Теми статей
Обрати теми

Про затвердження форм податкових декларацій платника єдиного податку

Редакція БТ
Наказ від 21.12.2011 р. № 1688

НОВИЙ ЄДИНИЙ ПОДАТОК:

затверджено форми заяви,
 свідоцтва та книг обліку
 доходів і витрат

Наказ Міністерства фінансів України від 20.12.11 р. № 1675

«Про затвердження форми свідоцтва платника єдиного податку та порядку видачі свідоцтва, форми та порядку подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування та форми розрахунку доходу за попередній календарний рік»

Наказ Міністерства фінансів України від 15.12.11 р. № 1637

«Про затвердження форм книги обліку доходів і книги обліку доходів і витрат та порядків їх ведення»

Наказ Міністерства фінансів України від 21.12.11 р. № 1688

«Про затвердження форм податкових декларацій платника єдиного податку»

 

1. Грудневий ажіотаж з поданням єдиноподатниками заяв про право працювати на спрощеній системі оподаткування у 2012 році вже позаду. Відповідну заяву потрібно подати до 25 січня 2012 року, залишалося тільки дочекатися її форму. І ось пакетом наказів Мінфіну, що коментуються сьогодні, затверджено необхідні документи для роботи єдиноподатників у 2012 році, а саме:

— форму та порядок заповнення заяви про застосування спрощеної системи оподаткування (наказ № 1675);

— форму розрахунку доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування (наказ № 1675);

— форму свідоцтва платника єдиного податку (наказ № 1675);

— форму Книги обліку доходів (для приватних підприємців першої та другої груп, а також третьої групи, якщо вони не є платниками ПДВ) та форму Книги обліку доходів і витрат (для приватних підприємців третьої групи, які є платниками ПДВ) — наказ № 1637;

— форми декларацій платників єдиного податку (окремо для приватних підприємців та окремо для юридичних осіб — єдиноподатників) — наказ № 1688.

Усі три накази, що коментуються, набрали чинності з 1 січня 2012 року.

Питання подання заяви та розрахунку, а також видачі свідоцтва докладно розглянуто в Темі тижня «Нова спрощенка: нюанси переходу» на с. 42 цього номера, тому зараз ми на них не зупинятимемося.

2. Книга обліку доходів та Книга обліку доходів і витрат. Приватні підприємці, як і раніше, мають фіксувати свої доходи у відповідній книзі. Але тепер приватним підприємцям — єдиноподатникам, які не є платниками ПДВ (перша, друга групи, третя група зі сплатою податку за ставкою 5 %), приписано вести Книгу обліку доходів, а приватним підприємцям — платникам ПДВ (третя група зі сплатою податку за ставкою 3 %) — Книгу обліку доходів і витрат.

Юридичних осіб — єдиноподатників тепер звільнено від ведення Книги: такі суб'єкти для формування декларації з єдиного податку використовують дані спрощеного бухгалтерського обліку стосовно доходів та витрат (п.п. 296.1.3 Податкового кодексу України, далі — ПКУ).

Форми обох Книг наведено в додатку «Документи тижня» сьогоднішнього номера газети. Записи у Книгах здійснюються щодня за підсумками робочого дня. Отже, кожну операцію вносити до Книги не потрібно, підприємець відображає отримані доходи загальною сумою за підсумком за день. Далі виводиться сумарний підсумок за місяць, квартал, рік.

Прошнурована і пронумерована Книга безоплатно реєструється в органі державної податкової служби за основним місцем обліку платника податків. Записи у Книзі виконуються розбірливо чорнилом темного кольору або пастою кулькових ручок. У разі внесення виправлень новий запис засвідчується підписом платника податків.

Дані Книги використовуються платником податків для заповнення податкової декларації платника єдиного податку. Книга зберігається у платника податків протягом 3 років після виконання останнього запису.

Для підприємців — платників ПДВ затверджено свою форму Книги, що складається з двох розділів: I «Доходи» та II «Витрати» . Витрати, так само як і доходи, відображаються за «касовим» методом, тобто на дату фактичного проведення розрахунків. Правила заповнення витратних граф Книги наведено в пп. 6.4 — 6.9 Порядку ведення Книги обліку доходів і витрат, затвердженого наказом № 1637. Так, розділ II «Витрати» заповнюється таким чином:

у графі 1 указується дата запису;

у графах 2 та 3 наводяться витрати, пов'язані з придбанням товарів (робіт, послуг) без ПДВ , у тому числі суми, що сплачуються згідно з договором постачальнику (продавцю), за вирахуванням непрямих податків; суми ввізного мита; суми непрямих податків у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг), що не відшкодовуються платникам податків; транспортно-заготівельні витрати; інші витрати, безпосередньо пов'язані з придбанням товарів (робіт, послуг) та доведенням їх до стану, в якому вони придатні для використання із запланованою метою;

у графі 4 відображається сума витрат на оплату праці в разі використання праці найманих осіб. У графі 5 — сума сплаченого ЄВС (тут, на наш погляд, логічно наводити лише суму ЄВС у частині нарахувань, що сплачується у зв'язку з виплатою зарплати найманим працівникам). Водночас цей момент ні у формі Книги, ні в порядку її заповнення не конкретизується, тому не виключено (принаймні це не можна буде вважати помилкою), що «єдиноподатник» наводитиме тут і суму сплаченого ЄВС «за себе»;

у графі 6 зазначається сума інших витрат, понесених у зв'язку із здійсненням господарської діяльності платника податків податку, зокрема витрати на зв'язок, оплату орендних та комунальних платежів тощо.

Зауважимо, що форми цих Книг щойно затверджені, тому не факт, що вони в перших числах 2012 року з'являться у продажу. Можна, звичайно, не очікувати появи Книг у друкованому варіанті, а розкреслити, пронумерувати і прошнурувати відповідну форму Книги самостійно, але цей варіант, упевнені, сподобається небагатьом. У будь-якому разі з початку року до дати реєстрації нової Книги, найімовірніше, мине деякий час, протягом якого підприємець отримував дохід. Як потрібно діяти в такому разі? Ми вважаємо, що до реєстрації нової Книги потрібно вносити записи до колишньої Книги, зареєстрованої в податковому органі. З моменту реєстрації нової Книги вважаємо, що до неї слід перенести загальною сумою дані про продажі з початку 2012 року загальним підсумком. До такого висновку підводить п. 5 Порядку ведення Книги обліку доходів та п. 4 Порядку ведення Книги обліку доходів і витрат, затверджених наказом № 1637. Згідно з викладеними нормами за потреби реєстрації нової Книги протягом податкового (звітного) періоду записи в ній продовжуються наростаючим підсумком, а попередня Книга залишається у платника податків. На нашу думку, цю норму можна застосувати і в разі першої реєстрації нових Книг.

У то й же час, з усних роз'яснень податківців на місцях випливає, що і це робити не обов'язково — досить нову Книгу оформити як продовження старої.

Не можемо обійти увагою і ще одне важливе питання. Раніше Книгу потрібно було оформляти ще й на кожного найманого працівника підприємця, зайнятого реалізацією товарів (робіт, послуг). Це було передбачено п. 3 постанови КМУ «Про роз'яснення Указу Президента України від 3 липня 1998 р. № 727» від 16.03.2000 р. № 507 (далі — постанова № 507), який з 1 січня 2012 року втратив чинність відповідно до постанови КМУ «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» від 28.12.11 р. № 1374. Вимоги щодо оформлення окремої Книги на найманих працівників на сьогодні немає ні в ПКУ, ні в порядках, затверджених наказом № 1637.

3. Декларація платника єдиного податку. Форма декларації з єдиного податку для всіх приватних підприємців — «єдиноподатників» незалежно від групи (перша, друга або третя) одна (затверджена наказом № 1688). Для юридичних осіб цим самим наказом затверджено свою форму декларації.

Приватні підприємці залежно від обраної групи заповнюють свої розділи декларації та з установленою для них періодичністю подають її до податкового органу за місцем реєстрації. Так, фізичні особи — єдиноподатники:

першої групи звітують щороку протягом 60 календарних днів після закінчення звітного року (заповнюють розд. II і V декларації);

другої групи подають декларацію щокварталу протягом 40 календарних днів, наступних за останнім днем закінчення звітного кварталу (заповнюють розд. III і V декларації);

третьої групи також щокварталу, але заповнюють розд. IV і V декларації.

Юридичні особи — єдиноподатники (четверта група) свою декларацію подають щокварталу протягом 40 календарних днів, наступних за останнім днем закінчення звітного кварталу.

Оскільки до подання нової звітності єдиноподатниками ще достатньо часу, ці питання ми докладно проаналізуємо дещо пізніше.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі