум

301

372

4. Оплачено рахунок кафе за оренду приміщення та святковий банкет

377

311

5. Списано понесені витрати (сума з урахуванням ПДВ)

949

377

6. Оплачено послуги фірми з проведення шоу-програми

377

311

7. Списано суму сплачених послуг на витрати підприємства

949

377

Новорічний вечір як збори працівників з метою підбиття підсумків роботи

1. Уключено до витрат орендну плату

92

685

В

2. Відображено податковий кредит з ПДВ

641

685

3. Перераховано орендну плату

685

311

4. Оплачено рахунок кафе за святковий банкет

377

311

5. Списано понесені витрати (на суму з урахуванням ПДВ)

92

377

6. Оплачено послуги фірми з проведення шоу-програми

377

311

7. Списано суму оплачених послуг на витрати підприємства

92

377

Новорічний вечір як рекламний захід (акція)

1. Оплачено рахунок за оренду

377

311

2. Суму ПДВ уключено до складу податкового кредиту

641

644

3. Списано понесені витрати

93

377

В(1)

644

377

4. Оплачено послуги фірми з проведення шоу-програми

377

311

5. Списано суму сплачених послуг на витрати підприємства

93

377

В(1)

Святкування Нового року за рахунок профспілки

1. Перераховано добровільні пожертвування профспілці

377

311

В(2)

2. Списано суму пожертвувань на витрати підприємства

949

377

(1) Сумове обмеження в п.п. 140.1.5 ПКУ не передбачено.
(2) У розмірі, що не перевищує 4 % оподатковуваного прибутку за попередній звітний рік. При цьому в разі якщо за результатами попереднього звітного року платником податків отримано збиток, то 4 % розраховується від оподатковуваного прибутку попереднього йому року, але не раніше ніж за чотири попередні звітні роки (п.п. «б» п.п. 138.10.6 ПКУ).

 

Прикрашання приміщень

Важливою складовою створення святкової обстановки є новорічне прикрашання офісу, торговельних та виробничих приміщень. Дійсно, останніми роками такі витрати стали, можна сказати, обов’язковими для суб’єкта господарювання. Зв’язок цих витрат з господарською діяльністю можна довести в разі прикрашання торговельних площ або приміщень офісу, куди приходять потенційні клієнти. Такі витрати можна включити до податкових витрат на підставі:

п.п. «з» п.п. 138.10.3 ПКУ як інші витрати, пов’язані зі збутом товарів;

п.п. «г» п.п. 138.10.3 ПКУ як рекламні витрати, що входять до складу витрат на збут. При цьому не обов’язково оформляти проведення такого заходу як рекламу певного товару, можна стверджувати, що рекламується не окремий товар, а вся торговельна точка, де здійснюється реалізація товарів. Ці витрати можна обґрунтувати, організовуючи передноворічні розпродажі, акції, адже для цього торговельні зали потребують відповідного новорічного оформлення. Не варто забувати, що всі рекламні заходи має бути ретельно задокументовано.

Що стосується святкового прикрашання «внутрішніх» приміщень суб’єкта господарювання, де працюють лише свої працівники, то витрати на це включати до податкових витрат небезпечно.

 

Таблиця 3. Облік витрат підприємства на новорічне прикрашання приміщення

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

Податковий облік (витрати або ПВ
об’єкта ОЗ)(1)

дебет

кредит

1

2

3

4

5

Матактиви, що входять до складу ОЗ (наприклад, штучна ялинка, костюм Діда Мороза або іграшковий Дід Мороз, дорогі гірлянди вартістю понад 2500 грн.)(2)

1. Здійснено передоплату за штучну ялинку (вартість — 3000 грн.)

371

311

3000,00

2. Відображено податковий кредит з ПДВ

641

644

500,00

3. Оприбутковано штучну ялинку

152

631

2500,00

4. Списано суму податкового кредиту з ПДВ

644

631

500,00

5. Проведено залік заборгованостей з постачальником

631

371

3000,00

6. Установлено штучну ялинку в торговельному залі

109

152

2500,00

2500,00
(ПВ об’єкта ОЗ гр. 9)

7. Нараховано амортизацію (з наступного місяця після введення в експлуатацію)

93(4)

131

20,00 (умовно)

20,00

Матактиви, що належать до МНМА (наприклад, штучна ялинка, костюм Діда Мороза або іграшковий Дід Мороз, електричні гірлянди вартістю менше 2500 грн.)(3)

1. Перераховано передоплату за Діда Мороза (вартістю 480 грн. з ПДВ)

371

311

480,00

2. Відображено податковий кредит з ПДВ

641

644

80,00

3. Оприбутковано іграшкового Діда Мороза

153

631

400,00

4. Списано суму податкового кредиту з ПДВ

644

631

80,00

5. Проведено залік заборгованостей з постачальником

631

371

480,00

6. Іграшкового Діда Мороза встановлено в торговельному залі

112

153

400,00

7. Нараховано амортизацію (100 % при введенні в експлуатацію)

93(4)

132

400,00

400,00

Матактиви, що належать до МШП (жива ялинка, ялинкові іграшки, «дощик», паперові гірлянди та інші прикраси, строк служби яких не перевищує одного року)

1. Видано кошти під звіт для придбання ялинкових іграшок

372

301, 311

240,00

2. Оприбутковано ялинкові іграшки

22

372

200,00

3. Відображено податковий кредит з ПДВ

641

372

40,00

4. Ялинкові іграшки передано для прикрашання торговельного залу

93(4)

22

200,00

200,00

Матактиви, що належать до інших запасів (конфеті, бенгальські вогні, хлопавки, серпантин, сухозлітка тощо)

1. Підзвітною особою придбано новорічну сухозлітку для прикрашання торговельного залу (у неплатника ПДВ)

209

372

80,00

2. Відшкодовано витрати підзвітній особі

372

301, 311

80,00

3. Сухозлітку передано для прикрашання торговельного залу

93(4)

209

80,00

80,00

Оплата послуг «живого» Діда Мороза (сторонній особі — непідприємцю за цивільно-правовим договором)

1. Складено акт про надання послуг з виступу в торговельному залі (ознака доходу у ф. № 1ДФ — «102»)

93

685

500,00

500,00

2. Нараховано ЄВС на суму винагороди (34,7 %)

93

657

173,50

173,50

3. Утримано ЄВС із суми винагороди (2,6 %)

685

657

13,00

13,00

4. Утримано ПДФО (15 %)(5)

685

641

73,05

5. Виплачено дохід фізичній особі

685

301, 311

413,95

6. Сплачено ЄВС та ПДФО при виплаті доходу

641

311

73,05

657

311

186,50

Оплата послуг «живого» Діда Мороза (фізичній особі — приватному підприємцю)

1. Перераховано передоплату за послуги (ознака доходу
у ф. № 1ДФ — «157»)

371

311

500,00

2. Підписано акт наданих послуг (підприємця не зареєстровано як платника ПДВ)

93

685

500,00

500,00(6)

3. Відображено залік заборгованостей

685

371

500,00

(1) Тільки для тих випадків, коли витрати на придбання новорічної атрибутики визнаються господарськими.

(2) Сюди входять активи зі строком служби більше одного року та вартістю понад 2500 грн. Для цілей бухобліку вартісний критерій визнання об’єкта ОЗ установлюється в наказі про облікову політику підприємства (як правило, він дорівнює тому самому розміру, що і в податковому обліку).

(3) До цієї групи входять активи зі строком служби більше одного року, але вартістю менше 2500 грн. У податковому обліку, як і в бухгалтерському, амортизація на ці об’єкти може нараховуватися або в першому місяці використання об’єкта в розмірі 50 % його вартості й решти 50 % у місяці вилучення з активів (списання з балансу), або в першому місяці використання об’єкта в розмірі 100 % його вартості.

(4) У разі якщо суб’єкт господарювання прикрашає офіс, то витрати слід обліковувати на рахунку 92. Оскільки довести, що витрати мають господарський характер, буде дуже важко, витрати на такі заходи до складу податкових витрат віднести не вдасться.

(5) База обкладення ПДФО при нарахуванні доходів у вигляді винагороди за цивільно-правовими договорами зменшується на суму ЄВС, утриманого з такої винагороди.

(6) За умови оформлення такого заходу як рекламного.

 

Подарунки працівникам

Важко уявити собі Новий рік без подарунків. Якщо роботодавець вирішить покласти «під ялиночку» подарунки своїм працівникам, то слід пам’ятати про правильне їх оподаткування. На порядок оподаткування подарунків працівникам впливають декілька факторів: включення/невключення до ФОП; форма подарунка (грошова або матеріальна); вартість подарунка. Розглянемо такі можливі варіанти заохочення працівників до Нового року та Різдва:

1) грошові подарунки від роботодавця;

2) подарунки в натуральній формі;

3) надання працівникам новорічної знижки на товари, що продаються;

4) надання НБД.

Порядок оподаткування подарунків показано в табл. 4 на с. 40, але спочатку докладніше зупинимося на пільзі з ПДФО, передбаченій у п.п. 165.1.39 ПКУ. Так, до оподатковуваного доходу фізичної особи не включається вартість подарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищує 50 % однієї МЗП (з розрахунку на місяць), установленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі. При застосуванні цієї пільги потрібно враховувати таке:

1) вона застосовується лише до подарунків у негрошовій формі;

2) у 2012 році неоподатковувана вартість подарунка становить 536,50 грн. на місяць. Із суми перевищення (оподатковуваний дохід визначається з урахуванням «натурального» коефіцієнта) утримується ПДФО за ставкою 15 (17) %. Наприклад, при наданні подарунка вартістю 700 грн. ПДФО розраховується так (при ставці 15 %):

— база оподаткування = (700 - 536,5) х 1,176471 = 192,35 (грн.);

— сума ПДФО = 192,35 х 15 % = 28,85 (грн.);

3) сумніви викликає можливість застосування цієї пільги при видачі подарунків усім чи більшості працівників до Нового року. Така виплата включається до ФОП згідно з п.п. 2.3.3 Інструкції № 5, а отже, для цілей обкладення ПДФО є заробітною платою. Відповідно, й оподатковувати цей дохід потрібно в порядку, установленому для заробітної плати, а не для доходу у вигляді подарунків, тобто без застосування пільги з п.п. 165.1.39 ПКУ. Це з одного боку. Водночас ДПСУ в роз’ясненнях, наведених у ЄБПЗ (розділ 160.08), а також у листі від 03.02.11 р. № 2918/7/17-0717, визнає дохід у вигляді подарунка працівнику (щоправда, без конкретизації підстави надання такого подарунка) додатковим благом із застосуванням пільги за п.п. 165.1.39 ПКУ.

Ми вважаємо, що при наданні всім (більшості) працівників подарунків до Нового року такий дохід є зарплатою, тому вартість подарунка потрібно враховувати при визначенні права працівника на ПСП, а об’єкт обкладення ПДФО визначається за мінусом утриманого «знизу» ЄВС. Навіть якщо в цьому випадку й визнавати дію пільги з п.п. 165.1.39 ПКУ, то дохід у його оподатковуваній частині (понад 536,50 грн. у 2012 році) потрібно наводити у ф. № 1ДФ з ознакою «101» (зарплата), хоча ще раз зауважимо, що ми вважаємо небезпечним застосовувати до доходу у вигляді зарплати пільги за п.п. 165.1.39 ПКУ.

 

Таблиця 4. Оподаткування подарунків працівникам

Варіант оформлення

Податок на прибуток

ПДВ

ПДФО
(ф. № 1ДФ)

ЄВС

Примітки та рекомендації

В

Д

ПК

ПЗ

1. Видача подарунків у вигляді грошових коштів усім
чи більшості працівників

+ (1)

(п. 142.1 ПКУ)

-

-

-

+

(101)

+

Оформлення грошового новорічного подарунка у вигляді премій зніме будь-які запитання щодо відображення податкових витрат

2. Видача подарунків у натуральній формі всім
чи більшості працівників

+ (1), (2)

(п. 142.1 ПКУ)

+

(виходячи
зі звичайних цін)

+

+

(виходячи
зі звичайних цін)

+/(101) (3)

+

Об’єкт для обкладення ПДФО та ЄВС визначається з урахуванням «натурального» коефіцієнта 1,176471 (при ставці 15 %) і 1,204819 (при ставці 17 %).

Якщо до Нового року працівникам видається допомога продуктами харчування, то їх вартість можна списати на організацію святкового вечора для працівників

3. Надання працівникам «незвичайної» новорічної знижки на товари, що продаються

+

(п.п. 138.1.1 ПКУ)

+

(виходячи
зі звичайних цін) (4)

+

+

(виходячи
зі звичайних цін)

+

(126)

(із суми «незвичайної» знижки)

-

Дешевий продаж замість подарунка дозволить зменшити суму ПДФО, а також не сплачувати ні «зверху», ні «знизу» ЄВС на суму «незвичайної» знижки

4. Видача подарунків окремим працівникам шляхом оформлення НБД:

— у межах 1500 грн. на рік (у 2012 році) незалежно від того, чи має працівник право на ПСП

-/+ (5)

-/+ (5)

(виходячи
зі звичайних цін)

-/+ (5)

-/+ (5)

(виходячи
зі звичайних цін)

-

(169) (6)

- (7)

Ця допомога видається на підставі заяви працівника
(з формулюванням, як правило, «у зв’язку із сімейними обставинами»), завізованої керівником (8)

— понад 1500 грн. на рік (у 2012 році)

+

(126)

(1) Незважаючи на те, що ці виплати входять до ФОП згідно з Інструкцією № 5, для правомірного їх відображення у складі витрат можливість їх виплати працівникам слід передбачити в колективному (індивідуальному трудовому) договорі в розділі «Оплата праці». Якщо колективний договір на підприємстві не укладено, умови та розміри оплати праці визначаються окремим локальним документом (положенням), що затверджується наказом (лист Мінпраці від 01.10.07 р. № 700/13/84-07).

(2) Тут, на наш погляд, підприємство має право відобразити податкові витрати двічі:
— у складі собівартості виданих як подарунки товарів (одночасно з визнанням доходів від продажу);
— при нарахуванні працівникам доходу, що входить до фонду оплати праці. До податкових витрат нарахований працівнику дохід у вигляді подарунка включається з урахуванням «натурального» коефіцієнта.

Така позиція ґрунтується на тому, що ТМЦ, які передаються, у цьому випадку видаються працівникам не безоплатно, а в рахунок оплати праці (виплата входить до ФОП), тому така операція набуває ознак бартерної.

(3) Якщо визнавати тут дію «подарункової» пільги з п.п. 165.1.39 ПКУ (ми такий підхід не поділяємо), то у ф. № 1ДФ такий дохід відображається з ознакою:
— «160» — у частині вартості подарунка, що не обкладається ПДФО;
— «101» — у частині вартості подарунка, що обкладається ПДФО (база розраховується з урахуванням «натурального» коефіцієнта).

(4) Доходи відображаються виходячи зі звичайних цін, якщо договірна ціна з урахуванням «незвичайної» знижки відрізняється більш ніж на 20 % від звичайної (пп. 153.2.1 і 153.2.3 ПКУ).

(5) Якщо НБД надається не у грошовій формі. При безоплатній передачі товарів платник податків відображає доходи виходячи зі звичайних цін. Одночасно з цим ДПСУ визнає право на витрати (Узагальнююча консультація № 581). Визнаючи податкові витрати, ДПСУ цим визнає «господарність» цієї операції, тому вважаємо, що роботодавець не втрачає права на податковий кредит з ПДВ, відображений під час придбання таких товарів.

(6) Пільга з ПДФО, передбачена п.п. 170.7.3 ПКУ, надається незалежно від того, чи має працівник право на ПСП. НБД може бути надано як у грошовій, так і в негрошовій формі.

(7) ЄВС не нараховується на підставі п. 14 розділу I Переліку № 1170. Про те, що ЄВС справляється лише із сум матеріальної допомоги, яка систематично надається, а з разової — ні, ідеться в низці листів ПФУ (див., наприклад, листи ПФУ від 26.07.11 р. № 15280/03-20 // «БТ», 2011, № 42, с. 12 і від 18.02.11 р. № 3116/03-30 // «БТ», 2011, № 14, с. 8). У листі ПФУ від 13.07.11 р. № 14399/03-20 роз’яснюється, що ЄВС не потрібно нараховувати, якщо необхідність надання НБД окремому працівнику виникла раптово і її сума визначається роботодавцем на підставі поданої працівником заяви. При наданні систематичної допомоги окремому працівнику (тобто тієї, що видається в застережених між працівниками і роботодавцем випадках та в установленому розмірі) така сума для цілей оподаткування прирівнюється до зарплати і на неї нараховується ЄВС.

(8) Про те, як правильно розраховувати ПДФО при видачі подарунка в натуральній формі в разі перевищення доходу за місяць відмітки у 10 МЗП, читайте в консультації «Натуральний» коефіцієнт до доходу в негрошовій формі, вартість якого перевищує 10730 грн., застосовується з урахуванням прогресивної ставки» // «БТ», 2012, № 43, с. 45.

 

На цьому завершуємо. До Нового року залишилося зовсім небагато часу, а скільки справ ще потрібно зробити: прикрасити приміщення, купити подарунки, запросити Діда Мороза зі Снігуронькою привітати ваш, безумовно, найкращий колектив. Зі святом вас, шановані колеги!

 

Документи і скорочення статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.

Закон № 481 — Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-ВР.

Закон № 2117 — Закон України «Про звільнення від оподаткування грошових коштів, що спрямовуються на проведення новорічно-різдвяних свят для дітей та на придбання дитячих святкових подарунків» від 30.11.2000 р. № 2117-ІІІ.

Інструкція № 5 — Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5.

Перелік № 1170 — Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок засобів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою КМУ від 22.12.10 р. № 1170.

Узагальнююча консультація № 581 — Узагальнююча податкова консультація щодо порядку визначення доходу і витрат за операціями з безоплатної передачі товарів (робіт, послуг), затверджена наказом ДПСУ від 05.07.12 р. № 581.

ПК податковий кредит.

ПЗ податкові зобов’язання.

ПВ — первісна вартість.

ОЗ — основні засоби.

ТМЦ — товарно-матеріальні цінності.

НБД — нецільова благодійна допомога.

ПСП — податкова соціальна пільга.

ПДФО — податок на доходи фізичних осіб.

ЄВС — єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

МЗП — мінімальна заробітна плата.

В — податкові витрати.

Д — податкові доходи.

ФОП — фонд оплати праці.

ЄБПЗ — Єдина база податкових знань, розміщена на офіційному сайті ДПСУ www.sts.gov.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі