Теми статей
Обрати теми

Про застосування реєстраторів розрахункових операцій

Редакція БТ
Лист від 28.12.2011 р. № 10653/7/22-1317/321

РРО ТА ЕЛЕКТРОННІ ЗВІТИ:

на думку ДПСУ, у 2012 році
 дані в електронному вигляді передаються
 на добровільній основі

Лист Державної податкової служби України від 28.12.11 р. № 10653/7/22-1317/321

«Про застосування реєстраторів розрахункових операцій»

 

У листі, що коментується, ДПСУ роз'яснила долю застосування у 2012 році п. 7 ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у редакції від 01.06.2000 р. № 1776-III (далі — Закон про РРО).

Нагадаємо: з 1 січня 2012 року запрацював оновлений п. 7 ст. 3 Закону про РРО, згідно з яким:

— суб'єкти господарювання, які використовують РРО, що створює контрольну стрічку в електронній формі, або електронні контрольно-касові реєстратори (далі — ЕККР), що створюють контрольну стрічку у друкованому вигляді, повинні подавати до органів ДПС дротовими чи бездротовими каналами зв'язку електронні копії розрахункових документів та фіскальних звітних чеків, що містяться на контрольній стрічці в пам'яті РРО або в пам'яті модемів, які до них приєднано (абзац другий п. 7 ст. 3 Закону про РРО);

— суб'єкти господарювання, які використовують РРО, що створює контрольну стрічку в друкованому вигляді, за винятком ЕККР, повинні подавати до органів ДПС дротовими чи бездротовими каналами зв'язку інформацію про обсяг розрахункових операцій, виконаних у готівковій та/або в безготівковій формі, або про обсяг операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, що знаходиться в їх фіскальній пам'яті. Порядок передачі інформації до органів ДПС дротовими чи бездротовими каналами зв'язку встановлюється ДПСУ на базі технології, розробленої Нацбанком та погодженої ДПСУ (абзац третій п. 7 ст. 3 Закону про РРО).

Але оскільки Нацбанк спільно з ДПСУ зволікали з розробкою необхідних документів, то й на 1 січня 2012 року ці документи так і не з'явилися (про це ми писали у статті «РРО та електронні звіти з 2012 року — що на нас чекає з Нового року» // «БТ», 2011, № 52, с. 19).

У листі, що коментується, ДПСУ зауважила, що суб'єкти господарювання до 01.01.13 р. інформацію, визначену абзацами другим і третім п. 7 ст. 3 Закону про РРО, передають до органів ДПС дротовими чи бездротовими каналами на добровільній основі. Із листа, що коментується, можна зробити висновок: незабаром із цього приводу буде внесено зміни до Закону про РРО.

Також ДПСУ зауважила, що на сьогодні ще триває розробка:

1) «Вимог щодо створення контрольної стрічки в електронній формі в реєстраторах розрахункових операцій та модемів для передачі даних згідно з технологією, розробленою Національним банком України та погодженою Державною податковою службою України» (необхідність розробки передбачено ч. 5 ст. 13 Закону про РРО);

2) «Порядку передачі інформації до органів державної податкової служби по дротових або бездротових каналах зв'язку на базі технології, розробленої Національним банком України та погодженої Державною податковою службою України» (необхідність розробки передбачено абзацом четвертим п. 7 ст. 3 Закону про РРО).

З урахуванням цього ДПСУ в листі, що коментується, зазначає: застосування відповідних моделей РРО, передача звітності про їх використання, а також здійснення контрольно-перевірочних заходів органами ДПС із цього приводу неможливі.

Чекатимемо на чергові зміни, про що ми вас своєчасно поінформуємо.

Таким чином, у наданні звітності з РРО з 1 січня 2012 року нічого не змінилося.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі