Теми статей
Обрати теми

Заява про відсутність об’єкта для обчислення екоподатку

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Заява про відсутність об’єкта для обчислення екоподатку

З 01.01.13 р. підприємство виводить з експлуатації і реалізує котельню. У зв’язку з цим у нього зникає об’єкт оподаткування екологічним податком. Що слід зробити підприємству, щоб не подавати звітність з початку наступного року?

(м. Луганськ)

 

Відповідно до п. 250.9 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) , якщо платник податку з початку звітного року не планує здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів, утворення радіоактивних відходів протягом звітного року, то такий платник податку повинен повідомити про це відповідний орган ДПС за місцем розташування джерел забруднення та скласти заяву про відсутність у нього у звітному році об’єкта обчислення екологічного податку. В іншому разі платник податку зобов’язаний подавати податкові декларації і надалі.

Тобто, щоб не подавати звітність з екоподатку в наступному році платник екоподатку має подати заяву про відсутність об’єкта для обчислення екоподатку. Але при цьому в ПКУ немає жодного слова про те, коли саме слід подавати таку заяву та в якій формі.

Для роз’яснення цієї ситуації податківці у листі від 06.05.11 р. № 8565/6/15-0816 указали на те, що заяву про відсутність у суб’єктів господарювання у звітному році об’єкта обчислення екологічного податку слід подавати до 1 січня відповідного року (тобто до 01.01.13 р.). При цьому оскільки не передбачено типової форми такої заяви, то подавати її варто в довільній формі*.

* Про те, що таку заяву варто подавати в довільній формі, податківці ще раз підтвердили у консультації, наведеній у ЄБПЗ (розд. 300.061).

Ми не згодні з податківцями щодо строків подання такої заяви і вважаємо, що подавати її суб’єкт господарювання може не пізніше граничного терміну подання податкової декларації з екоподатку за I квартал звітного року, тобто не пізніше 10.05.13 р. Пояснюється це тим, що відповідальність за порушення правил стягнення екоподатку у поточному році настане лише після закінчення граничного терміну подання податкової декларації з екоподатку.

Звертаємо увагу також на те, що подавати заяву про відсутність об’єкта обкладення екоподатком до органів ДПС повинні не всі без винятку суб’єкти господарювання, які не планують здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів, утворення радіоактивних відходів протягом наступного звітного року (як того вимагали в минулому році деякі податківці на місцях), а тільки ті, які в попередньому році були платниками екоподатку.

Пояснюється це тим, що у п. 250.9 ПКУ ідеться про те, що таку заяву мають подавати саме платники екоподатку, тобто особи, які при провадженні господарської діяльності здійснювали викиди, скиди забруднюючих речовин або розміщення відходів. Якщо ж суб’єкт господарювання не здійснював діяльність, що призводила до забруднення навколишнього середовища, то він не є платником екоподатку, а отже, на нього не поширюється дія п. 250.9 ПКУ.

На це також справедливо вказують податківці у консультаціях, наведених у ЄБПЗ (розд. 300.06): суб’єкти господарювання (в тому числі новостворені), які не мають об’єктів обкладення екологічним податком і не планують їх мати у звітному році, не повинні подавати до відповідних органів ДПС заяву про відсутність у них у звітному році таких об’єктів.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі