Теми статей
Обрати теми

Про оподаткування доходів об'єднань співвласників багатоквартирного будинку

Редакція БТ
Лист від 21.06.2011 р. № 7/14-6950

ДОХОДИ ОСББ:

як застосовувати пільгу

Спільний лист Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 21.06.11 р. № 7/14-6950 та Державної податкової адміністрації України від 30.06.11 р. № 7612/5/15-05/6

«Про оподаткування доходів об'єднань співвласників багатоквартирного будинку»

 

Листом , що коментується, компетентні органи порушили питання щодо оподаткування доходів об'єднань співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ), а точніше — стосовно визначення доходів, які не повинні обкладатися податком на прибуток згідно з Податковим кодексом України (далі — ПКУ). Суть проблеми залишилася незмінною та полягає в нестикуваннях формулювань п. 157.8 ПКУ та абз. 2 п. 157.11 ПКУ . Якщо перша норма ставить звільнення в залежність від цілей, на які буде спрямовано отримані доходи, то друга норма — у залежність від джерела отримання коштів (див. «Як оподатковувати доходи ОСББ»).

 

Як оподатковувати доходи ОСББ

Витяг із ПКУ

«157.8. Від оподаткування звільняються доходи неприбуткових організацій, визначених у підпункті «е» пункту 157.1 цієї статті, отримані у вигляді внесків, коштів або майна, які надходять таким неприбутковим організаціям для забезпечення потреб їх основної діяльності та у вигляді пасивних доходів.

<…>

157.11. <…>

Незалежно від положень абзацу першого цього пункту, у разі якщо неприбуткова організація отримує дохід із джерел інших, ніж визначені пунктами 157.2 — 157.9 цієї статті, така неприбуткова організація зобов'язана сплатити податок на прибуток, який визначається як сума доходів, отриманих із таких інших джерел, що зменшена на суму витрат, пов'язаних з отриманням таких доходів, але не вище суми таких доходів».

 

Судячи з контексту листа, що коментується, держоргани схильні застосовувати пільги залежно від джерела виникнення доходу, чим дещо звужують сферу застосування пільги. Утім, унаслідок аналогічності норм, що існували в період дії Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», потрібно визнати, що такий фіскальний підхід ДПАУ просувала й раніше.

На нашу думку, приводів для звуження пільги немає незалежно від того, наскільки нечітко та неузгоджено сформульовано п. 157.8 ПКУ та абз. 2 п. 157.11 ПКУ .

По-перше, абз. 2 п. 157.11 ПКУ сформульовано, так би мовити, на всі випадки життя (тобто на всі пільги, установлені для неприбуткових організацій), а тому не може охопити всі нюанси та особливості встановлення пільг для того чи іншого виду неприбуткової організації, а це зовсім не означає, що пільгу має бути звужено. Його слід розуміти так, що ті доходи, які не пільгуються, мають обкладатися податком на прибуток.

По-друге, у разі якщо податкове законодавство допускає неоднозначність розуміння, то норми повинні трактуватися на користь платника податків. У нашому випадку — на користь п. 157.8 ПКУ.

Однак, ураховуючи усталену позицію ДПАУ, домогатися цього, найімовірніше, доведеться в суді.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі